Het genot van echte boeken

WP_20150626_002Al eerder hield ik een vurig pleidooi voor het lezen van boeken. Gewone boeken, gemaakt van papier, voorzien van een kaft en niet afhankelijk van een al dan niet werkende batterij of wifiverbinding. Ik ben er mee opgegroeid. Wat ik ook ten nadele van opvoeding of opleiding kan aanvoeren, het lezen van boeken werd me in beide situaties gepropageerd en ik heb er heel wat plezierige momenten aan mogen en kunnen ontlenen. Dat de wereld is veranderd geloof ik wel. Maar het papieren boek moet wat mij betreft gewoon blijven. Heerlijk dat bladeren, die lucht van drukinkt, van plaatjes kijken bij meer documentair ingerichte naslagwerken. Nog steeds koop ik boeken bij. Voor als ik weer eens tijd heb….. Soms weet ik bijna zeker dat ik vermoedelijk niet zal toekomen aan het echt lezen er van, maar dan nog kan ik me niet beheersen als ik weer iets tegenkom wat de moeite van dat lezen waard zou kunnen zijn. En ik lees best veel en in hoog tempo.

Boek Donkervoort...Sommige van die werken doe ik na het lezen wel weer weg. Alles vasthouden voor nog later is weinig zinvol. Alleen die hobby-gerelateerde boeken blijven vaak plakken. Omdat ik nog wel eens iets wil nakijken. Gevolg is wel dat ik omringd ben met kasten vol van dat papieren spul. Best een logistiek probleem. Vrouwlief is ook al zo’n lezeres, al is zij meer van de fictie dan non-fictie zoals ik. Mannen lezen die laatste soort boeken het liefst begreep ik, zal het gebrek aan fantasie zijn dat ons Marsbewoners zo typeert. Vrouwen dromen graag over prinsen of doctoren die vallen voor de charmes van dat simpele kantoormeisje dat haar ridder vooral op een wit paard zoekt maar niet in het ziekenhuis. Of ze zijn bezig met het uitvogelen waarom ridder Hildebrand van Rododendron werd vermoord door zijn pages.

WP_20150623_011Nee, voor mij is een biografie van een echt interessant persoon leuker. Pas nog een aardig boek gevonden over Frits Koolhoven, de tweede vliegtuigbouwer van Nederland, die voor de oorlog met Fokker concurreerde op de luchtvaartmarkt. En niet onverdienstelijk ook nog. Gaat me weer een hoop plezier verschaffen. Weet ik zeker. Kortom, ik ben een lezer, een verzamelaar, een boekengek. En kom me nu niet aan met allerlei argumenten waarom een digitale lezer zoveel leuker zou zijn. Dat is prediken voor de heidenen. Ik zie er (nog) niks in. Eerst maar eens die stapels wegwerken….

6 thoughts on “Het genot van echte boeken

  • IK kan me voorstellen dat je iets dergelijks wilt lezen. Voor mij is dat niet meteen de eerste keuze. Net zo min als de Bijbel of uitleg over het christendom. Geloof is niet zo mijn ding en dus mankeren boeken met een inhoud die daaraan refereert in mijn kasten. Doctrines kunnen wel weer rekenen op mijn aandacht. Communisme, socialisme, nazisme, allemaal goed voor veel ellende net als het neo-liberalisme van nu. Dus lees ik daarover graag en veel…. Om te leren van de in het verleden gemaakte fouten. En dat onderscheidt ons dan weer van gelovigen. Die menen dat in het verleden behaalde resultaten een garantie zijn voor de eeuwige toekomst…

   Geliked door 1 persoon

 1. Naast mij woont een aardig Marokkaans gezin en iets verderop staat een moskee.
  De stereotiepe opmerkingen over moslims storen mij.
  Zoals ook de domme opmerkingen over mijn idealen mij vaak irriteren.
  Ik weet graag iets waar ik mij een mening door kan vormen.

  Juist nu de ideeen en meningen over de Islam de Nederlandse politiek blijken te bepalen wil ik meer en de achtergronden weten.

  Er zijn genoeg roeptoeters in Nederland.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • IK maak geen onderscheid tussen de diverse geloven. Al ben ik zelf zo opgevoed in de beste katholieke tradities, dan nog is er veel om vooral de claim op ‘zeker weten’ flink op de schop te doen gaan en ons te richten op humanisme met een wat groter gevoel van medemenselijkheid. Liefde in plaats van haat, delen in plaats van stelen. Of er leuke Marokkanen zijn of wellicht aardige SGP-ers, het zal zo zijn, maar ik beoordeel ze telkens op hun mens zijn, hun gedrag, hun manier van omgaan met hen die anders denken. Niet of en wat ze geloven. Dat de islam onze politici beinvloedt lijkt mij een buitengewoon ongewenste situatie. Maar dat is ook zo met die andere geloven. Geloof hoort thuis beoefent te worden, niet op straat, of in het publieke domein laat staan in de politiek. Geloof is de splijtzwam in de samenleving. En dat wordt niet beter als we ons richten naar de wensen van slechts een groep die meent dat respect moet worden gegeven voor een onbewezen theologie. Vandaar dat ik er niet dieper over wil lezen dan algemene kennis over herkomst, of verschillen binnen dat geloof waardoor hele oorlogen momenteel worden veroorzaakt. Net zo abject als wat in Belfast plaatsvindt….

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.