Risico’s

In de periode van intussen dik anderhalf jaar dat er een onzichtbaar maar kennelijk gevaarlijk virus door onze samenleving waarde, reden we zeker in de auto heel wat minder dan voorheen.

Je zou denken dat dit een gunstig effect had op veel waar de linkse kerk graag naar wijst. Maar dat bleek minder het geval. De CO2 uitstoot bleef gewoon gelijk. Het totale verkeer was nog maar een fractie van voorheen, maar die uitstoot bleef gelijk. Vreemd. Confronterend ook het feit dat het aantal verkeersdoden in dat zelfde verkeer weliswaar terugliep (2020 tov 2019) maar dat we met name een verschuiving zagen bij de vervoersmiddelen waarin/op men dodelijke ongelukken constateerde. Auto’s daalden qua aandeel flink, maar het aantal doden in het verkeer op de fiets steeg sterk. En dat bleek ook de enige sector waar het aantal doden flink steeg. Van 203 in 2019 naar 229 in 2020.

Een derde van al die betreurde doden verloor het leven bij ongelukken met e-bikes. En dat is confronterend. Want juist de overheid, gesteund door allerlei milieu-organisaties zetten in op beleid om ons allen uit de auto op de e-bike te krijgen. Immers, zoveel beter voor het klimaat in bijvoorbeeld China en zgn. vrij van uitstoot. Maar de gevolgen van die omschakeling op tweewielers heeft bijkomende effecten die niet bepaald plezierig zijn. Gek genoeg zie je in alle andere categorieen verkeersdeelnemers dalingen. Ook bij scooters en brom/snorfietsen. Maar die e-bikes springen er bovenuit. Oorzaak en gevolg natuurlijk ook gemeten. En dan blijkt dat vooral veel ouderen kiezen voor zo’n elektrische fiets. En die gaan er dan ook meteen hele einden mee rijden op relatief hoge snelheid. Ze denderen door het verkeer heen zonder al te veel inzicht van regels en verwachtend dat andere weggebruikers hen wel de ruimte gunnen hun snelheid te ontwikkelen.

Datzelfde beeld zie je ook bij wielrenners. Een belangrijk deel van die verkeersdoden heeft ook van doen met hen die menen dat elke openbare weg dan wel fietspad bedoeld is om het wereldrecord snel van A naar B fietsen door hen mag of moet worden verbroken. Men rijdt tegen de rijrichting in over rotondes, neemt bij verkeersremmende zaken voor auto’s niet de voor fietsers ingerichte uitwijkstroken maar blijft keihard doorrijden op de autowegen en zo meer. Dat er dan doden en gewonden vallen is min of meer te verwachten. En cijfers liegen niet mensen. Kortom, veel pleit om de fiets te laten staan en gewoon per auto te reizen en als het niet anders kan het OV te nemen. De cijfers voor dit jaar zullen niet veel anders worden vrees ik. De doelstelling van het SWOV om in 2020 nog maar (..) 500 verkeersdoden op jaarbasis te behalen is met een totaal van 610 nog lang niet bereikt. En dat in een jaar waarin de economie in de lockdown stond en het verkeer net aan 45% van het normale totaal bereikte. Dat belooft niet veel goeds voor als we weer massaal de weg op gaan zoals we in de tweede helft van dit jaar ongetwijfeld gaan doen….U bent gewaarschuwd…(beelden: Archief)

19 thoughts on “Risico’s

 1. Misschien helpen de files ongelukken voorkomen, als je stapvoets in de rij moet rijden is de vaart er wel uit. Je zou het bijna geloven. Ik heb de cijfers niet zo gevolgd maar ik geloof je op je woord.

  Like

  • Bij auto’s is de veiligheidsmarge tientallen malen hoger dan op een tweewieler waar de kooiconstructie ontbreekt en het evenwicht na een tikje vaak helemaal verdwenen is. Files zijn een ramp voor hen die er in staan, maar er gebeuren relatief weinig ongelukken als we allemaal stil staan. Zou bij fietsers ook zo werken denk ik. Dus allemaal maar gewoon niet fietsen maar staan of lopen met die dingen?? 🙂

   Like

   • Het risico op levensgevaarlijk letsel is anders verdeeld . De fietst “bestuurder” loopt gewoon véél meer gevaar bij een aanrijding dan de autobestuurder dat is wel duidelijk.

