Jennen…

Voor hen die niet zoals ik uit Amsterdam komen of er zijn geboren en getogen zal het begrip jennen, ik beschreef het hier al eens eerder in het verleden, niet veel bellen doen rinkelen. Maar de echte Mokummer herkent het meteen. Het is immers een hoofdstedelijke volkssport. Snelle en scherpe opmerkingen, mensen op het verkeerde been zetten, je zelf relativeren en al te serieuze types even op hun nummer zetten. Vooral zij die zichzelf zien als het centrum van de schepping of samenleving kunnen aardig van de leg raken als ze met het fenomeen in aanraking komen. En schieten dan meteen in een of andere kramp. Immers, zij voelen zich aangevallen. Terwijl het voor de ware Amsterdammer gewoon een vorm van humor is die hem/haar het gevoel geeft dat het van de andere kant wel een ‘tandje minder mag’. Wie mij echt leerde kennen weet dat ik er (on)bewust regelmatig gebruik van maak. Zelfs op momenten dat het wellicht minder gepast lijkt kan ik het niet laten.

Een zeker ironie is daarbij niet vreemd. Daarnaast is het zodanig ingeburgerd bij die echte Amsterdammers dat ze zo bij gebrek aan humor of acceptatie van de andere kant weinig begrip hoeven te verwachten. Zeker in de provincie zijn Amsterdammers door hun rechte humor en eerlijkheid vaak niet zo geliefd. Daar praat men liever recht wat krom is of om de hete brei heen. Ik merk dat ook vaak bij import-Amsterdammers die vanuit de provincie komend maar niet kunnen wennen aan dat gebruik om kritiek te leveren op…. Nee, dan was het in hun geboorteplaats toch plezieriger. Daar hield men de mond en wees achter de ramen naar hen die de regels overtraden/treden. Amsterdammers in het zakenleven zijn ook vaak aardig direct.

Doelgericht en stop dus maar met alle flauwekul. Even doorbijten en we maken een zaak goed en voor ons beiden plezierig af. De eeuwenoude handel met verre gebieden in de wereld is ons in de genen doorgegeven. En anders dan de altijd mekkerende lieden die denken dat we als steedse samenleving rijk werden van de handel in of het vervoer van slaven, is er nieuws. Eeuwen daarvoor voeren de handelsschepen vanuit Amsterdam al naar de Baltische Staten en Scandinavie. Wie zijn geschiedenis niet kent heeft in de toekomst niets te zoeken. Dat jennen is dus een verhaal van een mengelmoes van de oer-Amsterdammer en de beste joodse tradities. Opgeteld valt er veel bij en om te lachen. En zag ik dat ooit ook bij Marokkaanse kooplieden met een Amsterdams accent op een van de stadsmarkten in West. Amsterdammers geworden, handelaren en uiterst bedreven in jennen. Het kan echt…als je er voor open staat…..zeker in onze stad! En voor hen die dat niet kunnen, wellicht dat je er na deze uitleg van… mee mee kunt leren leven?? Dankjewel…Je bent te goed…(Beelden: prive)

16 thoughts on “Jennen…

 1. Volgens mij komt jennen door het hele land wel voor. Ik heb zeker wel Amsterdammers in mijn bekendekring gehad die er helemaal niets mee konden en supersnel op de tenen getrapt waren, net zo als het omgekeerde. Ik houd er wel van als mensen zelfspot hebben en elkaar lip op stuk kunnen geven met een humoristische inslag. Had een zwager die er zéér bedreven in was, geen Amsterdammer maar wie weet , iets in zijn voorgeschiedenis?

  Like

 2. Jennen is hier vlak bij de Belgische grens, Noord-Brabant, een bekende uitdrukking. Het houdt elkander wakker, dat wel. Niet mijn geliefde bezigheid, het herhaaldelijk kortstondig irriteren of prikkelen van de ander…..maar het houdt je scherp, en een goed weerwoord van gelijk kaliber versterkt de onderlinge band! Gepaste frictie moet kunnen, af en toe.

  Geliked door 1 persoon

  • Zolang je de ander niet echt onder de grond begraaft met je scherpe observaties is er niets mis mee. En in de Amsterdamse samenlkeving is men dit wel gewend. Zeker in de oude volksbuurten met oorspronkelijke bewoners, waar men de eigen taal nog spreekt is dit erg in…

   Like

 3. Jennen is absoluut geinig, maar dan alleen bij mensen, die het gewoon verdienen omdat ze arrogant, aanstellerig of zoiets zijn. Die moeten even hun plaats kennen 😉
  Zelfspot en relativering zijn onontbeerlijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.