Nostalgische super…Simon de Wit…

Kom je van beneden de grote rivieren is dit blogverhaal vermoedelijk tegen dovemansoren gericht. Immers, de winkelketen waar ik het nu vol nostalgische gevoelens over heb kwam vooral voort uit de hoek van de grote ondernemers die klein begonnen, de Zaanstreek en alles wat daar boven verkeerde aan plaatsen en dorpen. Blokker, Albert Heijn, maar zeker ook Simon de Wit waren kerels die wisten wat ze wilden en dat uitrolden over (een deel van) het land. Simon de Wit startte ooit in Wormerveer waar hij kaas verkocht vanuit zijn eigen woonadres, later in een piepklein winkeltje. Dat werd al snel een concept en rond de eeuwwisseling bezat hij al filialen van zijn bedrijf in Zaandam en Amsterdam. Opvolgers voor zijn nog bescheiden keten kwamen veelal uit eigen familiekring, vaak een formule voor uitbouw en succes.

Simon de Wit zocht de onderkant van de markt. In 1937 had men al 100 filialen en werd die naam toch synoniem met een soort van supermarkt zoals we die later veel moderner en groter overal zouden tegen gaan komen. Concurrentie kwam van De Gruyter, toch iets hoger gepositioneerd en Albert Heyn. Simon de Wit werkte na de oorlog door met de formule die haar groot had gemaakt en bleek niet blind voor ontwikkelingen elders. Zo bedacht men een formule die je nu nog bij Lidl en Aldi aan kunt treffen, de verkoop van non-food-artikelen die via een provisieformule werden aangeboden door andere bedrijven dan de supermarkteigenaar zelf. Zo kwamen Zeeman, Blokker, Bakker Tapijt en wat radiozaken indertijd aan de extra omzet en handel.

Daarmee hield Simon de Wit haar risico klein en haar benodigde kapitaal in eigen huis. Toch bleek het niet genoeg om deze keten te redden van de ondergang. Want, wat Albert Heijn wel deed en Simon de Wit niet, was doorgroeien naar totaal nieuwe supermarktconcepten, afgekeken uit de Verenigde Staten. Simon de Wit bleef geloven in kleinschalig en vers, waar bij Albert Heijn de zelfbediening en voorverpakt al werden doorgevoerd. Een grote tegenslag voor het bedrijf kwam toen het centrale magazijn van de winkelketen in Zaandam anno 1970 door een grote brand werd verwoest. Het werd de nekslag voor de onderneming.

Albert Heijn zag er wel brood in om de hele toestand over te nemen. Daarbij kreeg men niet alleen de beschikking over een hele reeks nieuwe vestigingen maar ook over de distributieformule van Simon de Wit die bepaald dagen efficienter was dan die van de overnamepartner. Een tijdlang hield men nog wat Simon-filialen open, maar al snel werden ook die geintegreerd in de keten van A.H. of afgestoten. In dezelfde periode ging ook De Gruyter onder water en was het Nederlandse landschap op winkelgebied enorm veranderd.

Een winkellandschap dat tot dan nog bijna provinciaal aan had gedaan. Ik herinner me uit de jeugd nog wel dat bij ons om de hoek zo’n winkel zat van Simon de Wit, maar ook een van De Gruyter. En dat onze ouders daar selectief (op prijs of aanbieding)winkelden. Later werden dat AH-winkels en hadden alle losse ambachtelijke zaken in onze woonstraat afgedaan als beoogd koopadres. De bakker, kruidenier (Sperwer), slager, melkman, allemaal legden ze het loodje. Het was klaar. De concurrentie te groot en aantrekkelijkheid van prijs/kwaliteit toch als een magneet. Siimon de Wit verdween. Net als in onze dagen V en D en het recent geintroduceerde maar nu al mislukte Canadese warenhuis Hudsons Bay. En we kennen nu de Action. En raadt eens waar die vandaan komen? Juist! Ondernemers daar in Noord-Holland hoor!! (Beelden komen van internet/Wikipedia)

12 thoughts on “Nostalgische super…Simon de Wit…

 1. Schaalvergroting heeft veel ondernemers kopje onder laten gaan.

  Nu zie ik franchisers binnen de giganten opbloeien.

  In de economie zijn hier mooie omschrijvingen voor te vinden.
  Cyclisch blijft het op en neer gaan.

  Leuk nostalgisch blog.

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

  • En je ziet ook dat bedrijven die naast grootschaligheid ook persoonlijke service en goed assortiment weten te koppelen aan een aardig prijsniveau het succes vanzelf op zich af zien komen. Daarbij groeit de markt elk jaar door de uitbreiding van onze bevolking….grotere markten….

   Like

 2. Ze deden het erg goed maar ja, meegroeien is een vereiste als je wilt blijven.
  Die winkels herinner ik me vaag, ze zaten verderop de Zaanstreek in, Wormerveer enz. Wij deden het nog met bekrompen pandjes van Spar, Végé en een enkele kleine zelfstandige kruidenier.
  In ons dorp was het de Coöperatie, later Co-op die als een van de eerste groter werd. Ook al uit Zaandam.

  Geliked door 1 persoon

 3. In Haag waren zowel filialen van Simon de Wit en de Gruyter maar mijn moeder kocht daar niet of nauwelijks maar bij de gewone detailhandel. Groenteman, slager, melkboer en kruidenier. Gedeeltelijk nog aan de deur. Toen ik zelf trouwde kwamen supermarkten als de konmar in opkomst waar ik af en toe wel bepaalde dingen insloeg. Toch kwam ook ik nog vrij lang bij de kleinere winkeltjes.

  Geliked door 1 persoon

  • In onze vroegere woonstraat zaten al die ondernemertjes in behoorlijke aantallen. Twee melk/kaaswinkels, een groentenwinkel, kruidenier, tv-zaak, fietsenwinkel/stalling, hoefsmid, slagerij, snoepwinkel, speelgoedzaak. Binnen mijnn jonge jaren verdwenen die allemaal en concentreerden de inkopen zich in de grotere straat om de hoek waar de supers van toen neer waren gestreken. En die maakten weer tien jaar later plaats voor nog grotere winkels van nog wat grotere ketens als de AH. De keuze voor kleinere winkels was er dus niet echt. Voor een echte kaasboer moesten we op enig moment meer dan 1,5 km lopen, en de man had geen opvolging, hield het vol tot 15 jaar geleden. Daarna zat in dat zaakje een Thaise massageshop….en die heb je niet elke dag nodig dunkt mij….

   Like

   • Ja wie vertel je het, in ons vorige huis konden we op het laatst de meest exotische etenswaren en spullen kopen in smoezelige winkeltjes, voor een stukje kaas, of een stukje varkensvlees moest je een flink stuk verder weg , aan belwinkels en koffiehuizen geen gebrek, maar ja ik had thuis telefoon en een goed koffieapparaat.

    Like

   • Als ik de oude woonbuurt van toen bekijk zie ik een totale revolutie aan winkels die er heeft plaatsgevonden. Soms best aardig, in veel gevallen niet meteen een verbetering.

    Like

 4. Dat van de Action wist ik wel, het is jammer dat ze er bijna alleen Chinese troep verkopen maar dat terzijde. Leuke blog ik kende de formule niet en ik kom niet eens van beneden de rivieren! Niet iedereen is op de hoogte van het wel en wee van Noord-Holland.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.