Authoriteit…

Als een ding de familie Meninggever kenmerkt is het de ingebakken moeite met boven ons gestelden als die kennelijk niet in staat zijn ons te overtuigen van hun kennis of ervaring. De gemiddelde Meninggever is redelijk vlot van begrip, schakelt vlug om qua denken en ook carriere en wordt al snel gezien als centraal punt in een bedrijf of organisatie. Wat ze allemaal kenmerkt is een kennelijk in de basisvorm meegegeven kritische kijk op lieden die met een beetje schoolopleiding maar vooral weinig inzicht of kennis van zaken, beslissingen nemen die het leven van de leden uit de familie Meninggever beinvloeden op een wijze die deze niet als rechtvaardig of nuttig achten.

Mijn vorig jaar overleden oudere broer was een ware exponent van het principe en werkte het beste vanuit een onafhankelijke positie. Loondienst-experimenten liepen voor hem allemaal moeilijk en stroef. Een grote bak kennis en ervaring bracht hem in de antiekhandel wat hem meer dan goed af ging. Mijn eigen levensverhaal en bijbehorende carriere heb ik hier al eens in tweewekelijkse afleveringen neergezet en ook daarbij is duidelijk dat een Meninggever in een organisatie weliswaar best hoog kan komen, maar altijd zal kiezen voor het vasthouden aan principes en het stellen van grenzen. Zij die boven mij stonden en meenden dat theorie altijd beter was dan ervaring of praktijk hadden het slecht met mij in hun buurt. En in de generaties na mij zie ik dezelfde symptomen. Toen een vroegere mede-blogster me ooit enorm hielp met het opzoeken van de voorouderlijke familiegeschiedenis ontdekte ik dat het hier genoemde fenomeen ook in die voorouders stak.

Altijd op posities waar ze zelf de lakens mochten uitdelen en als het niet in overheids/loondienst lukte deed men dat onafhankelijk in handel en wandel. En probeer maar niet om ons in te delen bij de afdeling ‘ambtenaar’ of ‘loonslaaf’ want dat wordt helemaal niks. Het is met die blik dat ik zelf ook kijk naar al die theoretici die me trachten te overtuigen met statistieken of WC-Eend onderzoeken. Als ik het zelf niet heb uitgezocht komt er van acceptatie niks terecht. 1 & 1 is nu eenmaal 2 en niet 3, zwart en wit zijn twee onderscheidende kleuren en wie mij ziet als meeloper heeft het mis. Ik kan overtuigd zijn van het recht van de een, maar ook fel tegenstander van een geclaimd recht bij een ander. Was ik zelf een goede chef? Vast wel. Want je wist als medewerk(st)er wat je had of kreeg. Maar ik was ook keihard voor hen die de kantjes er af liepen of me steeds in de weg zaten. Het is met die wetenschap dat we in 2022 aan de slag zijn gegaan en ook hoe we naar de nieuwe politieke richting kijken. Ongekozen, ondemocratisch, ongefundeerd, dus weinig kans van slagen. Worden nog spannende tijden…. (Foto’s: Archief)

16 thoughts on “Authoriteit…

  • Die vraagtekens snap ik dan weer net. Want waar de democratie omver wordt gemikt voor links-idealistische doelen terwijl het volk daar niet voor koos of kiest, gaat elke vezel in mijn lijf in de weerstandmodus. In hoeverre kan dit verrassen dan? Tenzij je meent dat een revolutie altijd terecht is, ook als de democratie aan de kant geschoven wordt daartoe??

   Like

   • Met kabinet Rutte IV is er weer een door de VVD overheerste regering gekomen. De gezamenlijke regeringspartijen hebben een Tweede Kamer meerderheid. Het is een Rechts-liberale combinatie die door de meerderheid van de Nederlandse kiezers is gekozen.

    Zo werkt onze democratie.

