O wat was het dedain soms groot bij al die schrijvers van net na WO2. Grote namen als Harry M, Van t Reve, of noem maar op.

Mensen die zich door hun vaak overschatte talent (..) verheven voelden boven het niveau van hun eigen lezers en zich graag beroepend op een zekere uitzonderingspositie omdat zij in staat waren een verhaal van a tot z uit te denken en op papier te zetten. Uitgeverijen verstevigden dat beeld. Goede schrijvers kregen op voorhand een stuk inkomen om zo te zorgen dat men niet in pure armoede alle verhalen moest neerzetten. Maar zij die succesvol waren deden toch goede zaken en waren in staat om zonder vakken te hoeven vullen bij de lokale supermarkt het leven door te komen. Maar velen werden geroepen, weinigen uitverkoren. De uitverkorenen, of zij die meenden dat zij daartoe behoorden, hielden ook bijeenkomsten waar zij ‘onder ons’ konden genieten van het op het schild tillen door critici en uitgevers.

Het bekende Boekenbal een voorbeeld van wat ik daarmee bedoel. De elitaire samenkomst van hen die toch op ander niveau over de wereld dachten dan zij die gewoon keihard werkten voor de kost. De grote namen verdwenen een voor een. Zelfs literaire beroemd- of bekendheid maakte niet dat de dood aan hen voorbij ging en zo werd het rustig op de trappen van de Stadsschouwburg aan het Leidscheplein. De nieuwe lichtingen schrijvers en schrijfsters namen hun plekken in. Heel anders geschoold, veelal vooral geluk gehad dat hun eerste boekje werd uitverkoren uitgegeven te worden. Maar ook hier was de spoeling dun. De lezers kozen veel vaker meer voor lichter werk, de nieuwe generaties nauwelijks verder komend dan een stripboek, sommigen daarvan vonden of vinden zelfs dat nog te hoog gegrepen.

De boekenbranche in nood, veel goede winkels gesloten bij gebrek aan klandizie. Verdween het dedain daarmee? Nee! Men denkt in sommige kringen nog steeds dat het talent om te kunnen schrijven een van God gegeven iets is. En dan moet je ook als zodanig worden behandeld. Veel tv-optredens van auteurs laten zien hoe men naar de wereld kijkt. Veelal met een links-kritische blik, sommige schrijvers met een stevige emigratie-achtergrond en de Nederlandse taal nauwelijks meester, maar wel aangehoord alsof ze door diezelfde God van dat talent zijn gezonden. Maar neem van mij aan dat veel van die schrijvers matig verkopen. Iemand die een aardige thriller schrijft komt een stuk verder en de alom verguisde doktersromans zijn de snellopers waarop veel uitgeverijen domweg draaien. Een goed verhaal altijd fijner lezen dan een ingewikkeld zwartgallig geheel. Vijftig tinten grijs zorgt voor veel belangstelling, zelfs in ons taalgebied, ook al is het verhaal flinterdun. De dame die dat schreef werd er aardig rijk door.

Zelfde geldt voor die dame die ‘De Zeven zussen’ uitschreef. Helaas onlangs overleden, maar wat een omzet draaide de uitgever bij deze boeken. Vooral vrouwen helemaal meegezogen in de verhaallijnen. Maar o wee, wat gaat het allemaal snel en relatief. Bij de Kringlopers in ons land ligt al dat gedrukte proza. Voor een prikkie. Soms gaan ze per kilo de deur uit. Boeken behouden hun waarde maar nauwelijks. De oude bekende Nederlandse schrijvers vaak nog bij ramsj-winkels te vinden. Maar de jongste generaties hebben geen idee meer wie dat zijn. En dat zegt veel over onze cultuur. Lezen is uit, schrijvers niet meer bekend, veel uitgeverijen verdwenen en het Boekenbal vooral een zuipfeest voor mensen die graag gezien willen worden. Kortom, alles is relatief. Ook het beroemde auteurschap. Al blijft die Bijbel natuurlijk wel een aardig werkje dat het nog steeds goed doet. Het best verkopende boekwerk uit de geschiedenis. Maar zou een van de hoofdrolspelers zich verwaardigen bij het Boekenbal een vaste plek te claimen op de trappen van dat theater?? Vast niet. En dat is misschien wel een wijze les. Alles is relatief, roem ook.
Mijn instemming heb je.
Maar laten we daarom vooral alle bibliotheken koesteren.
Elke leerling moest van mij altijd een eigen leesboek in de schooltas meenemen.
Klaar met de opdrachten, klaar met de toets was bij mij lezen.
Waarbij ik nooit een oordeel gaf op het boek dat werd gelezen.
Stille groet,
LikeLike
Als kinderen maar leren lezen is het al heel wat. Juist dat gebrek aan opvoeding/leiding in de jeugd zorgt voor een zekere domheid bij volwassenheid. Helaas…
LikeLike
Fort Kraaiennest is de thuisbasis van de voorleesmoeders.
Elke week wordt er voorgelezen aan de buurtkinderen.
Kom eens kijken?
Uitnodigende groet,
LikeLike
Voor schrijven heb je natuurlijk wél een talent nodig en er zijn genoeg schrijvers die ook over dat talent beschikken.Het gaat gaat fout bij mensen met een matig talent in combinatie met mensen die er ook een goed belegde boterham aan kunnen verdienen. Helaas zijn veel mensen kuddedieren en lopen braaf achter dat soort betweters aan omdat ze bang zijn dom te lijken wanneer de inhoud van een bepaald boek ze niet kan boeien.
LikeLike
Wie niet bekend is kan tegenwoordig wel vergeten ooit een boek uitgegeven te krijgen…..
LikeLike
https://www.almeredezeweek.nl/nieuws/redactie/14974/autobiografische-roman-over-het-leven-van-almeerse-mayim
Dit is zo’n boekproductie uit een goed huis.
Stille groet,
LikeLike
Klopt, vroeger werd je een VIP omdat je goed schreef, nu kun je ineens schrijven als je een VIP bent.
LikeLike
Boeken zijn net als muziek aan trends en modegrillen onderworpen. Veel boeken die hoog aangeschreven staan bij “kenners” vind ik niet te vreten.
LikeLike
Het is inderdaad een kwestie van smaak. Maar ook het feit dat veel jongeren niet echt opgroei(d)en met lectuur is wel een dingetje..
LikeGeliked door 1 persoon
Het ligt eraan over wie je het hebt maar daar ga ik niets over zeggen, kwestie van smaak..
Er waren enkele goede schrijvers. En een aantal kwallen. En niet alle schrijvers waren zuiplappen.
Zo is het nog steeds.
LikeLike
Zij die bij het Boekenbal een centrale rol wensten te vervullen en andere auteurs naar secundaire plekken verwezen waren zuiplappen, drellebellen of zeker kwallen. Na de recente opruiming is het niveau wellicht qua verhevenheid gedaald, de sfeer is vast prettiger…
LikeLike
Ooit lang geleden moest ik boeken voor een lijst lezen. Lezen vond ik toen ook al leuk maar toen mijn leraar tijdens het mondeling vroeg waarom ik zoveel boeken had gelezen van de lijst zei ik hem dat ik op zoek was naar een goed boek op de lijst. Opvallend vaak zijn bepaalde boeken van boekenbalschrijvers heruitgegeven zonder verklarende tekst maar met groot portret, zelfs de boeken zijn arrogant.
LikeLike
Dat bedoel ik maar….
LikeLike
Inderdaad, het dedain waarmee schrijvers zich een status aanmeten. Terwijl ze eigenlijk niet eens te eten hebben. Onvoorstelbaar.
LikeLike