Oorlog…

Ik kom vandaag met een totaal ander bericht dan dat wat ik hier deze datum eerder had gepland. Weet je veel dat in die planning, opgesteld in je vredige zonovergoten werkkamer, ineens oorlogsnieuws binnenkomt als een mokerslag van een Russische hamer. Poetins Rusland viel Oekraine binnen.. Onder valse voorwendselen en met veel kracht en macht. De Oekrainers vechten terug en een deel van de bevolking vlucht naar het westen. Voor mij, meninggever met een ervaringsleeftijd waarin o.a. Hongarije, Tsjecho-Slowakije, Afhanistan, Vietnam, en de Balkanoorlogen of die in Irak allemaal voorbij kwamen, is die oorlog confronterend, maar zeker niet verrassend.

Alle voorwaarden voor wat nu gebeurt zijn geschapen in de jaren negentig. Immers na uiteenvallen van de Sovjet-Unie raakten veel landen uit die voormalige Unie of daardoor ooit bezet, in verwarring, sommigen kozen voor onafhankelijkheid, andere kozen voor de dictatuur, en weer anderen sloten zich aan bij een of twee westerse bondgenootschappen. Doodmoe van overheersing door derden en met name de Russen, zag je in Midden- en Oost-Europa een grote voorkeur voor de EU en NAVO. En toenmalige (democratische gekozen) machthebbers of regeringsleiders in het westen zagen hun kans schoon en rukten graag wat landen op naar het oosten.

Vanuit het Poetindenken in Moskou was dat laatste een gruwel. Als oud KGB-man zag Poetin ‘zijn Rusland’ door een paar jaren van chaos verworden tot een armlastig land dat niet meer serieus werd genomen door het westen. Al snel trok hij de touwtjes aan, liet steenrijke miljardairs meebetalen aan heropbouw en zette ook de verloederde strijdkrachten weer opnieuw op de benen. De modernisering daarvan kon ook worden gefinancierd door de enorme olie/gasverkopen. Immers zijn Russische Rijk leunt sterk op de export van dat spul. En in het westen maar ook elders, is men in grote mate afhankelijk van dat spul.

Tijdens die opbouw van zijn nieuwe Russische Rijk kwam hij er snel achter dat de Tsjetsenen met hun islamitische achtergrond een lastig te bedwingen factor zou worden en zo werden er bloedige oorlogen uitgevochten in dat land. Het oude Rode leger leerde er veel van. Later in Georgie paste men veel van die lessen toe en zorgde zo dat in die regio rust terug kwam onder dwang. Dezelfde tactiek paste men toe op Oekraine. Conflicten met zgn. seperatisten in het oosten van dat land (MH17), dan de Krim innemen en nu die invasie. Waarbij de weerstand van de Oekrainers duidelijk heftiger is dan men kennelijk verwachtte. Bedenk maar wel dat hetzelfde Oekraine ooit, in 1990, een nucleaire macht was, met atoombommenwerpers, raketten en onderzeeboten. In een deal die men sloot met zowel Rusland als het westen werd die nucleaire macht afgenomen van de Oekrainers.

Het leger naar een betaalbaar niveau afgebouwd. Nu is dat toch wel even een dingetje. Brussel riep en roept dat Oekraine bij de EU hoort, de Navo had soortgelijke verhalen. In ons land stemden we intussen massaal tegen een associatieverdrag met de Oekraine. Het werd een zinsnede in een verdrag dat toch werd doorgezet door Brussel. We zijn het snel vergeten, maar toch…helemaal zuiver is dat allemaal niet. Ook niet richting Oekrainers. Die kregen een hand, gaven er een terug, maar het leverde ze weinig concreets op. Nu de dictator toe heeft geslagen maken we ons druk om dat arme volk. En terecht, maar er zit wel iets voor en daar mogen we ons in het westen best wel zorgen over maken. En er zijn parallellen met die arme Oost-Duitsers, Hongaren en Tsjechen. Mooie woorden, steun, maar geen ingrijpen vanuit het westen. Woorden, geen daden. Frustraties logisch. Ik hoop oprecht dat die invasie mislukt en de Russen door isolatie tot inzicht komen dat dit soort agressie niet meer werkt anno 2022. Maar een bijtgrage hond opsluiten in een hok houdt de agressie niet beperkt. Het wordt tijd dat we eens wat anders aankijken tegen een wereld waarin de democratie toch weliswaar beste vorm van samenleving lijkt maar de dictaturen de spelregels bepalen. En rara wie het zover heeft laten komen…..(beelden: internet)