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Het ligt wel iets genuanceerder. Dat weet je zelf ook wel. Deze regering wordt niet door de VVD gedomineerd maar door de Kaagbrigades. En die was zelfs nog zo dedainistisch dat ze in eerste instantie de bij de verkiezingen weggevaagde partijen van Klaver en Ploumen in de nieuwe combinatie wilde halen omdat zij de CU onacceptabel achtte. De agenda voor klimaat, immigratie en nog meer van die punten maken duidelijk dat links de revolutie heeft gepredikt en de VVD zich heeft geschikt. Voor de goede orde normaals, het volk koos in meerderheid centrum-rechts. Daar hoort D66 zeker niet bij…

    Like

  • Het dedain waarmee het nieuwe kabinet #Kaag1 aan is getreden en haar regeringsverklaring door de kamer heen klooide geeft wel aan dat dit geen gelopen wedstrijd is. En zo hoort het ook. De linkse standpunten van het nieuwe kabinet en het miljarden kostende flauwekulbeleid gaat duizenden mensen de armoede in helpen en zeker ook grote werkloosheid veroorzaken. De ouderen worden verpauperd en uit hun huizen gepest….om maar een paar puntjes te noemen…..

   Like

   • Typisch hoe er in Amsterdam 2 totaal verschillende nieuwsvoorzieningen blijken te zijn.
    In mijn omgeving spreken velen schande over de bijna naadloze doorstart naar kabinet Rutte IV.

    En dan lees ik hier dat er een kabinet Kaag I is geïnstalleerd en haar regeerakkoord verdedigd?

    Bij mijn weten wordt en kabinet vernoemd naar de minister-president. In dit geval voor de vierde maal Mark Rutte van de VVD.

    Verschillende inzichten kunnen met meningen verwoord worden. Maar feiten blijven onweerlegbare feiten. Met hoeveel tegenzin diezelfde feiten toch echt geaccepteerd moeten worden.

    Stille groet,

    Like

   • De Kaagbrigades loeren op een enkel foutje van Rutte om hun naamgever naar voren te schuiven als nieuwe premier. Ook al heeft die stroming nu in de peilingen 18 zetels…132 zetels minder dan een meerderheid! En dus is de naam #Kaag1 een juiste. Rutte verdwijnt wel ergens halverwege denk ik en dan is voorspelbaar wat er plaatsvindt. God helpe ons land dan helemaal de brug over…

    Like

   • Het ontkoppelen van AOW en minimum loon is na de jarenlange kortingen op pensioenen een asociale trend bedoeld om ouderen weg te krijgen uit hun huis en zo de vestiging van nieuwkomers te stimuleren zo lijkt het. Die ouderen kunnen overigens nergens heen, want appartementen zijn er niet voor ze, verzorgingshuizen zijn opgeheven (ook door D66 en PvdA!) dus komen die ouderen ergens in een tiny-house uit zonder voorzieningen of gewoon op straat…. Een rampscenario….

    Like

   • Daadwerkelijk invloed uitoefenen als burger. Ik schreef er iets over. Lid worden van ern politieke partij en vandaar uit het programma mede bepalen. Natuurlijk ook op elk bestuurlijk nivo stemmen.

    Aan de borreltafel of op Feestbook luid een mening verkondigen helpt niet. Op de publieke tribune mee luisteren naar debatten informeert.

    Het helpt en werkt om actief politiek mee te doen.

    In mijn omgeving volg ik de uitzonderingen. Na 30 jaar op lokaal, provinciaal en landelijk actief te zijn geef ik het stokje doelbewust over aan jongeren.

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Ik zat tot onlangs in een commissie die mee dacht over ruimtelijke ontwikkeling en stedenbouwkundige zaken. Na 1,5 jaar actief meedenken ontdekte ik dat alles wat men al van plan was zonder al die inspraak vanuit de burgers alsnog zou uitvoeren. Ik ontdekte dat veel van die actieve leden uit de commissie een links gedachtengoed koesterden. Men wilde geen bussen in de stad, geen vliegtuigen boven zich, geen boten in het water, geen hoogbouw, geen trams die lawaai maakten, maar ook geen metroverbindingen. Men wilde geen toeristen, het liefst een dode stad die leek op het dorp waar ze vaak vanuit hierheen waren gekomen. Het was een opluchting af en toe even stoom af te blazen wat ik ook deed. En te praten met deelraad-vertegenwoordigers die net even realistischer aankeken tegen bepaalde onderwerpen. Maar dat waren toch minderheden…terwijl de minderheden zelf kakelden alsof zij de meerderheid hadden…..Nee, politiek is niets voor mij. Te veel gewauwel, handjeklap en dogmatisch vasthouden aan eigen programmapunten…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.