De verkoopcijfers van EV’s…

Als je met linksige mensen praat krijg je allerlei jubelverhalen te horen over de verkopen van elektrische auto’s. Want dat is volgens die lieden de oplossing om in de toekomst onze wereld te redden. Hoezeer dat kletskoek is blijkt wel uit het feit dat voor de productie van soortgelijke auto’s een even grote kaalslag plaatsvindt op gebied van oude grondstoffen als je ziet bij meer normale wagens met benzine/diesel/gasaandrijving. Met een verschil, die elektrische wagens hebben voor hun accu’s ook nog eens grondstoffen nodig die uit mijnen worden gehaald door kindslaven in Congo of Afghanistan. Noem dat maar ‘duurzaam’ dan. Daarbij zijn die elektrische auto’s weliswaar

mooi schoon tijdens het rijden, de stroom komt niet uit de lucht vallen voor die dingen, wordt veelal opgewekt in niet al te schone energiecentrales. Dus tel uit je winst als je bedenkt dat de gemiddelde actieradius van een EV 300km is en je dus veel vaker stroom tapt dan je ooit benzine zult tanken en je van die beloofde actieradius in de winter nog eens 30% mag aftrekken. Momenteel is wereldwijd het aandeel van die EV’s in de verkopen 7% van het totaal.

Betaalbaarheid en gebruiksgemak zijn veelal de redenen om ze niet aan te schaffen. En dus komen de meeste wagens van dit type terecht in het zakelijk verkeer. Leaserijders van de baas, ik schreef het al eerder. Onlangs kwam naar buiten dat juist die wagens na drie jaar gebruik gretig worden ge-exporteerd. Met name Tesla’s blijken elders een prima tweede leven te krijgen. Alleen al het afgelopen jaar gingen er 600 stuks van de grens over, gevolgd door de Hyundai Kona en Kia e-niro. Ook de Nissan Leaf en VW e-Golf bleken tweedehands prima te verkopen in het buitenland. Dus dat elektrische wagenpark groeit niet, het wordt benut om lage bijtellingen voor de IKB en een gevoel van milieuschijn te verkrijgen en gaan dan via de zijdeur gewoon af. Of dat met nieuwkomers als de VW iD3 en 4 of Skoda Enyaq ook zo zal gaan? De tijd zal het leren. Maar het zegt ook veel over hoe men in de media een mening interpreteert en voor linkse uitleg benut. Maar u kent me, mijn mening baseert op feiten. En die zijn niet echt overtuigend in het voordeel van de linkse lobby. (Foto’s: Yellowbird archief)

8 thoughts on “De verkoopcijfers van EV’s…

  • Maar dat heeft als hoofddoel wel om ons te helpen aan alles waar we nu gewend zijn geraakt. Benzine, diesel en gas zijn eigenlijk bijproducten. Van accuzuur en cellen tot het plastic waarvan de meeste dingen op de huidige aarde zijn gemaakt. Het is nu al bekend dat windmolenwieken worden verzaagd en begraven en men nog geen idee heeft wat te doen met de oude batterijen uit die EV’s als ze eenmaal zijn uitgediend….

   Like

 1. Zoals Kruijf al zei; “ieder voordeel hep se nadeel”. Maar ook als ze naar het buitenland verkocht worden zijn het nog steeds ” schone auto’s”, ze dienen dan alleen in een ander land het milieu( voor zover ze dat doen) Dat is dan toch minder vieze lucht onze kant op als we perse naar een pluspuntje willen zoeken. 😉

  Like

  • Veel van die wagens gaan naar Noorwegen waar de regering EV’s verplicht heeft gesteld. Maar omdat de meeste wagens op batterijen veel te duur zijn voor normale gebruikers zoeken die ze dan tweedehands op. Overigens halen de Noren veel stroom uit waterkrachtcentrales wat het gebruik een stuk schoner maakt dan in onze landen. Of die Noren straks nog durven rijden in hun Tesla’s en consorten tijdens de enorm koude winters (nu al -25 graden steeds) is maar de vraag. Ik vrees dat het transport daar rap in elkaar zal storten…

   Like

  • De gemiddelde EV kost ruim twee keer zoveel als een vergelijkbare normale auto die loopt op benzine, diesel of gas. En biedt ook meteen de helft aan gebruiksmogelijkheden. Wie daar voor wil gaan moet dat vooral doen. Maar voor de meeste particulieren is dat een ondenkbare situatie…

   Like

 2. Het is een prima alternatief voor de standaard kantoorklerk & opgewaardeerde secretaresse auto die voorheen in een “spaardiesel” reden. Deze mensen rijden alleen heen en weer naar het kantoor en halen hun beleving uit de laptop. Dat er steeds meer verkocht worden is op zich een goede zaak, maar het gedram van de E.U.S.S.R en onze roverheid vindt ik soms best wel irritant worden. Aan de andere kant anders veranderd er ook niks want de fabrikanten wachtten gewoon totdat ze wel moeten veranderen. Ik wacht nog even tot er een betaalbare en bruikbare ev op de markt is, maar ja ik ben dan ook een praktijkman…Recycling van onderdelen, standaardisatie garantie & service moeten nog een beetje van de grond komen. De toekomst zal uitwijzen welke merken het gaan redden en welke van het toneel gaan verdwijnen

  Like

  • Als ik zie hoe de goedkope EV’s door de EuroNCAP botsproeven komen, is het nog een lange weg te gaan voordat dit vervoermiddel breed gedragen zal worden. Zowel de Renault Zoe als de Dacia met elektro-aandrijving worden gemangeld en halen nul sterren. Daarbij is die Dacia, hoewel goedkoop niet in staat in winterse omstandigheden meer dan 120 km ver te komen op een accculading. De huidige generatie acceptabel presterende en veilige EV’s kost ons vanaf 50 mille en is dus niet weggelegd voor de gemiddelde particulier. Daarbij krijg je dan gemiddeld 400km reikwijdte. Bereken dan eens hoe vaak je moet bijladen om ergens te komen op vakantie of zakenreis en hoeveel extra tijd dit kost. Dromen zijn bedrog en linkse dromen kosten ons kapitalen zo niet onze totale welvaart..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.