De kern van echte vriendschappen..

Age difference 3Onlangs was ik met heel lieve vriendjes in gesprek. Het ging over het onderwerp ‘vriendschap’ en wat de inhoud daarvan eigenlijk kon betekenen voor betrokkenen. Vooropgesteld, vriendschap is een keuze. Van beide kanten. En ik ben van de soort mensen die meent dat vriendschap niet beperkt hoeft te blijven tot mensen van dezelfde leeftijd of hetzelfde geslacht. Als mensen leuk zijn, bij je passen, je het warme gevoel geven dat ze er altijd voor je zijn, dat ze onderdeel van jouw leven willen zijn zonder er meteen iets voor terug te verlangen, neig ik al snel naar de stelling dat dit dan ‘echte vriendschap’ is. Van die soort ken ik er in de loop van mijn intussen vele jaren best een aantal. Niet alleen voor het delen van je dieptepunten uiteraard, al lijkt dat meer voor de hand te liggen dan het delen van je evt. hoogtepunten. Maar het gaat uiteraard ook om zoet en zout, om leut en verdriet. Echte vrienden snappen ook dat je weleens wat minder in je vel zit of dat je iets anders wilt doen dan zij in de bol hadden.

Two women fighting and screamingZe claimen jou net zomin als jij dat omgekeerd bij hen doet. Drempelloos van elkaar genieten. Dat maakt het leven leuker, warmer, geeft meer inhoud. Want bedenk je maar eens hoe het leven moet zijn zonder mensen om je heen die je echte vrienden mag noemen. Veel van mijn persoonlijke vrienden zijn mensen die ik via het ‘werk’ als collega leerde kennen. Mensen die je daardoor toch dagelijks meemaakte en die al dan niet op jouw frequentie bleken te zitten. De rest daarvan ben je na vertrek vaak snel vergeten. Verdwenen in het mandje van de geschiedenis, ook al hebben die zelf waarschijnlijk weer een heel andere groep mensen om zich heen die zij weer hun vrienden noemen. Soms bewegen vrienden zich ook in jouw eigen familiekring of omgekeerd. Als de band sterk is blijkt het elastiek soepel…. Maar in al dat geïdealiseer realiseer ik me ook dat er in de loop van de tijd ook mensen door de mand vielen, niet echt de vrienden waren die jij ervan verwachtte.

Commentaar van het balconMensen die kennelijk gingen voor het eigen gewin, die zochten naar persoonlijk vertier, of eenzijdig keken naar wat jij hen te bieden had. Maar omgekeerd nauwelijks bereid bleken iets terug te geven. Ik zag dat indertijd al bij mijn moeder. Die was van het type ‘verwendevriendendanvindenzemevastleuk’. Dat lukte maar met mate. Het bracht uiteindelijk niets. Bij haar begrafenis stonden alleen familieleden aan haar graf. En een paar echte vrienden van ons. Vanaf het eerste uur. Uit respect, en om ons te ondersteunen. Maar die mijn moeder zelf niet eens had gekend. Kijk, dat is pas echte vriendschap. En die koesteren we. Hoe is dat bij jullie lieve lezers? Ook van die geweldige vriendschappen waar je helemaal blij van wordt? En zijn dat er nu (nog) veel of weinig? Ik ben benieuwd.

6 thoughts on “De kern van echte vriendschappen..

 1. ja ben het geheel met je eens, vrienden zijn er voor je in voor- en tegenspoed..vrijwillig en niet omdat het moet en niet alleen uit fatsoen en omdat het zo hoort; gewoon omdat je vriend bent! ik ben daar best erg gevoelig voor. Ik zeg altijd voor de lol heb niet veel vrienden wel vage kennissen maar dat is niet zo, weet inmiddels wel welke echt zijn en welke niet…ik heb een goede vriendin die ik nu 20 jaar ken, daar kan ik mee lachen en huilen en heerlijk mee film kijken (we hebben dezelfde smaak) en hebben vaak aan één woord genoeg. Heb ook zo’n broer trouwens 😀 Heb ook fijne blogvrienden (waaronder jij en Truus en meerdere ook zeker toebehoren…)!

  Like

 2. Echte vrienden ontmoet je zodra je ze echt nodig hebt. Inderdaad bij een afscheid van iemand die voor jou belangrijk is, mijn toenmalige vrienden waren er toen voor mij. Helaas heb ik ook ontdekt dat wanneer ik die vrienden echt nodig had, ze er niet voor mij waren. Gelukkig heb ik toen echt mijn echte vrienden gevonden. Inmiddels heb ik 3 beste vrienden waar ik alles mee kan delen, die mij door dik en dun steunen en die ook weten dat ik alla minuut voor ze klaar sta wanneer het nodig is. Oh zo belangrijk en wat ben ik ontzettend blij met deze mensen.
  Men zegt dat je om de 7 jaar van vrienden wisselt, maar deze echte vrienden zijn blijvend, inmiddels ken ik ze al 10 tot 15 jaar. De mensen die bij het afscheid van mijn dierbare aanwezig waren horen wel bij die groep die om de 7 jaar wisselt, maar ook dat is prima 🙂

  Like

 3. En om daarbij aan te vullen; inderdaad het maakt niet uit welk geslacht, welke leeftijd, enz. Het feit dat je alles met elkaar kunt delen en dat je er hoe dan ook voor diegene kunt zijn en vooral dat het wederzijds is, is belangrijker als je het mij vraagt 😉

  Like

 4. Ik kan me goed vinden in je omschrijving van vriendschappen, inderdaad leeftijd dóet er niet toe! Ik noem mensen niet gauw m’n vrienden omdat dat eigenlijk al een soort verplichting oplegt naar die vrienden toe!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.