Verwaarloosbare oldtimers…

Zodra er een treffen is van oldtimers, en dan bedoel ik niet ouderen met een rollator, maar meer de gemotoriseerde vervoermiddelen die we als zodanig erkennen, is de publieke belangstelling vaak groot. Wie daar dan achter zo’n draaiende auto gaat staan weet dat de uitlaatgassen in vergelijking met de moderne varianten nogal stinken. Ze komen ook zowat ongezuiverd naar buiten en dat is een reden voor de milieumaffia om allerlei restrictieve maatregelen af te dwingen bij een Groenlinkse en D66-gedicteerde overheid. Milieuzones moeten er komen en de mensen die deze wagens rijden moeten extra belasting betalen en nog meer. Men haalt er allerlei argumenten bij, maar weinig feiten of cijfers. En als je die cijfers er wel bij pakt zie je dat van de 140 miljard jaarlijkse personenwagenkilometers die wij allemaal afleggen slechts 0,2% voor rekening komt van die gekoesterde oldtimers.

Daarnaast is onlangs gebleken dat alle milieumaatregelen die de landelijke en lokale overheden samen namen niet meer soelaas boden dan een soortgelijke percentage aan vermindering van uitstoot. 0,2%!! Verwaarloosbaar. Een enkele cruiseboot met vakantie vierende passagiers in de haven van Amsterdam of Rotterdam stoot even veel uit als een miljoen personenwagens! Dus die oldtimers stinken wel, ze dragen niets bij aan de uitstoot die door zo veel mensen en media wordt gezien als een grotere bedreiging voor ons leven dan aan de knoppen van atoomwapens zittende malloten, extremisten die ons leven aan willen vallen of de constante volksverhuizingen tussen landen en continenten.

Nee, de auto is de vijand van de groenlinkse mens. Jaja. Juist die oldtimers laten ons zien hoever we zijn gekomen met onze speurtocht naar beter, veiliger, schoner. Maar ook naar hoe ontwerp en styling van toen ons nu nog steeds kunnen ontroeren. Waarom we dat leuk vinden is vaak terug te voeren naar de jeugd. Een normaal kind observeerde zijn omgeving. Een jongen speelde met auto’s en vliegtuigen, een meisje had haar poppenhuizen en af en toe kwamen er ook kruisbestuivingen voor.

Maar wat je toen oppikte en meemaakte werd opgeslagen in het lange-termijn-geheugen en is nu bron van nieuwsgierigheid naar hoe het vroeger was en waar we al dan niet thuis in reden. Voor mij was en is het nog steeds een belangrjk onderdeel van mijn bestaan. Mijn carriere werd er door bepaald. Net als mijn interesses. Vandaar dat ik die oldtimers graag mag zien. En als ze stinken zie ik dat als lekkere lucht. Een lucht die ik weer vertaal naar die vrijwel lege straten van toen waarin je heerlijk kon doen waar je zin in had.

En waar je wist dat veel mensen die uberhaupt een auto bezaten deze koesterden om er dan slechts in het weekend mee op stap te gaan. En dat is nu met die oldtimer-bezitters ook zo. Kortom, zoveel is er niet veranderd! Behalve als je meent dat we terug moeten naar paard en wagen en zeilschepen. Verzuurde fanatici die ons zelfs onze industriele geschiedenis willen ontnemen. Mag niet zo ver komen. Tot dan moeten we gewoon koesteren wat was en is. En die oldtimers behoren daar bij! Op de weg en in de lucht.

9 thoughts on “Verwaarloosbare oldtimers…

 1. De oude boerenlucht van mesten en gieren maakt mij nostalgisch. De huidige bio-industrie maakt daar een smerig penetrant luchtje van.

  Een van de redenen waarom ik geen dier meer wil eten.

  Dat de meeste mensen dagelijks van hun stukje vlees genieten wil en kan ik niet stoppen.

  Maar dat er van alles wordt gedaan en bedacht om onze steden weer leefbaar te maken? Daar ben ik voor.

  Vredelievende groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Leefbare steden ben ik ook voor. Maar dan wel met maatregelen die ergens over gaan. Autootje pesten is de minst werkbare, en uit de cijfers blijkt ook knalhard, minst effectieve. Anders bouwen helpt. Stimuleren van goed OV ook. Belasten en wijzen naar mogelijke schuldigen voor het feit dat een stad niet lijkt op het vroegere geboortedorp is een zeer slechte raadgever. Moderne tijd vraagt om vervoer, van mensen en goederen. Wie dat anders wil organiseren moet vooral niet vanuit zichzelf blijven denken maar visie tonen en moed. Sluit de oude centra van steden af voor elke vorm van gemotoriseerd vervoer. Maak bewaakte (!!!) parkeergelegenheden voor bewoners en bezoekers, tracht niet om de schuld bij mensen te leggen die hun geld verdienen door in een stad te werken. Of er durven te wonen. Laat zien dat je verder kijkt dan Aarlanderveen of Schildkruid aan Zee. Amsterdam, Rotterdam etc zijn grote steden. Daar hoort een andere dynamiek bij dan in die dorpen waar veel mensen met een afkeer van dat wat zij zien als de grote vervuilers vandaan komen. De agrarische sector (plus industrie) is al jaren de grootste vervuiler. Zullen we die ook maar stil leggen dan?? Nee toch? Kortom ‘schoon’ voor de een is heel iets anders dan feiten voor de ander. Visie, missie, liefde voor de medemens en snappen waar we vandaan komen. Dat is best een dingetje…

  Geliked door 1 persoon

  • Dat is zeker zo, maar nu gaat het vooral om bestraffen en bekeuren van zondaars die het toch ‘wagen’ het dogma van het linkse milieudenken te doorbreken. Milieuzones werken niet! Bewezen in Duitsland waar men dit fenomeen al veel langer toepast en onlangs ook in ons land. Cijfers van het CBS zijn saai, maar meestal wel waar! Is bij die becijferingen en emoties van milieugroepen die ons terug willen voeren naar het paard en de wagen of het zeilschip meestal heel anders…Die delen straattegels door het aantal wolken die voorbij drijven en komen dan tot een resultaat wat hen past…

   Like

 3. Nou … oude auto’s die lekker ruiken…? Maar ik begrijp dat jij dat wel zo vindt. Er zijn niet zo heel veel old timers meer en de eigenaren zijn er zó zuinig op dat er nauwelijks mee gereden wordt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.