Wie appelen vaart, zal ze ook eten, zo gaat dat in veel vakgebieden, maar in de luchtvaartsector werkte dat bepaald niet zo in die jaren. De verhalen van de heren (dames werkten er toen nog niet of nauwelijks) verkopers bij de luchtvaartmaatschappijen over hoe goed een airline zijn taken kon vervullen voor jou als ‘IATA-agent’ zaten veelal vol superlatieven. Maar als je een lading met die lui vervoerde en hij bleef ergens onderweg steken op een transfer-vliegveld deed dat veel af aan die prachtige verhalen. En vroeg je je af waarom het toch zo vaak fout ging. Zelfs bij rechtstreekse vluchten, zonder tussenstop, waren er maatschappijen die in staat bleken jouw lading onderweg kwijt te raken. Met alle gevolgen van dien. Tegelijk professionaliseerden die maatschappijen hun hele logistieke proces ook in die jaren en breidden sommige vliegvelden uit tot enorme omvang waarbij Schiphol, ook in diens moderne (Centrum)vorm verbleekte. Af en toe viel er dan wel eens een ticket op het bureau van baas Breems die daarvan dan gretig gebruik maakte om zijn licht op te steken elders in Europa of de wereld. Ook als het om beslissingen ging die met mijn export-afdeling van doen had. Ik vond dat toch minder plezierig, want het leken, zo bleek vaak uit de verhalen, heel interessante trips vol gezelligheid te zijn.
En met sommige van die airlines en hun vertegenwoordigers had ik meer dan goede contacten. Toch duurde het ruim zes jaar voor de eerste van die lui mij ook eens op de lijst zette voor een soortgelijke trip. Het was British European Airways (BEA) dat toen in een fase verkeerde samen te moeten gaan met de BOAC wat zou moeten gaan leiden tot het nu nog bestaande British Airways. Hun thuisbasis was Heathrow Airport en daar had men diverse vrachtcomplexen waar bij onze lading regelmatig veel mis ging. Men nam een stuk of 15 export-managers mee op deze trip, waaronder ik. Februari 1972 werd dat bezoek ingepland en uitgevoerd. In een enkele dag op en neer. Naar een land waar op dat moment overal stakingen plaatsvonden en dat alleen al zorgde voor avontuurlijke bezoekjes. De lunch in een restaurant vol kaarsjes omdat er geen elektriciteit werd opgewekt tijdens de stakingen. Op Heathrow zag ik wel waarom het soms fout ging bij die transfers, maar men beloofde ter plekke beterschap. Ik benutte ze daarna nog jaren lang trouw. Vreselijk aardige lui en tijdens deze trip zeer gastvrij. Daarbij vlogen we op en neer in een Britse Trident passagiersmachine die me altijd al intrigeerde. Prachtige kist, mooie trip en extra ervaring.
Een paar maanden later deed Finnair het nog eens dunnetjes over. Maar liefst een driedaagse trip naar Helsinki. Wij gebruikten die lui vooral voor zendingen naar New York, maar ook hun Europese netwerk was prima verzorgd. Met een Super Caravelle van de Finnen vloog ik samen met Ruud Breems (jawel een duo-uitnodiging die mij ook het gevoel gaf serieus genomen te worden) en nog een stel directeuren van agentschappen naar die toen al snel donker wordende Finse hoofdstad. Waar we naast de (redelijk beperkte) faciliteiten van Finnair vooral genoten van gastvrijheid inclusief sauna en de stad zelf. Een top-airline en ook een prachtige belevenis. Kort daarna opnieuw op stap, dit keer naar Parijs met en voor Air France. De toen splinternieuwe Boeing 727-200 had door een bommelding enorme vertraging, onze trip daardoor wel erg beperkt, maar na wat rond gehobbeld te hebben door de stad Parijs, weer op tijd terug op het vliegveld voor de retourvlucht. Dat waren toch ineens drie trips in een jaar tijd. Het begon er op te lijken zo en ik kreeg meer sympathie voor de airlines die dit hadden verzorgd. Opvallende afwezig..KLM. Als thuiscarrier kon die kennelijk hooguit rondwandelingen verzorgen op Schiphol. Voor ons als Nederlandse luchtvrachtbedrijven had men verder weinig te bieden. Men verlangde wel dat je minstens 50% van je omzet aan hen gunde. Zo hield men ook controle over de handel. Ik werd er nooit een groot voorstander door van de maatschappij die ik nu op handen zou dragen. Want de organisatie was ook toen puik, al zag ik dat niet zo in die jaren. Ik wilde, alleen al vanuit mijn liefde voor de luchtvaart en de nieuwsgierigheid naar die buitenlandse steden, zelf ergens heen vliegen en kijken. Gelukkig kwamen daar later nog de nodige uitnodigingen voor binnen. (Beelden: Yellowbird archief)
Mooie trips slim bekeken.
