Bevrijding….

Telkens als ik weer een bevrijdingsdag mee maak bedenk ik me welke offers dat heeft gevraagd van hen die ons land verlosten van een dominante en zeer sadistische overheerser. In het geval van de bevrijding die  we vandaag herdenken is dat die overheersing door Nazi-Duitsland. Een land dat ons volk vijf jaar lang knechtte en ook beroofde van zekerheden die we tot dan als vanzelfsprekend zagen. Immers, Nederland was een lange periode onbelast gebleven van een vijandig juk, we moesten er voor terug in de tijd naar de jaren van Napoleontische overheersing. Bij de Duitsers ging het vaak om wat zij zelf noemden ‘zuivering’. Alles wat men zag als ‘Untermensch’ of tweederangs moest er aan geloven. Men voerde hele volksstammen af en zorgde er voor dat duizenden en duizenden landgenoten wel vertrokken naar kampen maar nooit meer terugkwamen. De bevrijding werd in ons land overigens vooral gedaan door de Canadezen en Britten, maar zeker ook de Amerikanen en Polen.

Dat er ook nog een klein contingent Nederlanders aan mee deed was een aardig stukje voor de geschiedschrijving. Opvallend was natuurlijk wel dat men de op de bevrijding volgende ‘zuivering’ weer overliet aan de wonderlijke en soms best verkeerd optredende BS-organisatie. Vaak samengesteld door wat mensen uit het ‘verzet’, maar je kwam er ook lieden in tegen die vaak een wat twijfelachtige rol speelden tijdens de bezettingsjaren. De echte helden gingen niet naar de BS. Toch zorgde die organisatie er voor dat ‘verraders’  en ‘moffenhoeren’ een ongewisse tijd tegemoet gingen. Nuances waren er niet, goed was goed en fout fout. Een beetje zoals we dat  nu ook weer zien in de samenleving. Nuance mag niet, je bent goed of fout. En dan van twee kanten bekeken, opdat er in het eigen kamp geen twijfel kan bestaan over het ‘fout’ zijn van de tegenstander in discussie of media. En daarover gesproken, de vrijheid die we zouden moeten koesteren geldt ook voor anders denkenden.

En dat lijkt in de huidige maatschappij niet geheel door gedrongen te zijn. Immers, we slaan mekaar de hersenen in met argumenten en verwijten en ontnemen graag de ander het recht om diens mening ergens neer te poten. We dienen respect te hebben voor ‘die ander’ maar krijgen het zelden. Het verstikt bijna een van de grootste uitingen van dat vrijheidsgevoel, die van de onbeperkte meningsuiting. Ook die is bevochten door onze bevrijders. Die voor dat doel hun bloed of leven gaven. Hele begraafplaatsen liggen vol met jonge jongens die ons kleine landje, wat ze vaak totaal niet kenden, ontdeden van een misdadig regime. Mogen wij daar de volgende keer weer op rekenen? Ik zou dat niet doen. Koester liever, onderhoudt wat we hebben en zo uniek is in een wereld die wordt gedomineerd door regimes en culturen die niks moeten hebben van de democratie. En sommigen daarvan zitten heel dicht op onze huid. Ook al merken we het niet, we leveren elk jaar een paar vrijheden in. Onder het mom van veiligheid, respect, culturele verandering of wat ook. Dat gaat altijd ten koste van de vrijheid die in 1945 werd bevochten. En dat vieren we. Arm in arm, hand in hand. (Symbolisch uiteraard…i.v.m. Corona) Omdat we blij moeten zijn met het leven in juist dit land! Nederland! (Beelden: Yellowbird archief)

 

7 thoughts on “Bevrijding….

 1. Die BS had bij de besprekingen in Wageningen geen rechten gekregen maar waarschijnlijk hebben zij in Amsterdam zich die rechten alsnog toegeëigend. Ik heb een veteraan wel eens horen praten over dat kaalknippen van die vrouwen, dat het beestachtig was en dat hij een standje kreeg toen hij er tussen sprong. Dat mocht hij niet van zijn baas.
  Vrijheid van meningsuiting, ik heb aangifte mogen doen begin maart door een blog over corona. Ik hou me al meer dan 15 jaar bezig met doorgeven wat WO2 veroorzaakt heeft en merk meer en meer dat ik het woord respect aan het uitleggen ben.

  Like

  • Voor veel (jongere) mensen is oorlog iets abstracts wat ze hebben meegekregen van ouders (als het goed is) of op school (als je geluk hebt). Men neemt het verhaal nauwelijks meer mee bij het begrip dat je moet opbrengen voor onze huidige tijd. Alle sentimenten die we nu en in de toekomst voelen voor wat ook komen vaak vort uit de geschiedenis. Wie die niet kent heeft in de toekomst niet eens iets te zoeken. Ik ben altijd onder de indruk van jouw gedetailleerde verhalen. Ook omdat ze gebieden beschrijven die ernstig werden getroffen door de oorlog maar zo weinig bekend bij mensen in de grote steden, die toch vooral te maken hadden met jodenvervolging, armoede, honger en kou. Maar waar b.w.v.s. geen kogel werd afgeschoten. In zuid- en oos-Nederland werden hele veldslagen uitgevochten. Allemaal van belang voor ook de samenleving in die gebieden…

   Like

  • Toch zijn er genoeg oorlogen en conflicten waarbij de goeden aardig verloren en de slechten overwinnaars werden. Het is maar net uit welk perspectief je het bekijkt. Zo verloren de Duitsers WO1 niet echt, maar kregen ze wel de rekening gepresenteerd. Het indirecte gevolg was toch WO2. Rusland verloor na de val van de Sovjet-Unie veel grondgebied aan andere deelstaten. Poetin haalt die langzaam aan weer terug.Ben je dan goed of slecht?

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.