Jeugdvermaak….

Het is weer zomers qua zon en temperaturen buiten en dan komen traditiegetrouw de onderzoekingen voorbij door afgestudeerde mensen die van alles en nog wat uitzoeken waarvan het nut soms wel maar ook vaak niet te bewijzen valt. Komkommertijd of zo. Onlangs was er weer zo’n onderzoek. De ‘jeugd’ zat te veel achter de computer en kwam te weinig buiten. En dat ‘was slecht voor de ontwikkeling van fysiek en herseninhoud’. Nu twijfel ik vaak aan dat laatste omdat pubers sowieso vaak gedrag vertonen dat leeghoofdigheid doet vermoeden. Maar dit terzijde. Wat zijn trouwens de uitkomsten van die onderzoeken na een x-aantal jaren? Er wordt zoveel in beweerd wat lastig te controleren valt. Immers, een aantal jaren geleden wees men weer naar andere oorzaken van verkeerde tijdsbesteding. Altijd was er wel een of andere reden te twijfelen aan goed opgroeien van die jeugd als men dit of dat zou blijven doen.

En is dat ook zo? In mijn jeugd waren de kerken sterk van organisatie en maakten zij de normen en waarden die ons allemaal in het gareel moesten houden. Handen boven de lakens, zowel jongens als meisjes moesten dat ondergaan, maar het waarom werd er niet bijverteld. Want zondig gedrag en o wee wat er dan met je kon gebeuren. Hersenverweking of een zwakke ruggengraat. Ik denk dat echt niemand later last had van zijn eigen experimenten. Integendeel. Zo ging dat ook met ons straatgedrag. Binnen zitten was er niet bij, buiten was het leven te vinden wat je moest leiden. Samen met je vrienden. Klooien, knokken, achter de meiden aan, op de brommer zinloos rondracen, roeien op groot water zonder dat je de zwemkunst beheerste en zo meer.

Wat waren we nog onder de indruk van zo’n uniform….andere tijden…!!

Toen we later groter werden kwam het werk, de studie, het meisje, de verkering, verloving en trouwen. Een carriere volgde vanzelf en alles wat daarmee van doen had. Wat tegenwoordig internet is was vroeger voor ons de jeugdfilm. In de bioscoop. Vecht- en oorlogsfilms! De pastoor had er van gerild. Maar wij deden wel inspiratie op. Later naar films voor 18 jaar en ouder. Avontuurlijk als je er in kon met je 16e. Gewoon goed aankleden en stoer kijken. Lukte vaak. En dan zag je dingen die volwassenen als bijzonder of spannend omschreven. Ongecontroleerd, en weinig nadenken over je latere opgroeiperiode. In de tussenliggende generaties was er wel weer iets anders wat ‘ons’ als jeugdigen zou kunnen beinvloeden. Maar het kwam altijd goed. Nu waren wij nog wel opgevoed met ontzag voor ouders, politie, leraren, kerkdienaren en zo meer. We spraken nog beleefd tegen ouderen, en liepen er zelfs door de week bij alsof we elk moment naar de kerk moesten. Normen en waarden waren er aardig ingeprent.

Dat is tegenwoordig wel anders, maar of dat nu ligt aan gebruik van smartphones of het spelen van games waag ik te betwijfelen. Er zijn kennelijk wel generaties opgegroeid zonder enige opvoeding die ook maar in de verste verte leek op wat wij  nog hadden meegemaakt. Men heeft maling aan gezag, de politie (maar ook abulancemedewerkers en brandweer) mogen worden aangevallen, ouders zijn geldkoeien, de echte kerken tellen niet meer mee en de selfiecultuur is ingeburgerd geraakt. Aan dat laatste zal ik nooit wennen. Van de 6.500 foto’s die ik alleen al met mijn iPhone heb gemaakt in een jaar tijd zijn er twee van mij zelf. Althans met mij als zelf verkozen onderwerp er op. Dat is omgekeerd evenredig aan wat de meeste jeugdigen tegenwoordig doen. Je zelf centraal stellen is nieuwe norm geworden en daaruit komt ook het verlangen naar respect krijgen. Terecht of niet. Maar dat is een ander onderwerp en wellicht opnieuw een onderzoek waardig. Ik ben wel benieuwd hoe mijn lezers hier en op de sociale media aankijken tegen het geschetste beeld. En houdt je niet in hoor…..

10 thoughts on “Jeugdvermaak….

 1. ik maak wel veel foto’s, maar een selfie heb ik nog nooit gemaakt…

  vroeger stond men op zijn privacy, maar met de sociale media is dat erg veranderd..

  als je nu een bericht van je “vrienden” niet gelezen hebt, zijn ze slecht gestemd

  groeten

  Like

 2. Die onderzoeksuitkomsten zeggen me allemaal niet zoveel maar ik kan zelf ook nog wel bedenken dat de huidige jeugd op z’n minst de gevolgen van bewegingsarmoede zal onder vinden. Ze worden waarschijnlijk zélf veeleisende ouders want er is toch altijd sprake van een golfbeweging bij dat soort dingen, ook bij opvoeden.

  Geliked door 1 persoon

  • Het zal zeker ook komen door de wijze waarop scholen bezig zijn met lichamelijke oefening. Dat was vroeger een rapportverhaal. Gymnastiek. Schooolzwemmen kwam daar nog eens bij en men hield sportdagen waarbij inspanningen ook werden gemeten. Het meeste is afgeschaft! Want allemaal veel te moeilijk en duur. Kortom, we voeden die jeugd zelf op met niks doen. Daarbij zijn de straten in stedelijk gebied heel wat drukker dan vorige generaties mochten meemaken. Dan is het niet gek dat we deze luiaards zelf in de hand werken…

   Like

   • Er is wel meer meer verpest in het onderwijs. Gelukkig zal een volgende generatie “het wiel weer uitvinden”en uit met onderzoeken aantonen dat er nodig iets gedaan moet worden om de jeugd weer in beweging te krijgen.

    Like

 3. Ach wat, over een paar jaar is er weer iets anders gevonden dat slecht is voor de jeugd. Er zit altijd wel ’n beetje waarheid in die uitkomsten, daar heb je geen onderzoek voor nodig maar ja, er moet afgestudeed worden.

  Like

 4. Het onderzoek wat je bespreekt heeft een groep kinderen een poosbgevold. 2 hadden al een bril en dat is met een x aantal jaren meer geworden.
  Dat het allemaal om de telefoon en zichzelf gaat das bekend kan me er niet in herkennen. Ook niet in dat hele selfieverhaal. Toch zijn er in alle generaties mensen met de diepgang van een knikkerpotje de vraag is alleen weet de huidige jonge generatie nog hoe je een knikkerpotje maakt zonder het eerst te googelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.