De eerste mensen….

Ik was er al vroeg bij waar het ging om het ontdekken van de verschillen tussen man en vrouw, jongen of meisje, en wat die samen allemaal al niet konden doen om het uiterst plezierig te krijgen in het leven. Hoewel de voorlichting (zie blog 7-5) in onze jeugdjaren aardig beperkt bleef, kwam ik er toch snel achter dat man en vrouw samen iets konden bereiken wat niet alleen plezierig was maar ook soms leidde tot nageslacht.

Die leerschool was handig om nu net dat laatste te vermijden als het eerste prioriteit had. (..) Als oud katholiek ventje ging ik in die periode ook nadenken over de verhalen die ons jarenlang waren verteld over o.a. de eerste mensen op Aarde, Adam en Eva. Volgens de geloofsvertellingen leefden die naakt in een Paradijs, door God geschapen en hadden elkaar als vermaak maar ook de rest van de toenmalige Schepping als decor. Toen Eva liever luisterde naar de stem van de Slang dan naar die van de best wel strenge God, werden die twee eerste mensen het Paradijs uitgemikt en moesten in de woestenij er omheen maar zien dat ze hun weg vonden.

Die lege Aarde zorgde er wel voor dat ze kleding gingen dragen. Je vraagt je af wie ze dat had ingefluisterd. Schaamte? Hoe dan ook, samen verwekten zij volgens de Bijbelse vertellingen twee zonen Kain en Abel. En die kregen het op enig moment met elkaar zodanig aan de stok dat de een de ander uit jaloezie de hersens insloeg. De Erfzonde deed haar werk, de Duivel keek er lachend naar. De uitsterving dreigde….

Maar ra ra, een paar hoofdstukken verder in de Heilige boeken waren er ineens stammen vol mensen die intussen soms Godsvruchtig en in andere gevallen zondig die Aarde van toen bevolkten. Kijk, en hier gingen bij mij de alarmbellen rinkelen. Immers, je had Adam, Eva en die ene moordenaar van een zoon. En mijn kennis van de voortplanting….Rara hoe we dan aan die stammen zijn gekomen. Heeft Adam zijn best gedaan en zijn er meerdere kinderen na die eerste twee verwekt? Deed zoonlief in dat proces mee? Kwamen er dochters uit voort en moesten die weer met hun broers….? Raadsels raadsels…. Als je de huidige gentechnieken en wetenschap volgt weet je dat bloedschande en inteelt begrippen zijn die je niet naar de sterkste rassen brengen. En toch bleven die stammen zich kennelijk uitbreiden.

Kortom…men heeft veel werk gemaakt van die verspreiding van de mensheid over de Aarde. Kijk, en dan zie je dat puur geloven echt niet veel meer dan dat is. De Evolutieleer maakt duidelijk dat wij vermoedelijk eerder afstammen van vierpotigen en die weer van zwemmers met een staart. En dat die evolutie tot de eerste echte mensen vermoedelijk een paar miljoen jaren heeft geduurd. Heel anders dan het sprookje van Adam en Eva die in hun naaktheid geen schaamte kenden zolang ze maar in dat veilige Paradijs vertoefden. Waarom had die Eva dan toch zo’n trek in die ene appel? Wist ze wat haar daarna wachtte of was ze ontevreden met wat Adam haar als minnaar bood? Wie het weet mag het zeggen, en wie een wetenschappelijke onderbouwing heeft voor dat Bijbelse verhaal zodat ook ik snap dat je met zijn drietjes niet een hele wereldbevolking kunt uitbouwen zonder spannende en ingewikkelde uitleg, kom maar door…. Maar een leuk verhaal is het wel…toch? (Beelden: Internet)

24 thoughts on “De eerste mensen….

  1. Ik weet het ook niet….

    Het is een verhaal, geen letterlijke geschiedenis misschien. De hoofdlijn is, dat er in het begin iets mis ging tussen de mens en zijn schepper en dat we daardoor nu in de ellende zitten.

    Geliked door 1 persoon

  2. Er kwamen nog meer nakomelingen van Adam en Eva. Sommigen beweren dat er naas Adam en Eva nog mensen waren. Allemaal bedenkingen. Het verhaal heeff de aanleiding gegeven dat de mensen naakt zondig vinden. In de 80’s waren we daar min of meer van verlost, maar met de komst van internet en islam gaan we weer de richting van de zonde op.

    Like

    • De BIjbel en het Oude Testament zijn aardig expliciet op dit punt. Overigens herhaalde men die truc ook nog eens met de Ark van Noach waar alleen diens familie (en alle dieren op Aarde) werden gered en de rest van de mensheid verdronk….. Over milieu en klimaatverandering sprekend trouwens…. Dus moesten Noach en zijn vrouw plus kinderen ook weer met elkaar aan de slag….Blijft toch vreemd…

      Geliked door 1 persoon

  3. De bijbel is overduidelijk niet geschreven voor mensen die hun hersenen gebruiken waar ze voor bedoeld zijn…. nadenken! Het is een mooi sprookjesboek met in groete lijnen dezelfde mores als in de sprookjes boeken van de gebroeders Grimm.

    Like

      • Geloof is afhankelijk van indoctrinatie, wat kindertjes met de paplepel ingegeven krijgen zal lang voor waar aangenomen worden. Daarom ben ik tegen kinderen in een geloof opvoeden. Laat ze zelf kiezen wanneer ze volwassen zijn en het sprookje van de werkelijkheid kunnen onderscheiden.

        Like

      • We zijn het 100% eens. En ouders die hun kinderen dus indoctrineren met de #klimaatreligie of erger moeten uit de ouderlijke macht worden ontzet…:)

        Like

  4. STELLIGHEDEN

    Deze zijn er om mee te dwepen. Iedere informatie welke een stelligheid pretendeert te zijn, of als pretentie door moet gaan, is gedoemd tot een roemloos einde. Immers wij mensen houden niet van onzekerheid, meestal, en zullen net zo lang zoeken, kost wat kost, om deze stelligheid te ondergraven om tot waarheid te komen. Wanneer je bewijzen loslaat, ontstaat er een geheel andere interpretatie, ‘menselijk’ bevonden en wat leeft met diverse winden mee. Beetje los-vast-geleuter, maar meer kan ik er niet van bakken. Dit geschrevene is dan ook niet als STELLIGHEID bedoeld. 😉 Laat maar….

    Like

    • Juist die vraag die ik stel maakte dat ik niet zo van de stelligheden ben als ze me bijna wakker houden sinds ik er over na ging denken hoe dat nu zat met die eerste mensen, die naaktheid, die relaties…..

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.