31 thoughts on “Oorlog…

 1. Voor mij zijn de Aardgas deals met Putin en zijn vriendjes een doorn in het oog. Wij bekostigen deze oorlog. Invoer, doorvoer, inkoop en doorverkoop van RussischAardgas zijn de belangrijkste financiering van het Russische leger.

  Wanneer die geldstroom wordt gestopt zal Putin snel anders gaan praten.

  Bezorgde groet,

  Like

  • Zijn geldstromen komen tegenwoordig ook door investeringen in westerse bedrijven. Daarnaast bezitten veel Russische miljardairs grote stukken onroerend goed als belegging/investering over de hele wereld. In Londen is dat substantieel….Bijnaam is daar Londongrad-on-Thames. Zegt veel…..

   Like

   • Nederland had niet zo’n slechte deal want gas in de eigen grond. Konden we nog jaren mee voort. Maar we vergaten om de zaken voor de Groningers goed te regelen. Hadden we dat wel gedaan lachten we nu om deze oorlog en de eventuele gevolgen. Opnieuw een voorbeeld van navelstarende politici die hun werk niet deden…

    Geliked door 1 persoon

   • 20% van ons gas komt uit Rusland. Nederland heeft een contract om aan Duitsland Gronings aardgas te leveren. Dit is een mooi moment om dit contract te verbreken. Overmacht. Wil Den Haag niet. Tja, die politici…

    Geliked door 1 persoon

   • Dat Duitse contract snap ik ook niet zo. Besteed dat maar aan de eigen bevolking en koop dat contract af. De miljarden vliegen ons om de oren. En koop tijd. Zoek alternatieven die niet tienduizenden euri per inwoner kosten. Moet goedkoper kunnen. De overgang van olie en gemeentegas of kolen naar aardgas was een kwestie van een paar honderd gulden indertijd, deels betaald door de overheid. Nu gooit men het allemaal op het bordje van de individuele Nederlander….

    Geliked door 1 persoon

   • Tja, met woorden schande spreken of daden tonen.

    Op mijn blog is ook vandaag weer om 12.00 uur een voorbeeld beschreven van verduurzaming en energietransitie.

    De gaskraan afsluiten is de simpelste en doeltreffende manier om Putin te raken. Er wordt al gesproken over zijn morrende elite vanwege de sancties.

    Vriendelijke groet,

    Geliked door 1 persoon

   • Brandstoffen voor kernenergie zijn zeer schaars. De bouwtijd van een kerncentrale is heel erg lang.

    Andere alternatieven zijn makkelijker, sneller en duurzamer.

    Vredelievende groet,

    Geliked door 1 persoon

   • 27% van de energie wordt anno 2022 alternatief opgewekt, voornamelijk elektriciteit. Dat wordt deels overeind gehouden door bergen subsidies, waardoor de kosten worden weggepoets van die alternatieven waar de meer normale energiebronnen zwaar worden belast. Als je eerlijke prijzen los laat op die alternatieven loopt het hele systeem vast. Daarbij is voor veel sectoren die alternatieve energie nog iets van over een halve eeuw voor het effectief bruikbaar kan worden. Een deel van die alternatieve bronnen leunt qua techniek dan wel weer op landen met akelige regimes en slavernij. Willen we dat dan wel??

    Like

   • Daar hadden we dan veel eerder mee moeten beginnen. Tegengehouden door de linkse lobby en ook nog eens door de angst voor Tsjenobyl-situaties deed men dus maar niks….

