Werken op Schiphol – 18 – Charters

Zaten we normaal in de wereld van de normale lijnvliegerij, zowel vrachtvluchten als passagiers vervoerende vliegtuigen die op strak schema van a naar b vlogen, soms was dat niet voldoende om bepaalde lading met een grote spoed ergens heen of vandaan te krijgen. Bedenk maar eens dat we indertijd te maken hadden met een andere wereld dan nu het geval is. Zo had je een zeer onrustig Verenigd Koninkrijk waar arbeidsonrust en stakingen aan de orde van de dag waren. Probeer dan de lading voor klanten maar ergens heen te dirigeren. Schepen gingen niet, havens dichtgetimmerd door de zeer felle vakbonden, en dus bleven vliegtuigen over. Bij grote ladingen of onderdelen die ergens met spoed heen moesten huurden we dan in dat laatste geval nog wel eens een klein toestel in dat even op en neer vloog naar of van Schiphol. Omgekeerd lukte dat ook wel eens. Zo hadden we op enig moment een lading pijpen die naar Midden-Engeland moesten in opdracht van de olie-industrie. Toen een machtige sector in dat gebied. We huurden een De Havilland Dove in om dat spul op te halen en naar Engeland te vliegen. Onze VW Bus haalde de lading op in Rotterdam en dat paste allemaal maar net. Omdat het nauw luisterde en dat Britse kistjes geld kostte, deden Ruud Breems en ik samen de coordinatie en lieten chauffeur Jaap Kunst het eerste fysieke werk doen.

De kist kwam op tijd binnen, de VW bus een half uurtje eerder bij de douane. We regelden pasjes voor het platform en een fles koffie voor de piloten. Daarna deden we zelf de belading van die machine. Tot groot genoegen van zowel de crew als chauffeur Jaap liep uit een van die pijpen de nodige roestige vloeistof over de schoenen en sokken van baas Ruud. Het kon verkeren. Maar de kist werd geladen en die vertrok weer op tijd. Klant tevreden en wij ook. Smaakte naar meer en al snel wilden we in dit speciale onderdeel van de handel ons eigen plekje waarmaken. En dat lukte. We kregen charters met levende dieren naar o.a. Parijs, we vlogen tomaten met drie DC-6-vliegtuigen naar Engeland (1 van Martinair, twee van Transavia) we deden een charter per Moormanair DC-3 naar Tennerife en kwamen zo ook in de wereld terecht van de hulpgoederen voor o.a. Biafra. Dat was overigens wel een linke wereld. Want melkpoeder versturen lijkt saai, de oorlog in dat Afrikaanse land leidde tot heel wat gesmokkelde waar, die met gecamoufleerde oude propliners, ook van Nederlandse maatschappijen in het pikkedonker naar airstrips in Biafra werd gebracht.

Op een dag kregen wij een charterkist uit Canada binnen. Een schitterende maar donkerblauw gespoten Super Constellation van Canairelief. Tussenlanding op Schiphol voor hij door zou gaan naar Afrika. Wij laadden er een ton of twee en een half blikjes melkpoeder bij. Die klaarden we keurig uit, alleen wilde de betrokken douane-ambtenaar die kist wel eens zien op dat vrachtplatform. Hij maakte luiken open en vond….wapens. De Super Connie had zijn buik vol met dat spul. Hulp werd indertijd nog een beetje anders bekeken dan nu wellicht. Hoe dan ook, baas Ruud moest op kantoor komen bij de douane. Maar wij waren echt onschuldig. Geen idee hoe dat spul aan boord kwam. Gelukkig kon alles worden recht gepraat, zeker toen de wapens van boord gingen en in beslag genomen werden. De machine vertrok, vermoedelijk met een grommende bemanning aan boord. Maar dat herinner ik me niet meer. En zo werden wij chartermensen. Ik zou het tot mijn laatste maanden bij dat bedrijf blijven uitoefenen als leuk vak. Kostte wel een hoop extra tijd trouwens. Maar daarover later.(Foto’s Yellowbird)

7 thoughts on “Werken op Schiphol – 18 – Charters

 1. Wapens, smokkelwaar van bijna de ergste soort. Het gebeurt nog steeds ondanks strengere contrôles.
  Er zullen wel vaker spannende ladingen zijn geweest, neem ik aan. Je vraagt je af hoe smokkelaars ongezien hun waar aan boord kregen, ze moesten wel heel gewiekst te werk gaan en/of insiders kennen.

  Like

  • Het verhaal van de Biafra-oorlog speelt bij veel luchtvaartbedrijven een prominente rol. Veel bedrijven waren bezig met bevoorrading van de rebellen. Via allerlei sluiproutes en soms met verlies van vliegtuigen en bemanningen die werden neergeschoten door Nigeriaanse straaljagers. Een beetje vergeten oorlog, maar wel een die veel mensenlevens en leed veroorzaakte.

   Like

 2. Luchttransport en Schiphol zijn lange tijd de banenmotor in de omgeving geweest.
  Jouw blogposts geven daar een mooi beeld van.
  Zoals jij jouw pionieren en ervaringen beschrijft zijn er nu vast ook andere pionieren werkzaam in nieuwe sectoren.

  Zonnige groet,

  Like

  • Zonder luchtvaart of transport stort de wereld zoals we die nu kennen compleet in elkaar. Houdt in dat we heel snel met totaal vastgelopen economie komen te zitten, met enorme verpaupering door werkloosheid en dat mensen elkaar ook niet meer kunnen zien of spreken. Digitaal lijkt leuk maar ook dat zal verdwijnen. IK ken die branche van binnen en buiten, weet hoeveel banen er mee gemoeid zijn. Met luchtballonnen vol gebakken lucht kom je er niet. Realisme is het enige dat werkt, ook in de toekomst.

   Like

 3. Smokkel is bijna niet uit te sluiten voor mensen weten hoe het wereldje werkt. met smeergeld is er nog altijd wel iets te bereiken door mensen die het niet zo nauw nemen met regeltjes en voor heg grote geld gaan..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.