Tegenwoordig lijkt het wel of sommige mensen terugverlangen naar de tijden van de zeilschepen en paardentram in plaats van te beseffen dat hun welvaart voor een belangrijk deel wordt onderhouden door de voordelen van de moderne luchtvracht. Een beetje vliegtuig van nu neemt 100 ton betalende lading mee en brengt zelfs uit de scheepvaart bekende containers veilig en snel naar de andere kant van de Aarde. In de jaren dat ik op Schiphol aantrad stond die luchtvracht nog wat in de kinderschoenen, ook al leek het toen al een aardig professionele organisatie. Eigenlijk stamde de sector uit de pioniersjaren van de commerciele luchtvaart toen men om de kosten van dat vliegen te drukken in eerste instantie post ging meenemen. Zelfs als een beetje vliegtuig van toen een paar dagen onderweg was om van punt A naar B te komen, schepen deden daar weken, soms maanden over.
De bloemenhandel in Aalsmeer bloeide pas echt op toen men de voordelen van het vliegen begon in te zien, en KLM nam onder leiding van Plesman direct een vooraanstaande positie in binnen dit gebeuren. En dat zou heel lang zo blijven. Die tijdsvoordelen bleven bestaan. Ook in mijn werkzame jaren in die branche was simpel uit te leggen dat schepen weliswaar meer lading meenamen, maar er door de lange reisduur veel nadelen aan te wijzen waren om niet voor dat vervoer te kiezen. Bulklading was wellicht handig, maar sommige bederfelijke, of spoedlading was per boot domweg te lang onderweg. Bedenk maar eens dat indertijd veel schepen onderweg heel wat havens aandeden om overal lading op te pikken of te lossen en je wist dat een vliegtuig dat van veel minder vliegvelden gebruik maakte het altijd won.
Tuurlijk, lag aan aard van de goederen, maar de wereldhandel kwam toen net weer wat op gang en dus werd het aandeel goederen dat per luchtvracht werd aangeboden ook steeds groter. En bij sommige lading mocht het iets kosten. Want zelfs met de veel hogere kilotarieven voor luchtvrachtverzending was hoogwaardig goed nauwelijks duurder als het eenmaal op de plek van bestemming werd uitgevent. Dat gold dus ook voor die eerder genoemde bloemen. Reken maar gewoon om per bloem en je ziet dat in de verkoopprijs maar zeer beperkt terug. De omvang van het veilingcomplex in Aalsmeer of dat bij Rijnsburg was nooit zo groot geweest als Schiphol de wereld niet dichterbij had gebracht. Luchtvracht dus als motor voor de economie.
Maar daarnaast ook een toen net nieuwe industrie, die van de olie-exploratie op de Noordzee. Indertijd nieuw, kostbaar en dus kwetsbaar. Een booreiland dat het ‘even niet doet’ was er niet bij. Elk onderdeel moest per vliegtuig en supply-boot of helicopter worden aangeleverd en dat mocht iets kosten. In ieder geval was het dus groei, groei, groei in die jaren waarover ik schrijf. En dat ging heel snel. Want toen ik aantrad waren propellervliegtuigen met zuigermotoren nog de norm voor dat vrachtgebeuren, al snel werden dat grotere turboprops en straalvliegtuigen en een jaar of vier later de zgn. Jumbojet. En die laatste nam in zijn ruimen onder de passagierscabine al bijna net zoveel vracht mee als een beetje vrachtvliegtuig vijf jaar eerder deed. We kregen ook gespecialiseerde vrachtcarriers met een dienstregeling die tot op de minuut nauwkeurig werd gevolgd. Professionaliteit verving ‘wilde-vaart-denken’, kwaliteit won het van ‘we zien wel’. Al bleven er natuurlijk uitzonderingen. Ik zal daarover nog wel eens wat schrijven. Hoe dan ook, ik hoop een beetje een inzicht te hebben gegeven in waarom die luchtvrachtlogistiek zo’n vlucht nam en waarom hij nu niet meer weg te denken valt uit onze samenleving en economie. De zeilschepen zijn geschiedenis en daar moeten we ook niet meer naar terugverlangen. En hoe belangrijk vrachtvliegen is bewijst de huidige coronacrisis. Met dank aan de vrachtvliegende zilveren vogels komen we aan zaken die onze zorgsector zo hard nodig blijkt te hebben. Ga maar wachten op een boot die er drie maanden over doet tussen fabriek en Nederlandse haven. Ik bedoel maar… (Beelden: Yellowbird archief)
De tijd terugdraaien heeft geen enkele zin. Ook niet met corona. Tijd is nu eenmaal geld en maanden wachten op bepaalde goederen is niet meer van deze tijd.
LikeLike
Als je ziet hoe de zgn. ‘linkse stromingen’ nu duwen naar Air France/KLM om die te bewegen vluchten op te geven, vliegtuigen te verkopen en thuisbases bijna te sluiten, zie je meteen dat dogma’s weinig van doen hebben met realisme. Men laat de oren hangen naar populisme, namaakomwonenden en beroepsklagers…En dat kan fataal zijn voor onze economie….
LikeGeliked door 1 persoon
Helemaal waar al gaan de schepen van nu wel een beetje sneller. 🙂 Sommige halzen prijzen nu eenmaal alles van vroeger aan.
Men zou raar staan kijken wanneer de vrachtluchtvaart definitief uitviel, menige handel ging verloren.
LikeLike
KLM onderhoudt nu een echte luchtbrug met China om gezichtsbedekkendde maskers en jassen in te vliegen. Canada gebruikt Oekrainse supervrachtvliegtuigen (150-220 ton per vlucht) om hetzelfde spul in huis te krijgen. Zonder luchtvracht was onze economie aangewezen op schepen. En echt, hoeveel sneller die zijn dan de stoomboten van voorheen, ze doen alles in weken waar een vliegtuig uren nodig heeft.
LikeLike
Het heeft ons voor veel zaken wél afhankelijk gemaakt van andere landen omdat men het goedkoper uit het buitenland kon halen en hier de boel uitverkocht. . Misschien het enige minpuntje maar toch!
LikeLike
Globalisering en productie in lage-lonen-landen is inderdaad wel een dingetje. Maar voor linkse stromingen zou het een groot probleem worden als we o.a. geen grondstoffen meer zouden importeren voor hun elektrische auto’s, die overigens weer in de VS worden gemaakt (of Japan dan wel China) en toch op e.o.a. wijze hierheen moeten komen. Onze kledingwinkels kopen 95% van alle waar in die verre buitenlanden. We eten buitenlands voedsel, en met name vegetarische producten komen voor het grootste deel uit verre streken. Kortom….draai het maar eens terug….
LikeLike
En dan nu promoten dat we lokaal moeten kopen!!!!!
LikeLike
Op retailniveau doet dat ons het gevoel geven dat we lokale ondernemers steunen. Bij ambachtelijke winkels is dat zeker het geval. Maar zodra je bij ketens binnenstapt is de kans groot dat diens spullen containergewijs zijn binnengevaren/reden/vlogen vanuit een ver buiteland..
LikeLike