    Like

   • In theorie is dat wellicht zo. Maar dan hadden we die stappen als gemeenschap jaren geleden moeten nemen. Deden we niet. Afwentelen op de burgerij gaat mij te ver. In ‘geouwehoer kunnen we niet wonen’ zei Jan Schaeffer ooit, een echte socialist. En begon te bouwen. In hetzelfde soort denken zou ik willen stellen dat je met ‘geouwehoer je huis niet kunt verwarmen of verlichten’. Investeringen van 30-50 mille zijn voor de meeste mensen domweg niet te doen. Rijkdom en welvaart bereiken bepaald niet elke Nederlander of Europeaan….

    Geliked door 1 persoon

   • Dat zorgt voor koude en armoede bij 75% van de bevolking….Veel mensen hebben door de hoge energieprijzen nu al de kachel uit staan en zitten te bibberen in hun flat of huis….

    Like

   • In Amsterdam is hiervoor een mooi voorstel gelanceerd. Verhuurders moeten hun huurhuizen verduurzamen tot een A-label.
    Inderdaad bizar dat Nederland slecht geisoleerde bouwt en in stand houdt.

    Ik blijf doorgaan met het publiceren van geslaagde voorbeelden van verduurzaming en energietransitie. Er is veel meer mogelijk dan veel NEE-roepers weten. Zowel voor bewoners/eigenaren als verhuurders.huurders.

    Voor mij persoonlijk waren zowel de problemen in Groningen en de aardgas deals met Putin de reden om all electric/aardgasvrij te wonen.

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Bij huurcorporaties zie je nu dat men appartementen en flats beetpakt en verduurzaamt. Prima. Huren gaan zorgen voor verhoogd rendement. Maar gelijktijdig zie je ook dat Amsterdam kiest voor biogascentrales als die in Diemen om de boel te verwarmen. Een drogreden om dan in de Baltische staten hele bossen te kappen die hier worden verbrand. Groenlinks denken waarbij blijkt dat de uitstoot van fijnstof 50 keer hoger ligt dan bij meer gebruikelijke gascentrales. Heeft men maling aan… Huizen isoleren (zeker oudere) is een aardige. Dat scheelt zeker veel verloren warmte en zo meer. Maar het moet wel betaald worden. Wie kan dat? Er extra voor gaan lenen? Kan met deze lage rentevoet nog wel, maar die rente schiet intussen wel omhoog. Je komt jezelf een keer tegen. Daarbij is het nooit een verhaal van N=1, het gaat om grote aantallen inwoners en huizen en grote diversiteit aan eigendomsrechten. Huurders deels in het voordeel, kopers en eigenaren moeten het zelf maar zien te rooien…. En daar gaat het echt fout als je iets wilt bereiken.

    Like

 2. Wat er nu gebeurt is inderdaad het resultaat van de afgelopen 30 jaar, dus vanaf de val van de muur. Daarom dat ik denk dat deze oorlog en gevolgen niet rap voorbij zal zijn. Dit is volgens mij nog maar het begin.

  Like

 3. Volgens mij moest Ukraine een aantal fundamentele dingen veranderen en er staat me bij dat je in dat land geen homo wil zijn, voor ze bij Europa mochten. Ik vraag me af wat het ons gaat brengen, maar dat ze hulp horen te krijgen staat voorop.

  Geliked door 1 persoon

  • Duidelijk is dat Oekraine als land wel meer zaken moet regelen voor het bij de EU hoort. Ook daar is een rijke kliek aan de macht, net als in Rusland en kent men ook corruptie en criminaliteit. Zoek je een in NL gestolen BMW of Mercedes kijkt men vaak eerst in de Baltische Staten of Oekraine. Niet alles is even schoon. Maar dat geldt zeker ook voor de Russische regering die nu massa-vernietigingswapens inzet tegen de bevolking van een buurland. En dat gaat nu even voor alles. De EU doet er goed aan hulp te bieden, en verder even te zwijgen. De vreselijke Frans Timmermans voorop…

   Like

 4. Tja, wat ga ik hier aan toevoegen, in aanmerking genomen dat ik er ook nog eens niet voldoende van af weet. Al ben ik ook weer niet zo naïef dat ik leefde in de verwachting dat we door de EU nooit meer oorlog zouden hebben. De pandemie zorgde ook nog voor prima omstandigheden voor gekken om hun slag te slaan, want menig land heeft een behoorlijk verzwakte economie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.