Kulargumenten…

De hele discussie over de verandering van ons luchtruim op zodanige wijze dat er ruimte komt om een (klein)deel van de burgerluchtvaart te laten opereren vanaf het aan te passen Lelystad Airport leidt consequent tot de meest wonderlijke discussies. Tegenstanders van lawaai in de omgeving van dat veld maar ook ver daar vandaan, voeren de meest vreemde argumenten aan om hun gelijk te behalen. Zij vinden die bromvliegen al niks die nu op Lelystad te vinden zijn, maar dat past bij het dorpse karakter van veel van die woonoorden van de betreffende tegenstanders. Blaadjes aan een boom maken daar al te veel herrie. Ik zag onlangs dat iemand uit die vrij fanatieke groep mensen zelfs aangaf dat er Boeing 747’s van/naar Lelystad zouden gaan vliegen. Wat ook in de nieuwe situatie compleet ondenkbaar is.

De enige Boeing 747 die Lelystad ooit bereikte kwam over het water en de weg…

Veel te groot voor die ene landingsbaan of dat relatief kleine platform. Nee, er komen toestellen van bescheidener omvang als de Boeing 737 die vooral vakantievluchten uitvoeren. En die toestellen en vluchten ontlasten zo Schiphol dat steeds vaker tegen de afgesproken grenzen van haar capaciteit aan zit. Zoals dat ook al gebeurde met Eindhoven, Rotterdam of Maastricht. Ook daar worden mensen vervoerd die Schiphol net even te druk achten en dat gemoedelijke van zo’n veld plus de parkeerfaciliteiten enorm waarderen. Lelystad zal trouwens wel het nodige moeten doen om de betrokken passagiersstromen goed af te wikkelen. Want laten we wel zijn, de landweggetjes die er nu bij dat vliegveld lopen zijn geen goede garantie voor een degelijke logistiek. Elk vliegveld of havengebied vraagt nu eenmaal om af- en aanvoer van mensen en goederen. Maar je krijgt er ook aardig wat werkgelegenheid door. En als je de tradities van ons land mag volgen, gaat de gemeente Lelystad al die nieuwe werknemers huizen bieden die vlakbij het vliegveld worden gebouwd. Pik in het is winter. Maar daar hebben tegenstanders geen boodschap aan. Die willen geen vliegtuigen boven zich en nul lawaai in hun achtertuin.

Lelystad geeft ruimte aan Schiphol…

Op zich snap je dat nog wel, maar men gebruikt de verkeerde argumenten. Dat doen de al jaren tegen Schiphol knokkende bewoners van nieuwbouwwijken in plaatsen vlak bij het vliegveld ook. Die zijn ineens weer erg fanatiek en willen eigenlijk dat Schiphol naar de Noordzee wordt verplaatst. Hun woongenot en zo gaat boven de economische waarde van dat vliegveld. En die is groot. Het biedt niet alleen werk aan vele tienduizenden mensen maar vervoert o.a. 69 miljoen passagiers op jaarbasis. De overige Nederlandse vliegvelden doen daar nog eens 7 miljoen bovenop. Een imposante business dus. En die zorgt er voor dat alle omringende plaatsen aardig meeprofiteren en daardoor kunnen bouwen op plekken waar mensen gaan wonen die daarna gaan miauwen over dat geluid. En dat geluid is er. Geen twijfel over mogelijk. Alleen neemt die qua volume elk decennium flink af.

De oude lawaaiige vliegtuigen verdwenen, de nieuwere worden steeds stiller. Net als auto’s. Maar voor de klagers (de klachtenlijn Schiphol wordt elke dag gebeld daar een zeer kleine harde kern van klagers) is dat niet genoeg. Die willen rust. Rust die ze toen ze kwamen wonen bij Schiphol (of welke luchthaven ook) niet mochten verwachten te krijgen. Dus daarom roepen ze van alles en nog wat en krijgen ook nog steun uit bepaalde media. Ooit had ik een Stichting die dit soort mensen toch eens wees op hun toenmalige leugens. En ik merk dat de handen jeuken om dat weer te doen. Maar ik ben er te oud (en wijs) voor geworden. Neemt niet weg dat ik vind dat als je bij een luchthaven gaat wonen, je moet leren leven met de nadelen van die keuze. Ook ik woon trouwens in die buurt en klaag nooit. Maar dat zal niet verbazen….