Dan denk je onwillekeurig aan Hollandse zuinigheid. Of waren ze niet gewend aan dit soort klantenbinding?
LikeGeliked door 1 persoon
In die jaren was het vergeven van tripjes naar de thuisbasis niet echt standaard. Echt andere tijden toen. IK denk dast ik op de twee kleine golf mocht meeliften. Het leerde me heel veel over die carriers en hun landsaarden…
LikeLike
Het lijkt me leuk om zo nu en dan een trip te mogen meemaken ook al is het voor het werk.
LikeGeliked door 1 persoon
Het waren vaak echt tot op de minuut geplande trips met veel informatie. Was ook in de autobranche zo. Wat leuk leek diende ook een promotioneel doel uiteraard. Maar je had er veel aan in het werk wat je deed…
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb een zomervakantie op Schiphol mogen werken.
Dat wil zeggen dat ik vooral van koffieplek naar koffieplek ben gereden. Waarbij ik zeer weinig inspanningen hoefde te verrichten.
Maar zeer riant werd uit betaald!
De manier van organiseren vond ik ronduit burocratisch en zeer inefficiënt!
Stille groet,
LikeGeliked door 1 persoon
IK kan niet beoordelen waar dit was en bij welke werkgever. Schiphol is een stad vol verschillende bedrijven en in de tak van dienst waar ik zat was koffie meer luxe dan standaard…hard werken.
LikeLike
Tja, de beruchte “zakenreisjes”, die natuurlijk de onkostenrekening laten oplopen want zelden zijn ze echt nodig. Maar leuk voor de werknemers natuurlijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Zeker geen standaard zakenreisjes. Vaak werd je van terminal naar terminal gesleept, kreeg veel informatie over je heen, een snelle lunch, dan weer een voordracht. Ik was bij die eerste trips altijd blij als men ook nog een half uurtje ‘vrij’ had ingelast opdat je dat een souvenir voor thuis kon kopen. Maar zoals ik al schreef over ‘Parijs’ vertrokken we te laat door een bommelding en hield dat een beperking in van het programma. Vergeet niet dat het veelal eendaagse trips waren. Dan is van ‘plezier’ niet zoveel sprake.
LikeLike
Maar echt veel nut hadden ze nou ook weer niet.
LikeLike
Dat ben ik oneens met je. Ik heb er zeer veel van opgestoken altijd. Wist ineens waarom zaken misliepen omdat ik kon zien waar dat fout kon gaan. Later zou ik daar nog veel baat bij hebben. Later, in de autobranche, was ik blij dat ik kon zien hoe sommige auto’s werden gebouwd. Dan wist ik meteen waar de sterke en zwakke plekken vandaan kwamen. En dat deelde je ook graag met journalisten bijvoorbeeld. Nee, dit zijn geen plezierreisjes al was er wel altijd een element leisure bij natuurlijk…
LikeLike