De A van Anders

302647334_3f326ca491_mAnders zijn, anders denken, een afwijkende mening verkondigen. Het zet mensen al snel in een hokje. Een hokje waar ze soms helemaal niet om hebben gevraagd, maar dat hen wordt toegewezen door mensen die het leven nu eenmaal op een bepaalde manier willen indelen. Zoals in ‘wij’ of ‘zij’, ‘goed’ of slecht’, ‘zwart’ of ‘wit’. Mensen die in het verkeerde vakje zitten, vaak buiten hun eigen schuld maar gewoon omdat ze nu eenmaal niet met de grote stroom meebewegen, krijgen het vaak zwaar te verduren. Bedenk maar eens hoe het moet zijn voor iemand met homoseksuele gevoelens of geaardheid in een wereld die op dat punt steeds vijandiger wordt. Of een vrouw zijn in een culturele omgeving waarin men de rechten van vrouwen minder zwaarte geeft dan die van mannen. Of als je in deze politiek getinte tijden net voor de verkiezingen aan geeft te voelen voor een stem op (voorbeeld) Geert Wilders of (nog ‘erger’) Jesse Klaver of Pechtold. Ook ik lijd uiteraard onder dat hokjesgevoel.

boerkiniMensen die gaan voor GroenLinks of D66 zie ik als dromers zonder enige vorm van realisme. Mensen die denken dat onze welvaart weliswaar een groot goed is maar dat het heel eenvoudig gedeeld kan worden met de rest van de wereld of dat je voor het gebruik van water, lucht, eten of drinken altijd maar extra moet betalen. Omdat jij als consumerende mens hoofdschuldige bent aan alle vervuiling van het milieu of elk dierenleed. Nou dat kan best zo zijn, maar ik zie weinig in dat constante extra belasten. En dus zet ik mensen uit die hoek in een vakje. Gebakken Lucht Verkopers! Omgekeerd doen mensen uit deze kring, geholpen door de alsmaar krimpende achterban van de PvdA en de overwegend linkse media er alles aan om het stemmen op PVV of 50Plus te ontmoedigen. Immers, dan ben je een tokkie, een racist of nog erger een vuile fascist. Wilders is de nieuwe Hitler en zijn afkeer van de islam moet je echt zien ‘in het kader van de Jodenvervolging uit de tweede wereldoorlog’. Het vakje voor dat soort kiezers gaat voor je open en de deur op slot. Ook kiezen voor de partij van Henk Krol wordt sterk ontmoedigd. Immers, die arme jongeren die al die oudjes moeten onderhouden! Het is toch te erg voor woorden.

sinterbramSolidariteit van de koude grond. Immers, de ouderen van nu zijn de jongeren van toen en die betaalden ook mee aan de door Vadertje Drees bedachte AOW die werd verstrekt aan na-oorlogse ouderen die helemaal niks hadden bijgedragen aan hun eigen inkomsten na hun 65e. Demagogie is de ‘politiek correcten’ vaak niet vreemd. De reactie van hen die deze bestuurlijke plucheplakkers weg willen hebben is daardoor alleen al soortgelijk. Nederland splijt zich ergens in het midden. Men is voor of tegen, ja wat eigenlijk? De dagelijkse praktijk van alle dag laat zien dat er veel is af te dingen op het optimisme dat onze cultuur niet onder druk zou staan door alle invloeden van buiten. De grenzen van Europa zijn zo lek als een mandje en het is een mooie droom te denken dat wij half Afrika hier aan het werk en een inkomen kunnen helpen. De vertrutting van de samenleving onder invloed van een gastgeloof is ook een puntje om over na te denken. Het komt toch uit dat vakje vol mensen die onze vrijheden kennelijk niet kunnen apprecieren en overal kritiek op hebben als het niet past bij dat geloof of die cultuur. Die vrijheden waarvoor ook D66 in haar vroegere vorm nog zo heeft geknokt staan intussen vlak voor de nooduitgang en dreigen te worden afgevoerd. Wie dat niet zo ziet blijft in het vakje van de dromers, al die andere mensen kiezen straks toch liever voor meer realisme. Meer vanuit onrust dan omdat ze echt iets hebben tegen andere culturen of dat bewuste geloof. Integratie, assimilatie, acceptatie. Maar nooit eenzijdig. En zeker niet als we die ‘anderen’ maar in vakjes blijven stoppen, waar ze vaak helemaal niet thuis horen. Want dat is nu net Nederland op zijn best.

