Modelbouwer…

Toen ik onlangs, rond 20 december vorig jaar, meldde dat ik alweer 60 jaar bezig ben met mijn verzamelingen, gaf ik niet meteen aan waar die hobby’s ooit mee startten.

Met name plastic modelbouw speelde daarbij toch een cruciale rol. Mede doordat mijn oudere broer nog wel eens in de weekenden werkte aan een oorlogsschip of een of ander vliegtuigtype werd ik geinspireerd om daar ook eens iets mee te doen. Nu kostten die eerste plastic modellen niet zo veel. De Engelse firma Airfix leverde indertijd plastic zakjes met een bouwtekening opgevouwen als afsluiter. Vouwde je die uit kon je als jong iemand al snel een Spitfire of Stuka bouwen. Maar ze hadden ook auto’s en boten in de aanbieding en dat spul kostte niet de wereld.

Met wat zakgeld kon je er mee aan de slag. Naast kant-en-klaar gekochte modellen op een wat kleinere schaal, kocht ik de meeste van die kits als puber in schaal 1:72. En schilderde dan met zgn. Humbrolverf de hele reeks in mijn eigen camouflagekleuren. Later kwamen er grotere modellen bij. Zoals dat ging in die tijd waren de meeste kits weergaven van toestellen die nog maar kort daarvoor actie hadden gezien tijden W.O. 2. En zo leerde ik ook het nodige over al die toestellen die toen elkaar bevochten. De wonderlijke Duitse toestellen, of die lichte Japanse jagers. Maar ik had natuurlijk het meeste op met de Amerikanen en Engelsen.

Aan Russen dacht ik toen nog niet. Modelbouwen werd een passie en soms kon ik er wel drie per week in elkaar zetten toen de inkomsten dat toelieten. De collectie groeide en al snel maakte ik van oudere modellen weer nieuwe door ze samen te voegen of qua beschildering te verbeteren. Was ik op school een van de slechtste leerlingen op handenarbeid-gebied, dit ging me goed af. Door de jaren heen kwamen er van overal en nergens nieuwe modellen op me af. Een echte modelbouwer heeft altijd voorraad staan en komt nooit tekort. Wat wel akelig is, op de schalen waar ik bouwde, waren die kant en klare modellen soms wel sta in de weg’s. Want een Spitfire in 1:72 is wel iets anders dan een B29, of een (latere) Tupolev 114 verkeerskist die ooit het grootste verkeersvliegtuig ter wereld was.

Op schaal steekt zo’n ding al snel een centimeter of 80 uit. Dus dat werd scharrelen om al die kisten op te slaan. En anders dan veel bouwgenoten gooide ik ze niet weg na een bepaalde periode. Nee, ik koesterde. Want er zat soms erg veel werk in en vertegenwoordigden toch een bepaalde waarde. Ik werd lid van een wereldwijde club van modelbouwers, zelfs voorzitter van de Amsterdamse afdeling van die club, maar dat was uiteindelijk toch niks voor mij. Andere mensen, vreemde mentaliteit en veel afgunst. Het duurde een paar jaar, toen was ik weer gewoon zelfstandig modelbouwer. Later heb ik ook nog wel eens auto’s gebouwd.

Dat ging prima, maar beviel me toch minder. Wat ik wel erg leuk ben gaan vinden is om oude en afgeragde automodellen weer te restaureren en ze dan als bijna nieuw weer uit te stallen. Ik combineer niet bij elkaar horende modellen die anderen weg gooiden weer tot iets aardigs. Restaureerde mijn oude Dinky Toys en geniet weer van hun glans en uitstraling. Zeker in tijden van lockdowns en erger zijn dit liefhebberijen die me bezig kunnen houden. Velen zal die lol wel voorbijgaan. Mij niet. En dan die jacht op speciale zaken. In de hele wereld gedaan. Zelfs de buitenlandse relaties moesten er soms aan geloven. Voor geplande tentoonstellingen een speciale kit mee laten nemen naar Nederland, in ontvangst nemen (na betaling), snel bouwen en schilderen en dan uitstallen. Het is me vaak gelukt. En de Tsjechen wisten het ook al. Als die malloot uit Nederland kwam moest hij ook langs bepaalde winkels….. Zij soms lachen, ik ook, van geluk. Als ik weer iets nieuws kon toevoegen wat hier niet te vinden viel. Kortom….Leuke hobby….en tijdloos, dan wel niet leeftijdgebonden. Zelf ook een hobby die al in de jeugd begon?? Ben benieuwd! (Beelden: Yellowbird collectie)

14 thoughts on “Modelbouwer…

 1. Lijkt me een leuke hobby.
  Nu windkracht 10 hier weer uitgezonden wordt, was ik benieuwd of er ooit zo’n sea king van Koksijde in Lego uitgebracht werd. Niet gevonden, maar wel foto’s van even handige Harry’s als jij die hem zelf ineen geknutseld hadden 👍

  Like

  • Van Lego ken ik ze niet. Maar er zijn wel modellen van die Sea KIngs door de grote leveranciers van modelbouwdozen uitgebracht. Airfix, Hasegawa, Fujimi etc. Veelal in de schaalgrootte 1:72 wat een aardige weer gave is van het origineel. Alleen ken ik ze niet in de Belgische kleuren. De serie is mij uiteraard niet ontgaan. Vond ik indertijd erg aardig. Zeker als je weet dat die Sea Kings goed werk deden maar nu niet meer vliegen helaas.

   Geliked door 1 persoon

 2. Mooie hobby. Een van de broers begon met kartonnen bouwplaten van schepen en ging later op plastic over. Ik moet zeggen dat het een mooi gezicht was, de bekendstee schepen op een rij, van oorlogs- en vliegdek- tot reuzen als passagiersschepen.
  Een zwager deed in Philotreinen, dat was kostbaar spul.

  Like

  • Veel van die hobby’s zijn over het algemeen niet direct goedkoop. Al was het maar omdat je een vracht aan extra zaken nodig hebt. Zoals verf, gereedschappen en zo meer. Kortom…niet voor iedereen een cuppatea. Maar ik heb het volgehouden….:)

   Like

 3. Bij mij is eigenlijk alleen het “legpuzzelen” overgebleven. Herinner me van m’n broek wel dat hij ook modelvliegtuigjes in elkaar plakten maar die waren altijd van dun karton. Het plastic kwam waarschijnlijk net iets later , broer was van ’35.

  Like

 4. Ja die model vliegtuigjes ken ik wel. Na de bouwplaten en het figuurzagen ( ook zelf ontwerpen met carbon papier) heb ik een paar Russische vliegtuigen en een helikopter. Later heb ik ook een grote collectie miniatuur auto’s en vrachtwagens opgebouwd. Toen ik met mijn ouders in Oost Europa was heb ik ook daar een grote collectie van aangelegd, dat waren auto’s die je hier niet zag. Later werd ik lid van een grote miniatuur auto club en die hadden in Houten 1x in de 3 maanden een grote beurs.
  Toen ik voor mijn werk een paar jaar in Israël woonde heb ik zelf een aantal vrachtwagens nagebouwd en als top stuk de beroemde rood / witte Egged bus, een mercedes 0303.
  Nu doe ik het wat rustiger aan met de modelletjes, heel af en toe koop ik er 1tje bij of knutsel er wat aan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.