    Like

   • Recent zag ik dat een wielrenner was geplet onder een landbouwvoertuig. Hij had voorrang genomen op de combinatie van een trekker met iets zwaars er achter. Dat verlies je altijd. Vraag is alleen waarom je meent dat jij op je racefiets voorrang kunt nemen op zo’n enorme bak. IK zou altijd denken, dan maar geen voorrang. Die ander wint het namelijk.

    Like

   • Precies, bij vrachtwagens doe ik niets zolang ik niet weet dat ik in beeld ben, op de fiets of met de auto dat maakt niet uit, ik wéét dat ze een dode hoek hebben, voorrang of niet.

    Like

 2. In de jaren dat ik in het fietspunt werkte heb ik veel gehoord en gezien van oudjes met e-bikes. Levensgevaarlijk razen die soms door het verkeer. Ik ben met de auto ook al meerdere keren verrast door de snelheid van die fietsers die plots uit het niets lijken op te duiken.
  En wielerterrorristen denken dat ze over Toer de Franske kunnen spelen. Rare jongens.

  Like

 3. Wanneer je nu beelden van ongelukken ziet is het maar de vraag of het telefoon, lachgas of alcohol was. En op de fiets is het niet anders, er is meer verkeer en er wordt minder opgelet. Ouderen rijden tegen obstakels aan, ook fietspaaltjes, omdat ze niet snel genoeg kunnen anticiperen. Ze gaand ie cijfers nooit naar beneden krijgen. Nu pleiten ze dat wegen binnen de BBkom zonder voetbal terug gaan naar 15 km/u. Ik woon langs zo’n weg voor de deur 30 maar verderop 60 en voetgangers lopen naast elkaar midden op en in de bocht verderop gaan ze staan praten. Veel van deze problemen is te herleiden op egoïstisch denken. Ik heb een hesje aan dus ze zien me wel i.p.v. ergens anders gaan wandelen of minimaal aan de kant met de hond aan de lijn. Maar wie zegt het ze nog? De politie heeft wel wat anders te doen.

  Like

  • Het is zeker deels te wijten aan ego-gedrag. Tweewielberijders neigen wel erg naar het idee dat de weg, maar ook het trottoir van hen s. En dat iedereen maar aan de kant moet gaan als zij er aan komen racen. Door de wetgeving te wijzigen is een automobilist altijd aansprakelijk voor tenminste 50% van de schade aan een medeweggebruiker als die op een tweewieler rijdt. Dat maakt dat veel van die lui zich als ware asocialen gedragen en razend gevaarlijke toeren uithalen. Met alle gevolgen van dien…

   Like

   • Jij hebt dus geen idee wat een cardanas aangedreven fiets is?

    De cardanas zorgt voor de overbrenging van de trappers naar het achterwiel. Dit i.p.v. een fietsketting. Geen slijtage, geen onderhoud. En nauwelijks wrijving en/of weerstand. Een perfecte innovatie en overname van bekende technieken uit de ene branche naar een andere branche.

    Aanrader, schoon, veilig en plezierig fietsen.

    Ik schreef er al eens een enthousiaste blogpost over.

    A-techische groet,

    Like

   • De aanname dat ik dat niet weet is bijzonder. Ik ging uit van een meer algemene waarschuwing om voorzichtig te doen, want brug af gaat zelfs een cardanaangedreven fiets vaak te snel…..

    Like

   • In theorie wordt berekend dat een cardanasfiets met 4% meer weerstand te maken heeft in vergelijking met een fietskettingfiets.

    Mijn benen voelen dat verschil niet. Lichamelijke ongemakken en tegenzittende gezond maakt dat mijn fietssnelheid inclusief uithoudingsvermogen gehalveerd is in de loop der jaren.

    Toch blijf ik kiezen voor gebruik van eigen spierkracht.

    Vriendelijke groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.