Ook Frankrijk toonde spierballen; Mirage IV!

Net als Amerika, de Sovjet-Unie en Engeland wilde ook Frankrijk na WO 2 tonen mogelijkheden te bezitten eventuele vijanden in het hart te kunnen treffen met een strategisch gevechtsvliegtuig dat bij snelheden van Mach 2,2 in staat was atoomwapens af te werpen op vijandelijke doelen. Omdat men niet afhankelijk wilde zijn van buitenlandse leveranciers werkte men aan een eigen ontwerp, dat door de Franse bouwer Dassault werd ontwikkeld vanuit de toenmalige Mirage straaljagers. Die straaljagers hadden indertijd driehoekige (Delta)vleugels. De Mirage IV zoals het nieuwe ontwerp werd genoemd kreeg twee motoren, grotere afmetingen en tweekoppige bemanning. De eerste vloog in 1959. Het ontwerp groeide in haar ontwikkeling, kreeg krachtiger motoren en een zwaardere radar. Begin jaren zestig startte men de productie van dit prestigeobject en al snel werden er 62 besteld voor de Franse luchtmacht. De Mirage IV was weliswaar een atoombommenwerper, hij was niet echt te vergelijken met wat de andere grote mogendheden in de lucht brachten op dit gebied. Zo was de actieradius van de snelle Fransoos 2.500km en dat  was niet lang genoeg om een retourtje Rusland te maken met volle last.

De machine werd dus ingericht om onderweg nog eens extra bij te tanken. Later ontwikkelde men een soort kruisraket voor het gestelde doel en dat ding moest de Mirage dan halverwege afschieten waarop hij radargeleid zijn vernietigende werk kunnen doen. De Mirage IV was een bijzonder toestel. Zoveel is zeker. En het liet de trotse Fransen zien dat het samen met een zeegaande nucleaire onderzeebootvloot vol raketten ook in de lucht in staat was de Russen schade toe te brengen in geval van oorlog. Intussen is de rol van de Mirage IV uitgespeeld en zijn de toestellen afgelost door de kleinere maar zeer moderne Rafale. Een echt strategisch toestel is dat niet, maar het is wel in staat om zodanig veel wapens mee te nemen dat het een lastige tegenstander is. De oudere Mirages zijn intussen gesloopt of in musea opgesteld. Als herinnering aan een tijdperk waarin Frankrijk nog even vasthield aan het idee dat het land overal in de wereld als grootmacht werd gezien en gevreesd. (Beelden: Internet/archief)

6 thoughts on “Ook Frankrijk toonde spierballen; Mirage IV!

 1. Na de oorlog liepen veel politici rond met het idee dat er ieder moment een inval van de USSR kon plaatsgrijpen en deed derhalve gretig mee aan de wapenwedloop waaronder deze mirages. Het imago van Frankrijk was toen nog die van een wereldmacht met kolonies. Nu is dat allemaal verleden tijd net als die vliegtuigen.

  Geliked door 1 persoon

  • De manier waarop Stalin Oost-Europa annexeerde en ook hoe men elders het communisme introduceerde hielp niet veel bij de gedachte dat dit een vredelievende doctrine was. En nog steeds niet. Dat de westerse landen zoveel wapensystemen aankochten en ontwikkelden zat hem in de flow van toen. Daarbij opgeteld de mening in landen als Frankrijk en Engeland dat men nog een heel wereldrijk moest beheersen. Toen die gedachten luwden en ook de koloniale dromen uiteen gespat waren werden die wapensystemen ook niet meer zo nodig geacht. Met Rusland kon je zaken doen, daar zaten ze ook niet te wachten op een alles vernietigende atoomoorlog..

   Geliked door 1 persoon

  • De Fransen hebben eigenlijk nooit een oorlog echt gewonnen. Weliswaar kwamen ze ver vaak, maar op enig moment keerde het zich tegen ze en werden ze vernietigend verslagen. Dat was ook in en na WO2 zo. Denk maar aan het fiasco in Indo-China waardoor de VS uiteindelijk in de Vietnamoorlog werden gezogen…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.