Zonnecellen…

De energieprijzen, deels veroorzaakt doordat die malloot ten oosten van de EU ten strijde trok tegen zijn bloedbroeders in Oekraine en de daarop volgende maatregelen vanuit Brussel, maakten dat zelfs ik me zorgen maakte over wat op ons af komt aan rekeningen voor het (veelal bescheiden) gebruik van gas en elektra. Met name dat laatste is wat gestegen sinds we keramisch koken maar de omrekenfactoren richting de door veel mensen zo bejubelde gratis zonlicht vallen wel steeds gunstiger uit richting van die foeilelijke zwarte platen die deze stroom kunnen opvangen en doen verwerken in ons eigen stroomnet.

Dus kijk je eens rond. Een wirwar aan adviezen en bedrijven maakt de keuze niet simpeler. Ook alle voordelen rond BTW terughalen (krijgen) maar ook de nadelen rond het terugverdienen van de investeringen maken dat je er bijna op moet afstuderen. Immers met alleen die platen ben je er niet. Het elektrische systeem in je huis moet op de schop, er komt een omvormer in huis (op een koele plek liefst) en dus zijn de bijkomende kosten ook niet meteen in tientjes uit te drukken. Offertes vragen is een heel ding. Nou ja, dat vragen niet, maar antwoorden krijgen wel. Een van de bedrijven, werkt samen in een of ander Regionaal Energieloket, belde me elke dag op voor een afspraak toen ik nog geen offerte had gevraagd, maar toen ik die eenmaal kreeg (niet gepersonificeerd) droogden de telefoontjes op.

Ook een bedrijf dat deze voorziening in huurcontract aan kan bieden is uiterst actief vooraf, maar na aanvraag voor een offerte wordt het helemaal stil. Uiteindelijk kreeg ik de mededeling dat men het zo druk had dat als ik echt belangstelling had maar zelf even moest bellen. Nou, dat doe ik dus niet. Opvallend is ook dat al die overheidsinstanties die zich hier mee zeggen bezig te houden, vooral sturen met en naar partners, maar dat die weer vooral werken met regionale installatiebedrijven waarover de diverse op internet te vinden commentaren ook niet allemaal even lovend blijken. Terwijl ik dit schrijf zit ik nog volop in het proces van uitzoeken en proberen om boven het maaiveld uit te kijken naar de opties die ons soelaas zullen bieden. Veel van onze vrienden, veelal in dezelfde leeftijdscategorie, verklaren ons voor gek. ‘Niet doen, je haalt je een hoop ellende op je hals en je verdient het echt niet terug’. Dat staat haaks op wat onze buren (zelfde leeftijd) adviseren. ‘Wel doen, elke maand dat de zon schijnt verdienen we geld…’. Maar ja, die stemmen links en komen daar ook voor uit. Zou dat het zijn? Wordt je daar minder rationeel van of zo? Vast. Ik kijk naar de beschikbare middelen, naar wat het oplevert en of we dan minder afhankelijk worden van Poetin en zijn kliek. Over milieu en klimaat moet je bij mij niet zijn. Daarvan zijn de feiten en cijfers veel te vaag. Net als bij die zonnecellen…. (beelden: Archief)

14 thoughts on “Zonnecellen…

 1. Met 10 zonnepanelen staat voor dit kalenderjaar op dit moment mijn energierekening in de plus met 110 euro. Ik verwacht dit kalenderjaar te verdienen met mijn all electric woning en zonnepanelen.

  PS: met keramisch koken is er sprake van restwarmte. Bij inductie koken is er geen warmteverlies.

  Zonnige groet,

  Like

 2. Ik weet niet of ik nog winst kan halen uit die zonnepanelen. Wie weet waar ik binnen pakweg 10 jaar ben. Dood of in een zorginstelling. Hopelijk niet, maar het doet me toch nadenken en twijfelen.

  Like

 3. Klopt, ik ben er ook wel eens mee bezig geweest en kwam ook tot de conclusie dat je het best je licht op kunt steken bij mensen die je goed kent en al zonnepanelen hébben. Mijn dochter er heel blij mee, ze hebben alles uitgezocht, zonder gemeentelijke doorverwijzingen enz. Op dit moment is het nog lonend omdat opgewekte energie die je niet zelf nodig hebt ( een soort van) gemind wordt op de stroomrekening maar dat voordeel gaat verdwijnen heb ik gehoord. Ik heb er zelf vanaf gezien, Geen zin in al die ellende terwijl het maar de vraag is of ik lang genoeg leef om de investering terug te verdienen.

  Like

   • Dat speelt voor mij geen enkele rol. Pas wanneer men de ware cijfers (CBS geeft een totaal ander beeld dan de veelal linkse metingen) over uitstoot geeft of over immigratie, ga ik daarover eens serieus nadenken. Ik heb ooit een geloof afgestoten, ga me nu niet vrijwillig aansluiten bij een ‘gektesekte’…:)

    Like

 4. Alleen jijzelf kan beslissen.
  Ik ben blij ze te hebben, het scheelt echt in gebruikskosten. Niet zoveel want ik heb panelen voor maar één persoon. Meer hoeft niet. Dan is het betaalbaar. Mocht het nodig zijn, kunnen er makkelijk een paar bij geplaatst worden.
  Het aanleggen was binnen een dag klaar, de omvormer zit in de meterkast.

  Like

  • Intussen heb ik mij aangesloten bij het collectief inkoop cluster van de Vereniging Eigen Huis. Die komen pas in november met een advies en wat prijzen. Daarbij heeft de regering aangekondigd dat de BTW in 2023 niet meer van toepassing is wat toch veel geld en gedoe scheelt..

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.