Keuzes maken…

Het zal vast iets van doen hebben met uit welk nest je afkomstig bent of wat je van thuis heb meegekregen als het gaat om keuzes maken richting jouw eigen mening, of bijvoorbeeld wat je later gaat doen. Zeker als men thuis zwaar gelovig is (voorbeeld) of politiek in een bepaalde richting zijn/haar heil zoekt (voorbeeld) maakt dat veel uit wat betreft dat waarvoor je zelf zult staan. Soms is dat 180 graden anders dan je als voorbeeld en advies mee kreeg of juist precies die lijn als levenslot. Bij conflicten zoals die in Oekraine en Gaza, of vroeger de Vietnamoorlog en zo meer zie je vaak tweespalt in de samenleving ontstaan.

Dan komt de ware aard van sommigen boven. Men kiest fanatiek voor de een of andere partij en graaft zich in om zo andersdenkenden te overtuigen van het eigen gelijk. Meestal gaat dat prima, maar zodra geloof een rol speelt worden standpunten verhard en komt het soms tot geweld dat lijkt op dat van het grote voorbeeld elders in de wereld.

De recente studentenopstanden in onze grote steden maakten duidelijk wat ik bedoel. Maar voor mij is vernielen, plunderen, gevechten aangaan met het gezag meteen reden om elk argument van de partij die dat gedrag vertoont opzij te schuiven en niet meer tot me te nemen. Kwestie van keuzes maken. Geldt ook voor klimaatreligieuzen die vooral de anarchie kiezen om ‘eisen te stellen’ aan het gevestigde bedrijfsleven of gezag. Zo wil men hier 18 miljoen mensen dwingen om hun gelijk te accepteren.

Nou ja, een piepklein deel van die 18 miljoen mensen kiest voor die extremistische aanpak. Altijd een echt kleine minderheid, maar toch. Die kiezen er voor om te stemmen op extreemlinks of erger. Want ‘er moet iets veranderen’, waarbij men over het algemeen vooral denkt aan het eigen welzijn en inkomen. In dat kader geldt ook dat er mensen zijn die zgn. ‘kiezen voor een elektrische auto’ omdat dit beter is voor het ‘milieu’. Ze vergeten daarbij dat ze vooral kiezen voor zo’n vehikel omdat die dingen worden gesubsidieerd door de overheid en ze minder belasting hoeven te betalen als ze er in rijden.

Veelal is ook de werkgever al zover overtuigd van dat fiscale voordeel dat men namens werknemers kiest voor die soort van vervoer. Voor mij zelf geldt dat ik kies voor de democratie als beste vorm van samenleven en ook voor de vrijheid van meningsuiting. De dictatuur van extreemlinks of islam ligt mij niet zo. De haat die veel van die mensen uit genoemde stromingen laten zien t a v onze vrije samenleving bepalen mijn keuze. Of dat nu voor onze stad, het land, of dat Europa van nu op gaat. Geen enkele dictatuur brengt gewone mensen een beter leven. Vrije keuzes wel. En zo lang we die mogen maken ga ik daar in mee. Dat kreeg ik van thuis dan alsnog wel mee. Koester die keuzevrijheid mensen…..En doe er mee wat je zelf het beste uitkomt…maar laat je stem zeker vandaag niet verloren gaan. (beelden: Archief)

18 thoughts on “Keuzes maken…

  1. Ik ben het met de hoofdlijnen van je verhaal zeker eens, al wil jij je mening nog wel eens drammerig blijven verdedigen én herhalen om mensen tot erkenning over te halen. Niet nodig, veel wat je zegt is gewoon zinnig en wie dat niet ziet heeft, om hem/haar moverende redenen, andere normen. Ook dat is democratie.

    Geliked door 1 persoon

    • Drammen doe ik vooral als tegenwicht voor hen die maar oreren vanuit het linkse kamp (hier of elders) en mijn realisme weg zetten als extreemrechts en erger. Ik wijs altijd op de feiten, zal dat ook blijven doen, in linkse dromen valt niet te leven. Helemaal niet als je bij toeval homo bent of joods dan wel christelijk. Men baseert zich op de leer van Marx, Lenin, Mao en al die types samen behoren tot de grootste massamoordenaars uit de geschiedenis. Tel daar de islam bij op en je weet dat je de juiste keuzes nog kunt en moet maken…. Maar het spijt me als dat drammerig overkomt hoor….:)

      Like

      • Nou ik heb er geen last van, integendeel, probeer altijd glimlachend in te schatten wanneer je op de proppen komt met een verwijzing naar “links”. Ach je weet het, ik houd me niet zo serieus met politiek bezig en zie zélf nooit het nut in van meer dan één of hoogstens twee keer mijn standpunt duidelijk te maken. Dan ga ik er vanuit dat men het wéét en dat men een reden heeft om anders te denken, en dat mag.