10 thoughts on “Kulargumenten…

 1. Het is voor sommige mensen moeilijk te accepteren dat ze in een klein land nu eenmaal niet kunnen wonen zonder geluidsoverlast. Dat is alleen weggelegd voor degenen die zich een dichtbegroeid landgoed kunnen permitteren.
  Het is niet anders, we willen nu eenmaal makkelijk vervoerd worden. Overigens hebben we de keus tussen Eindhoven, Duitsland en Belgie, kleinere en vriendelijker luchthaves.
  Toen een van de zussen in Assendelft woonde klaagde ze ook, tot ze bij ons de F16’s van Volkel hoorde. Het opstijgen en landen, waarbij de baan soms precies over het dorp ging, maakte per straaljager meer herrie dan een halve dag Schiphol. Goddank wordt de laatste jaren rekening gehouden met de omwonenden.

  Like

  • Ik woonde altijd in de buurt van Schiphol, maar ook aan drukke straten, waterwegen en zo meer. Altijd wel ergens geluid. Al was het van de kerktorens die hingen in de kerken om ons heen. Hoort ook bij de stad. Een stad die nu eenmaal een groot vliegveld naast de deur heeft dat zorgt dat er heel wat mensen een baan hebben en daardoor in die stad kunnen wonen. Je moet er iets voor over hebben…

   Like

  • Lawaai wordt het pas als het boven de 100dB uitstijgt. Dat was vroeger zo. Ook toen ik in de Bijlmer woonde en de aanvliegers voor de Buitenveldertbaan het gas nog eens lekker open zetten boven onze flat. 120dB was toen normaal. Kom je nu echt niet meer aan. Een snelle treinverbinding? Naar ik hoorde nu 5,5 uur met overstap in Brussel. Doe je met een vliegtuig toch flink beter…

   Like

 2. ‘Neemt niet weg dat ik vind dat als je bij een luchthaven gaat wonen, je moet leren leven met de nadelen van die keuze.’ Goh, laat ik nou net een paar jaar geleden van Leiden (je weet wel, onder de rook van de Kaagbaan, en mijn geboortestad, alsof ik daar wat over te zeggen had) naar Gelderland zijn verhuisd omdat ik genoeg had van al die vliegtuigen die zo laag overkwamen dat ik kon lezen van welke maatschappij ze waren. Ik kan een heleboel tegenargumenten geven, maar de bottom line is dat mij toch echt niets is gevraagd.

  Like

  • Leiden lag en ligt zeker niet onder de rook van de vliegtuigen, wel af en toe in de aanvliegroute voor toestellen die bij Noodoosten wind landen vanuit het zuidwesten. Ik zelf woon vlakbij de 09-27 aan/uitvliegroute. En ben blij dat ik de namen van die maatschappij af en toe kan lezen. Vliegtuigen die boven Gelderland laag vliegen? Ik kan me dat echt niet voorstellen. En mag me verheugen op heel wat vliegervaring. Daar vlieg je echt niet laag…Je hebt er meer last van het weg- dan het luchtverkeer..

   Like

 3. Wie een halve eeuw geleden rondom Schiphol ging wonen heeft mogelijk niét kunnen voorzien dat het vliegverkeer zó zou uitgroeien, maar inderdaad, wie er nú in een nieuwbouw wijk gaat wonen weet waar hij /zij aan begint. Toch zou er wat mij betreft nog wel flink wat meer spreiding mogen zijn in dat wereldje, alleen al omdat het vervoer naar en van Schiphol ook weer veel onnodig verkeer te weeg brengt.

  Like

  • Het nieuwe Schiphol werd verplaatst in mei 1967. Toen lag het nog echt in het hart van de Haarlemmermeerpolder. Hoofddorp was nog steeds een dorp en de grote steden als Amsterdam/Amstelveen waren nog niet zodanig uitgebreid dat Schipholse geluiden tot de huizen door konden dringen. Dat begon pas toen al die randgemeenten begonnen uit te breiden. Liefst in de richting van Schiphol want veel van de inwoners werkten op dat vliegveld of hadden er economisch baat bij. Denk ook maar eens aan de strook Aalsmeer/Leimuiden waar veel planten en bloemenkwekers enorm investeerden toen zij ontdekten dat Schiphol hun waren zo goed en snel kon verwerken. Bedenk ook dat Schiphol ook goed bereikbaar is per bus en trein, maar dat men niet in staat (of bereid) bleek om een metro/lightrail-netwerk aan te sluite op het vliegveld. Daarmee zou je heel wat autoverkeer kunnen vermijden. Maar dat is aan de veelal kortzichtige politiek te wijten..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.