Klassieke schoonheid…

Ze is intussen de 70 gepasseerd, heeft vier huwelijken achter de rug, kreeg vier kinderen, maar staat mij vooral bij om haar jeugdige schoonheid tijdens de jaren van haar acteercarriere; Jane Seymour.

Kind van een Pools-Joodse vader met een Engels paspoort en een Nederlandse moeder was haar geboortenaam Frankenberg en werd haar naam door de filmcarriere bepaald. Beide ouders waren bekendheden in hun eigen beroep en een goede opleiding was wat Jane derhalve meekreeg. In 1969 debuteerde ze in een muzikale komedie, later was ze te zien in de Onedin Line (ook hier een bekende TV-serie) en de James Bondfilm ‘Live and let Die’. Haar uiterlijk en spel waren zodanig dat ze lovende kritieken oogstte en in verschillende producties voor tv of filmdoek mocht aantreden. East of Eden was er zo een, The Woman he Loved uit 1988 een andere. Maar ze was ook te zien in de mateloos populaire tv-serie ‘Battlestar Galactica’ waar ik haar zelf door leerde kennen.

Later speelde ze o.a. ook in ‘Dr.Quinn, Medicine Woman’ een tv-serie die maar liefst zes seizoenen duurde en haar de nodige prijzen opleverde. Talloos haar vele rollen daarna. Haar uiterlijk prachtig, klassieke schoonheid en dan gecombineerd met dat typisch Britse wat ook Amerikanen zo aanspreekt. Intussen verliep ook haar priveleven niet zonder slag of stoot. Haar partnerkeuze niet altijd even logisch, al bracht het haar vaak wel weer in bekende acteerkringen via familiebanden. In 2005 koos ze voor de Amerikaanse nationaliteit. Handiger voor wat ze allemaal intussen deed of nog van plan was. Ze bemoeit zich met charitatieve instellingen, schreef diverse boeken waarmee ze andere mensen kon helpen die motivatie zochten voor werk of het priveleven.

Ze ontwikkelde een eigen modelijn, gaf liefdesadviezen (logisch, want ervaringsdeskundige), vond haar weg in een juwelenlijn en kreeg zelfs een enorme blauwe diamant naar haar genoemd. Ze vliegt nog steeds de hele wereld over voor haar nieuwe werk. In films en tv-series zien we haar nog maar zelden. Reden is simpel, de rollen voor wat oudere actrices zijn nauwelijks te vinden. De laatste dateert nog wel van dit jaar. Maar is nog nergens in onze streken te zien geweest. Hoe het ook zij, ze kan terugkijken op een enorme lijst van rollen die ze wel mocht spelen. Ik vond er in het vooronderzoek van dit blog alleen al zo maar ruim 100. En dat doen veel actrices haar niet na. En die schoonheid bleef. Een klassieke uitstraling, prachtig! (Beelden: Internet/Wiki)

23 thoughts on “Klassieke schoonheid…

 1. Ze zat vroeger volgens mij ook tussen de filmsterrenplaatjes die bij de kauwgom zaten. Omdat ik weinig met films heb ben ik haar helemaal uit het oog verloren totdat ik kort geleden de herhalingen van de serie dr. Quin op TV vond. Had leuk geweest om een foto van haar NU te zien.

  Like

  • Jane Seymour was een van de vrouwen van Hendrik VIII, koning van Engeland. De actrice over wie we het hier hebben heeft voor deze naam gekozen als artiestennaam omdat haar eigen naam niet “bekte”. Ze kreeg daar ook veel kritiek op, vanwege gebrek aan originaliteit en de verwarring die het gaf. Maar ze vond de bekende klank van de naam juist heel sterk; een naam die blijft hangen. En dat had ze nodig, zo aan het begin van haar carrière. Persoonlijk vind ik het jammer dat ze deze naam koos.

   Like

   • De oude geschiedenis was me bekend hoor. En haar naamswijziging beschreef ik al. Men keek indertijd zeker naar ‘verkoopbare’ namen. Heel wat voorbeelden uit de filmwereld aan te halen waar dit ook speelde.

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik ken haar van naam (duh) maar moet schaamtevol toegeven dat ik me zo 1, 2, 3 niet kan herinneren haar ooit in iets gezien te hebben… Maar mogelijk wel, onbewust. Als ze in meer dan 100 titels heeft gespeeld, heb ik haar ongetwijfeld voorbij zien komen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.