8 thoughts on “De A van Anders

 1. Ik zou niet één partij kunnen noemen zónder een slecht punt in het programma, ook géén partij zonder een goéd punt in z’n programma en helaas kan ik ook géén partij noemen die waar gaat maken wat er in het partijprogramma staat. Daar ben ik soms alleen maar blij om maar even vaak is het heel jammer.
  De enige troost die ik heb ik dat juist één van de onhandigheden van de politiek( het ontbreken van een kiesdrempel) er voor gaat zorgen dat áls een regering vormen mogelijk zal blijken deze in ieder geval ergens rond het midden zal uitkomen , het midden waar toch meestal ongeveer “het evenwicht ligt”.

  Like

  • Elke stroming kent zo zijn pluspunten, de een wat meer dan de andere. Politiek bedrijven is in ons land ook een constante zaak van compromissen sluiten. Tot je een uitspraak doet over een ‘ras’ dat hier niet goed wil aarden. Dan is dat compromis niet meer mogelijk, opmerkelijk genoeg. Komt ook omdat men die middenkoers in die land graag vaart. Ongeacht de ijsbergen die gevaar geven dat het schip van onze samenleving wel eens niet zo onzinkbaar zou kunnen zijn als vooraf gedacht…

   Like

 2. Door de Eeuwen heen zijn er zoveel mensen naar Nederland gekomen.
  Sommige gingen verder, anderen bleven.
  Respect of acceptatie was er misschien niet altijd even veel.

  Toch blijft het handel drijven met de hele wereld het belangrijkste middel van bestaan.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Slechts de bezetters maakten hier op enig moment de dienst uit. Legden hun eisen, wensen, verlangens of wat ook op. Daarbij kwamen vroegere immigranten in veel kleinere aantallen. En zij die bleven integreerden eigenlijk probleemloos. Respect moet je meestal verdienen, en wordt je zelden op een presenteerblaadje aangeboden als je zelf niet open staat voor de gastheer/vrouw. Handel drijven is prima, maar onderuit hangen en je hand op houden lijkt mij toch een wat andere benadering van een levenslang inkomen…

   Like

   • Ik heb een beetje literatuur verzameld m.b.t. dit onderwerp. De aantallen immigranten uit het verleden waren zeker niet klein te noemen, ook als je deze aantallen vergelijkt met de Nederlandse bevolking van toen.

    Wie er onderuit hangt of wie er bewust gediscrimineerd wordt op de arbeidsmarkt is een ander onderwerp.

    Vriendelijke groet,

    Like

 3. Zonder kennis van de geschiedenis kom je niet ver. De immigratie van vroeger is en blijft onvergelijkbaar met de huidige. Grootste verschil, die mensen zijn allemaal geintegreerd geraakt. De een verdween in de Nederlandse samenleving zonder echt een spoor achter te laten, de ander werd soms dominanter. Denk aan de Joodse bevolking, de Chinezen, Indo’s, Molukkers, Italianen, Joegoslaven, Spanjaarden etc. Bij de huidige immigratie lift ook een doctrine mee die niet wil integreren. Immers, integratie houdt ook in dat je jouw kinderen laat trouwen met mensen van andere culturen zonder voorwaarden vooraf. Opdat jouw geloof of cultuur democratiseert of liberaliseert. Met ruim 1 miljoen moslims die afwijzend staan tegenover die integratie en eisen dat andere mensen slechts met leden van hun ‘stam’ mogen trouwen als zij ook dat geloof aannemen is de vrees groot dat we deze mensen echt in een hokje moeten blijven indelen. Integratie moet leiden tot assimilatie. Dat maakte de Nederlandse samenleving zo leuk. Maar dat gaat nu een volkomen andere kant op. Met alle zichtbare gevolgen van dien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.