        Geliked door 1 persoon

      • Mijn blog heet al sinds jaar en dag altijdmijnmening en is een verlengstuk van vroegere uitingen over wat ik vind, meen, of uit wil dragen. Mijn afkeer van linkse stromingen is soms leidraad, maar ook vaak niet. Met name rond de verkiezingen is het mijn insteek om mensen die mij hier of elders lezen mee te geven dat men een keuze heeft. En dat die van mij niet voor onfatsoenlijk links is. Er vanuit gaan dat mensen weten waarop te stemmen is mij te gemakkelijk. Laten we wel zijn, meer dan de helft van de potentiele kiezers bleef thuis. Dat raakte niet alleen de uitslagen voor rechts, ook die voor links. Immers de SP is helemaal verdwenen. Geldt ook voor de Christen-Unie. Wat je dus ziet is een verscherping van de tegenstellingen tussen de linker en rechterflanken in de politiek. Veroorzaakt door thema’s de ik graag benoem. Maar let op, er komen ook nog heel veel andere onderwerpen aan bod, zoals ik dat ook al jaren doe. Met plezier en een beetje succes…..:)

        Like

    • In ons land is het juist extreemlinks dat samen met de extremistische moslims optrekt om de joden overal te verdrijven. Het is goed dat daar een tegenwicht voor gevormd wordt want 40-45 en alles wat daar aan verschrikkelijks gebeurde lijkt aan de huidige linkse demonstranten volledig voorbij te zijn gegaan….

      Geliked door 1 persoon

  2. Ik heb zo ook mijn visie…

    Nagenoeg ‘blanco’ kwam ik op deze planeet, geboren uit vader en moeder en onderhevig aan nog andere factoren, heersende gewoontes en gebruiken van waaruit ik gevormd ben. Wat onbewust gevormd welteverstaan, en accepterend en voor lief nemende normen waarbij vanzelfsprekendheid nogal de boventoon voerde. Aanleren en afleren was wat de klok sloeg. Het onnozele gedrag van me wat enkel en alleen gebaseerd was, was vooral van defensieve aard. Het offensieve liet ik liefst altijd achterwege, mijdde confrontaties. Dat leverde angstige en onzekere momenten op. Maar goed, 68 jaar en grootgegroeid door menig voorval ben ik toch nog redelijk terecht gekomen, vind ikzelf, heb geconstateerd en bevonden. Ben erachter gekomen dat ik wat meer een vaste koers moet volgen, en mijn conclusies beter in ogenschouw heb te nemen. Ik noem mezelf wel een Einzelgänger, een verdekt eigenwijze constateerder. Mijn nu redelijk vastomlijnde route is persoonlijk en door mijzelf van kritische kanttekeningen voorzien. Lekker eigenwijs dus en wakkergeschudt door de boze buitenwereld. Echter “Je Maitiendrai” zal het nooit worden……..

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik denk dat extremisme nooit goed is, of het nu van links of van rechts komt. We zullen toch met zijn allen moeten leven op deze planeet. Het opdringen van een mening is naar mijn gevoel nooit goed, welke mening dat ook is. Daarom ga ik nooit in discussie over onderwerpen als politiek. Ik stem op de partij waar ik het meest kan achterstaan. En dat die compromissen moet sluiten, dat is logisch. Dat is democratie.

    Geliked door 1 persoon

    • En precies dat laatste is van groot belang. Ooit waren we meesters in het ‘polderen’, dat vermogen raakten we kwijt. Verharding, haat zaaien, afkeer opwekken, maar zeker ook politiek ingestoken moorden maakten het er niet leuker op. Dus moet je wel partij kiezen tegenwoordig. Anders ben je spil in een zware storm die heen en weer beweegt maar van alle kanten tikken krijgt…:)

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.