Verjaardagstress….

Een dezer dagen is het weer zover. De verjaardag die in mijn geval altijd kort na de jaarwisseling valt. Tegenwoordig vooral een koestering van alweer een jaartje ouder, maar in vroeger tijden toch vooral een dag waar je lang naar uit keek. In een gezin opgegroeid waarin leasevader en moeder veelal hard werkten was er weinig tot geen aandacht voor het zielenheil van de kinderen. En voor cadeautjes moest je het hele jaar ook niet echt langs komen. Koesteren wat je had en dat was veelal niet te omvangrijk. Andere tijden, zeker andere zeden.

Een maand eerder kwam de Sint vrijwel altijd langs, liet dan (onze)wasteil achter met een volle lading pakjes, maar veel van de geschenken daarin kenden vooral een praktische waarde. Sokken, ondergoed, een letter, wat andere snoepwaar. Maar ach, je kreeg warme chocolademelk en iets lekkers en was tevreden met wat die oude malloot uit Spanje had meegenomen. Wisten we veel. Maar die verjaardag kort daarop moest wel iets bijzonders worden.

Zo at ik ooit mijn eerste patat-frites, zelf gesneden en gebakken door mijn moeder, op een van die verjaardagen. Traditie die ze overnam van andere ouders in onze straat. En zeer gewaardeerd. Op enig moment was ik into de Dinky Toys en zette ik zo’n (toen best duur)model op mijn verlanglijstje. In de wetenschap dat als leasepa nog wat over had gehouden aan zijn autohandel het gegeven model groter zou zijn dan in de tijden dat het even niet zo lekker liep.

Maar in alle gevallen koesterde ik die giften met even groot enthousiasme. In de dagen voor de verjaardag keek ik zelf al bij de niet ver van huis gelegen speelgoedwinkel in de etalage waar die nieuwe Dinky’s vaak stonden uitgestald. En als er dan een van die uitverkoren modellen op die bewuste verjaardag mooi ingepakt mijn kant op kwam was ik zielsgelukkig. En koesterde ik die modellen met alle kinderlijke kracht. Later deden ze vaak dienst in de familie. Van generatie op generatie. Om op enig moment weer terug te komen in mijn handen om te worden gerestaureerd tot meer dan behoorlijke en bijna nieuwe conditie.

Later werden de cadeau’s talrijker, de economische situatie beter en ik ouder. Het verlangen naar cadeau’s minder groot dan dat naar goed gezelschap. Want hoe meer mensen langs kwamen des te geliefder was ik…toch? Nou dat viel soms best tegen. Verplichting en sleur maakte dat sommigen kwamen, zoals ik zelf vanuit dezelfde instelling ook verjaardagen van anderen bezocht. Intussen zijn die verjaardagen gespreide, rustiger dagen van bezinning. Het cadeau wat ik wil ontvangen koop ik veelal zelf omdat het dan meer bij me past dan zo maar iets uit een goed hart…. Verwend? Zeker! En koesteren doe ik het uberhaupt. En ook al omdat er nog steeds mensen (en huisdieren)om me heen zijn die liefde geven, al die jaren bij me bleven en zelfs waar nodig op visite komen….. Alleen lig ik er nu niet meer van te voren wakker door, zoals dat vroeger wel het geval was. En hoe is dat bij mijn trouwe lezer(essen)s?? Verjaardagen stressvol of juist niet?? Ben benieuwd… (Beelden: Archief)

10 thoughts on “Verjaardagstress….

 1. De grote gezelschappen van vroeger sleten vanzelf uit. Je zat altijd met hetzelfde clubje en dat verveelde, nog afgezien van de gezinnen waar de kinderen ouder werden en hun eigen inbreng hadden. Ook hier.
  Mijn verjaardag vier ik al sinds man’s overlijden met hooguit drie kennissen plus het laatste nog levende schoonfamilielid en de kinderen. Bevalt prima.
  Van mijn eigen familie word ik gebeld, ze wonen te ver en zijn te oud voor lange autoritten (vinden ze zelf ☻).

  Like

 2. Nee hoor, geen stress voor mijn verjaardag, integendeel, ik doe er meestal heel weinig aan. Ik heb altijd een beetje medelijden met kinderen die rond de feestdagen jarig zijn. Ik heb er ook een paar in de familie. Bij mij was het probleem dat mijn verjaardag in zomervakantie valt waardoor er vroeger altijd veel mensen weg waren. Tegenwoordig zijn vakanties meer gespreid en z’ou ik misschien wel kunnen vieren, maar ja, op mijn leeftijd is een jaar erbij geen reden voor een feestje. 😉

  Like

 3. Ik hou van mijn verjaardag, vooral omdat ik dan altijd iets doe wat IK wil. Cadeaus geen must, gewoon een dag van en voor mij. Werkt al jaren prima.
  Gefeliciteerd met je verjaardag (alvast of nog) en hopelijk heb je dit jaar een mooie dag ervoor 🙂

  Like

  • Driekoningen (6-1) was de actuele verjaardag en dat vierden we over twee dagen verdeeld met shifts van gasten om de corona-regels niet te overtreden. Maakte het overigens niet minder gezellig en ik ben oprecht verwend. En dat sluit dan aan op wat ik in mijn blogverhaal schreef…:)

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.