Tachtig jaar geleden…

Op de kop af tachtig jaar geleden sliepen we op aanraden van de toenmalige minister-president nog relatief rustig in ons landje aan de Noordzee. Er was weliswaar een enorme dreiging vanuit het oosten, ons dappere leger zou ons wel verdedigen als ‘de Mof’ onze grenzen zou overschrijden. Twee dagen later, op 10 mei 1940, gebeurde dit alsnog en werd Nederland wakker in een nachtmerrie. Een nachtmerrie die niet alleen werd veroorzaakt door de Duitse legermacht die onze verdediging overrompelde, maar zeker ook omdat de linkse pacifisten in de regering van die jaren ons leger tot op het bot hadden uitgekleed. Bedenk maar eens dat de para’s die landden bij Den Haag om zo door te stoten naar het regeringscentrum, gekleed waren in Hugo Boss uniformen terwijl ons leger was gestoken in uniformen uit WO1 met windsels en allerlei zaken die onpraktisch waren in het gevecht. Het materieel was vrijwel even oud. Oude geweren, een enkele pantserwagen en kanonnen die nauwelijks effectief bleken tegen de snel oprukkende Wehrmacht.

Tanks kenden wij niet  en onze luchtmacht was jarenlang uitgekleed maar pas die laatste jaren een beetje opgewaardeerd. Daarbij was de training van onze soldaten net zo beroerd als het inzicht van de generaals. Men verdedigde het land met linies die niet waren opgewassen tegen de moderne Duitse Blitzkrieg. Er werden wel grote slagen uitgevoerd hoor. Met dank aan de dappere instelling van sommigen kwamen de Duitsers niet over de Afsluitdijk heen omdat ze onder vuur kwamen te liggen van Nederlanders in kazematten die hulp kregen van een in positie gelegde kanonneerboot van de Marine. De mariniers verdedigden de Maasbruggen onder Rotterdam zo fanatiek dat het de Duitsers veel soldaten kostte. De uitgedunde luchtmacht was zelfs nog in staat om heel wat Junkers transportvliegtuigen met manschappen en materieel aan boord uit de lucht te schieten of op de grond te vernielen. De Grebbelinie bleek slecht maar wel met de moed en wanhoop verdedigd te worden. Maar de overmacht was domweg te groot. Binnen de kortste keren waren de vliegvelden uitgeschakeld en trokken de Duitse troepen om sommige verdedigingslinies heen.

De regering, inclusief koninklijke familie vertrok al snel naar Engeland en liet de verdediging van het land over aan het opperbevel van het leger. En daar had men al snel door dat de Duitsers er alles voor over hadden om ons land op de knietjes te krijgen. Zelfs terreurbombardementen zoals op Rotterdam werden niet geschuwd. Vijf dagen later was het over. Nederland werd ingelijfd bij het Duitse Rijk ren de soldaten geinterneerd. Geen schijn van kans gehad. Slachtoffer van een regering die liever bezuinigde en vasthield aan de lijn van socialistisch denken over dreiging en terreur. Wie aardig zou doen, had vermoedelijk geen last van de Duitse dictator. Dat viel zeer tegen. Met een schok werd men wakker. Maar veel te laat. En de lasten van de oorlog kwamen op de schouders van de bevolking. Met name joodse burgers, communisten en dwangarbeiders werden de slachtoffers. 10 mei 1940! Lang geleden alweer. Maar hebben we er van geleerd? Ik vrees van niet. Nog steeds zijn we niet uitgerust voor een aanval door wie of wat ook. Bezuinigingen hebben hun tol gevraagd. Komt de vijand houden we het weer een dag of vijf vol. Zouden Rutte en c.s. de koffers ook al klaar hebben staan? Zou zo maar kunnen. En ingewikkelder….de dreiging zit overal. Niet alleen meer in het oosten. (Beelden: Internet)

13 thoughts on “Tachtig jaar geleden…

 1. Ik vrees eerder voor een burgeroorlog dan een gewone oorlog. De spanningen tussen de diverse volkeren die op elkaars lippen leven worden groter. Daar willen de heren en dames politici ook niets van weten. Gewoon de andere kant opkijken.

  Like

 2. Je kunt niet doorlopend stilstaan bij eventuele bedreigingen, je moet ook leven.
  Ik weet best dat ik een struisvogel ben, dat heb ik ingecalculeerd in mijn bestaan. 🙂
  Maar ja, met een pandemie word je vanzelf zorgelijker.

  Like

  • Een pandemie als deze van nu, waarbij een klein deel van de bevolking risico’;s loopt, maar de totale samenleving ontwricht is wel een apart dingetje. Daartegen helpt zelfs geen sterke defensie. Wel een nog wat beter gestructureerde zorgsector. De gaten die daar vielen en vallen maken pijnlijk duidelijk waar het aan schrort…

   Like

 3. De koningin wilde niet naar Engeland, ze wilde met de boot naar het nog relatief veilig Zeeland. Onderweg ging het daar ook mis en werd ze naar Engeland gebracht. De regering wilde haar die middag achterna ook via Hoek van Holland. Maar er lag voor hun geen schip klaar. De laatste vergadering werd daarom in het Ford in Hoek van Holland gehouden.
  En nee er is geen donder veranderd. Hoe laks waren ze niet toen corona om de hoek kwam kijken.

  Like

  • Wij blijven denken dat het wel mee zal vallen in ons land. Ondanks het feit dat we politieke mooden meemaakten, terreur, hoge criminaliteitscijfers, drugshandel, maar ook dat de Russen herbewapenen, de Chinezen willen domineren en de VS zich richten op protectionisme onder Trump. Het sprookjesland Nederland kon wel eens grotere problemen gaan meemaken dan dit virus.

   Like

 4. We zien heus wel eens wat, ook de dingen waar jij op hamert en voor waarschuwt.
  Maar daarover verschillen we van mening. Omdat ik er niet op inga in weblog en reacties laat ik het gaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.