Vroegste woonbuurt…

AEMW - Amsteldijk hk Kuiperstraat tram (1971)Niet dat ik nu meteen veel behoefte had om mijn jeugd terug te halen voor dit blogverhaaltje. Het ging me meer om de straat waar ik mijn prilste jeugd doorbracht. Tegenwoordig behorende tot het deelgebied de Pijp, een langzaam aan trendy geworden woonwijk aan de zuidkant van het Amsterdamse centrum. Die straat lag na de oorlog in de zgn. Schilders buurt van Oud-Zuid, die zich uitstrekte van grofweg de Stadhouderskade tot de Tolstraat. Alles wat daarna werd gebouwd viel onder de Diamantbuurt of plan Nieuw-Zuid, waar Berlage en collegae nog een rol speelden bij ontwerp en inrichting. De kant van de straat waar wij opgroeiden week in bouw flink af van de rest van de straat. De verdeling tussen die straatdelen werd gevormd door de Van Woustraat, wat indertijd de verbindingsweg was tussen het centrum en de (huidige) A2, van Amsterdam naar Utrecht. Wat er aan onderscheid in de bebouwing bestond in die woonstraat uit mijn jeugd, leek vooral voort te komen uit het feit dat die straatjes ooit aan de uiterste rand van de stad hadden gelegen en als buitengrens leunden tegen de Gemeente Nieuwer Amstel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe gekanaliseerde en brede Amstel was aan de zuidoostelijke zijde een natuurlijk barrière. In onze straat kwam je bijna per blok een andere bouwstijl tegen. Ons huis week in veel onderdelen af van de huizen aan de overkant, maar ook tien nummers verderop bouwde men ooit een totaal ander soort huizen. Hoog en laag, luxe en meer gericht op arbeiders, het stond dwars door elkaar. Waar de grote garage van autoverhuurder en toen nog transporteur Ouke Baas was gevestigd keek je aan tegen 20e eeuwse nieuwbouw, van de soort die je nu nog overal in Amsterdam terug ziet. Tegenwooordig weer opnieuws gewaardeerd, toen best modern afwijkend. Op de hoeken van onze straat, waar deze grensde aan de Van Woustraat, zaten grote winkels. Maar ook om ons heen vond je behoorlijk wat middenstanders hoor. Van een tv-winkel tot een melkboer, van een bakker tot een kruidenier en natuurlijk een kolenhandel. Opvallend waren de kleine huisjes een stukje verder in onze straat en de wonderlijk knik in de straat die voor ons bij het brommer rijden zo geweldig was om hard overheen te rijden. Je moet je echt voorstellen dat je dus een deel ‘beneden en boven’ die knik had, in een straat die op zichzelf niet eens zo heel lang was.

Willebrorduskerk Amsterdam 455Waar die bult in de straat vandaan kwam weet ik echt niet, wel dat op het ‘verloop’ in de trottoirs veel door ons kinderen werd gespeeld. Men had daar keurige trappetjes gemaakt, beetje Parijs in Amsterdam. Ook de straten naast ons, als ze maar tegen de Amstel aan leunden, kenden die dorpse huisjes. Zag je verder nergens, want in de 19e eeuw waren de meeste straten in dit gebied vol gegooid met strakke arbeiders-woonkazernes. Het is dus vermoedelijk zo dat we in een gebied leefden dat ooit aan de buurgemeente had toebehoord, langzaam aan door de gemeente Amsterdam werd verworven op Nieuwe Amstel en dat al die huisjes werden geïntegreerd in het grotere stratenplan van de vroegere buurt Zuid. Om het geheel nog af te ronden bouwde Kuypers hier zijn enorme kathedraal, de St. Willebrordus buiten-de-Veste. Was al die jaren een hoeksteen in de veelal katholieke samenleving. Verdween intussen al vele jaren geleden, net als de bevolking van die straten uit de jaren van weleer. Als ik er nu wel eens langs loop kijk ik niet met veel nostalgie, wel met belangstelling. Vooral naar de schoonheid van sommige panden, waar ik vroeger geen oog voor had. Maar het is wel aardig dat ik eigenlijk nu weer op het grensgebied leef van die vroegere buurgemeenten. Zo is de cirkel toch weer gesloten.

9 thoughts on “Vroegste woonbuurt…

 1. Het stratenplan laat de verkaveling van het oorspronkelijke boerenlandschap zien.
  De slootjes, deels voor de afwatering, deels voor het transport en de hoogte van het maaiveld zijn nog goed te herkennen.
  En aan de huizen is dan ook goed te zien in welke tijd zij zijn gebouwd.
  De hoogte van de stoep en de voordeur is dan ook niet altijd hetzelfde.
  Ja, het is een speciaal stukje Amsterdam.

  Like

  • Het is vooral aardig om te zien welke ‘schillen’ aan bebouwing om de kern van de oude stad heen liggen. En hoe Amsterdam in de loop van de eeuwen hele gebieden van andere gemeenten annexeerde en zo haar eigen gebied uitbreidde. Als kind zag ik dat echt niet, pas veel later ging ik me er in verdiepen en zag ineens dat die oude woonstraat een aardige vermenging van dorp en stad was…

   Like

   • Ik ben geboren in Arnhem. Het binnendringen van het groen tot aan het Centrum heeft mij altijd gefascineerd.

    In Amsterdam vind ik de a-centrische grachtengordel een pracht. En de grootschalige uitbreidingen van Amsterdam geven elk weer een eigen tijdsbeeld. Het oude gemeentehuis aan de Amstel van de voormalige gemeente Nieuwer Amstel is een mooi voorbeeld van het door jou genoemde annexeren.
    De kadastrale vermelding van mijn huis in Weesperkarspel is ook zo’n voorbeeld. Dat het gemeentehuis van Weesperkarspel dan weer in een andere gemeente stond vind ik dan weer leuk.

    Mijn vader komt uit Amsterdam, maar sprak nooit over deze stad.Terwijl ik er nu van alles over kan vertellen. Voor sommigen een wereldstad, voor mij nog steeds een dorp.

    Vriendelijke groet,

    Like

  • Het is zo grappig om te zien hoe de stad Amsterdam hier in de 19e eeuw haar enorme expansiedrift toonde en begin jaren twintig van de vorige eeuw ruimte gaf aan mensen als Berlage om de Amsterdamse School te introduceren. En die huizen van toen staan er nu vrijwel nog allemaal.Maakt de buurt tot een te koesteren stukje geschiedenis.

   Like

 2. Ik ken Amsterdam nauwelijks al weet ik dan weer wél dat de van Wouwstraat behoorlijk lang is;-)Maar vanuit de tram zie je toch te weinig van al die dingen die jij hier opnoemt .
  Maar jeugdsentiment blijft toch iets bijzonders,
  Als ik in Den Haag over de laan rijd waar ik geboren en getogen ben kan ik gewoon niet geloven dat het ooit een gegoede middenstandsbuurt was als ik de gribus zie die het nú is!

  Like

  • De Van Woustraat is lang doordat hij ergens halverwege naadloos overgaat in de Rijnstraat…en die sluit weer aan op de snelweg A2 naar Utrecht en Maastricht….In 1956 opende die verbinding en werd de Van Wou een echte spil in het dagelijkse forenzenverkeer….

   Like

 3. Goede morgen Leo! Vandaag zal je geen tijd hebben om in stil gemijmer over het verleden te vervallen, jij gaat in de zon een heerlijk dagje tegemoet hoop ik!
  OT: jammer dat je niet van deze knappe architect houdt, nu ja, ieder zijn smaak hé?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.