Je thuis voelen…

In de jaren dat ik zelf nog regelmatig tot veel reisde en op allerlei plekken in de wereld te gast was leerde ik wel dat ons landje eigenlijk best veel te bieden heeft. Maar ook elders op deze Aarde zijn plekken te vinden waar het fijn verblijven is. Waar vaak leuke en lieve mensen wonen en de sfeer soms bijster plezierig. Waar het klimaat zorgt voor weinig zorgen over constante regen of winterse koude. Waar het eten en drinken van dusdanige kwaliteit of beschikbaarheid waren of zijn dat je ook daarover geen zorgen hoeft te hebben. Maar waar voelde ik me nou eigenlijk net als in ons land snel thuis? Nou… dat was in veel Duitse steden zo. Zeker als ik ze wat beter leerde kennen was het net alsof ik soms in mijn eigen stad rond hobbelde.

De dynamiek van Berlijn is echt geweldig bijvoorbeeld. Alles is er te vinden wat mij interesseert of intrigeert. Maar ik denk wel dat er zelf langdurig wonen nog best een dingetje zou zijn. Peperduur en de huizen niet altijd van de modernste soort of het doorzontype. Bij de Britten en Schotten voelde ik me ook snel thuis, al zijn bepaalde gewoonten van die lui voor ons best even wennen. Daarbij is het daar nog echt een klassenmaatschappij en ben je aan de onderkant van de maatschappelijke ladder veelal aan de heidenen overgeleverd. Hoewel vaak afstandelijker en gereserveerder vond ik de Oostenrijkers ook nog wel aardig.

En ze bezaten vaak ook een typische eigen humor. Dat is best even aardig voor een Amsterdammer die overal zijn eigen gevoel voor ironie uitstraalt. Bij de Tsjechen had ik het ook vaak naar de zin. Moest ook wel want ik was er erg vaak. Met name de cultuur en geschiedenis spreken aan. En Praag een ontroerend mooie stad. Niets heb ik daarentegen op met de Fransen. Vaak geweest, maar ik vond ‘het’ er meestal niet. Het zal zeker de taal zijn, die ik niet spreek en ook een cultuur die me minder aanspreekt.

Parijs op zich best een aardige stad met veel grote monumenten vanuit een groots verleden, maar nee, warme gevoelens wekte het bij mij niet op. Aardig vond ik ook de Ieren, maar dan vooral in de Pub. Daar buiten was het lastiger om contact te maken dan met de toch wat vergelijkbare Schotten. Maar kan ook aan mij hebben gelegen. De Finnen en hun land vond ik vooral depressief over komen. Altijd donker als ik er was en ze leken ook wel constant aan de drank…En dan bleek onlangs dat zij behoren tot de echt tevreden inwoners van hun land. Italianen vond ik vooral kakelaars, maar ze hebben wel een prachtig land waar ik graag kwam en op diverse plekken leerde kennen. Alleen al het gevoel dat je daar kunt rondlopen op straten waar 2000 jaar geleden al beroemde wereldburgers hobbelden is een toegevoegde waarde. Daarbij is het eten er lekker, de landschappen grillig en fraai en de temperatuur vaak aardig op orde…

De Portugezen vond ik ook aardig, maar dat was vooral aan de zuidkust het geval. Zou hun hoofdstad nog eens moeten bezoeken om te zien of ze overal zo vriendelijk zijn. Maar wat een prachtige natuur en omgeving hebben die lui aan de Algarve zeg. Erg genoten van de diverse verblijven daar. Gek genoeg ken ik Spanje nauwelijks, alleen Barcelona en dat vond ik op zich een geweldige stad. En waar je gewoon lekker op een achteraf terrasje kunt zitten koffie drinken tussen de locals. Dat zegt mij veel. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Over Belgen, Turken en Amerikanen bijvoorbeeld….En zo zijn er nog veel meer landen en volken die ik bezocht en me al dan niet bekoorden. Maar ik laat ook graag jullie mening ruimte van plaatsen. Heb je zelf ook gevoelens van ‘daar zou ik best kunnen aarden als Nederlander’ op bepaalde plekken in de wereld? Of houdt je het liever bij de Hollandse pot en het eigen thuis? Van mij mag dat hoor. Want niets menselijks is mij vreemd. Zeker niet dat Hollandse gevoel….. (beelden: Prive/archief/internet)

11 thoughts on “Je thuis voelen…

 1. Permanent wonen wil ik alleen in België. We beseffen soms niet hoe goed we het hier hebben, ondanks de hoge belastingdruk en het vaak slechte weer.
  Mijn vakantievoorkeur gaat uit naar de bekende zuiderse landen. Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk. We hebben meerdere keren deze landen doorkruist van noord naar zuid en van oost naar west en weer terug. Ik hou van de mentaliteit van naar de bakker gaan en ter plekke even een espresso drinken om maar een voorbeeld te noemen. Joie de vivre, noemen ze dat.
  Een stad als Parijs of Londen kan mij niet bekoren: te groot en te onoverzichtelijk. Berlijn vond ik super interessant maar totaal geen mooie stad. Wenen gaf mij een ‘Sissi’ gevoel, ik hoef er niet meer naartoe. Maar van Barcelona, Sevilla, Granada, Córdoba, Valencia en noem maar op krijg ik een heel warm gevoel en voel ik me de koning te rijk.
  Volgende week mag ik weer!

  Like

 2. Verkassen naar een ander land zou ik niet eens overwegen. Ik ben teveel gehecht aan de vertrouwde omgeving en cultuur. Maar om het in een ander land naar m’n zin te kunnen hebben tijdens een vakantie vind ik het toch belangrijk dat de keuken niet te zuidelijk is én dat ik me toch een beetje verstaanbaar wil kunnen maken. Dat hoeft niet perse de landstaal te zijn maar als er iets met Engels of Duits te bereiken is scheelt dat al heel veel.

  Like

 3. Als de zon er maar schijnt, dat vind ik het belangrijkste. Ik spreek vrijwel geen Frans, maar die zon in de Provence, geweldig!
  Op Malta spreekt men Engels, dat is een voordeel, daar kan ik me wel redden met de taal. Ik was er een aantal jaren geleden op vakantie. In Mei kan het daar makkelijk 25 graden worden, echt mijn ding.
  Zwitserland voor de mooie bergen en de gemoedelijke bevolking. Luxemburg is dichtbij huis en toch echt buitenland.

  Like

  • In Zwitserland vond ik het vooral afhangen van waar je was. Rond Geneve was het erg mooi en chique, Zurich en omstreken vond ik niet zo indrukwekkend en de mensen aan de stugge kant… Gek genoeg ben ik zelf nooit in Luxemburg geweest, wel aan de Duitse kant van de grens met dat kleine landje..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.