Indoctrinatie…

 

Had ik het in mijn vorige bijdrage aan het eigen blog nog over bereikbaarheid en de illusies rond onmisbaarheid, dit keer wil ik het eens hebben over geloof. Geloof is iets persoonlijks. De een gelooft in God, Jezus, de ander in Allah, weer iemand anders in het goede van de mens en sommigen in de stand van de Maan of een groene hagedis. Hierover heb ik al eens bericht. Maar hoe je het ook bekijkt, dit blijft een persoonlijke keuze. Al dan niet opgelegd door derden. En die derden hebben veel belang bij indoctrinatie van kinderen. Want hoe kleiner de geest van de ontvanger hoe groter de ontvangst van de boodschap. De grote geloven besteden niet voor niets zoveel tijd aan het overtuigen van hun eigen waarheid in liefde of als het moet, haat of dwang. Mijn eigen opvoeding vond, nog maar een keer aangehaald, plaats in streng katholiek milieu. Niet zo zeer thuis als wel op school. De aanpalende kerk gooide daar nog eens een stevige laag overheen.

Het katholieke geloof als enig juiste en door Jezus zelf doorgegeven aan zijn Apostelen. Ik geloofde er heilig in (..) dat dit de waarheid was. Protestanten waren de ‘afvalligen’ en de rest ‘barbaarse heidenen’ die niet in de hemel zouden komen. Natuurlijk deden of doen de protestanten hetzelfde. Eigen scholing, hun op de Bijbel baserende stroming via eigen onderwijs opgedrongen aan kinderen die thuis ook het e.e.a. stevig meekrijgen. Moslim-scholen en Joodse opleidingen doen dit net zo. Want dat geloof is volgens de uitdragers echt van groter belang dan wat je hier op Aarde aan nuttige dingen zou kunnen gebruiken. Op mijn rapport van vroeger stond godsdienstles hoog aangeschreven, net als kerkbezoek. Scoorde je daar dan een laag cijfer mee mocht je de vervolgopleidingen wel vergeten. Je weet dus bijna zeker dat dit ook geldt op dat bijzondere onderwijs van tegenwoordig. Arme kinderen. Toen ik een jaar of 12/13 was startten de twijfels. Mijn oudere broer aanstichter van die verandering in denken of doen. Maar alles overdenkend ook zelf maar besloten dat veel van die geloofsleer onzin moest zijn en niet te geloven.

Dat realisme is me altijd bijgebleven. Met daaronder een laagje van wat me toen werd bijgebracht. Niet alles slecht overigens want de Tien Geboden zouden een ieder elke dag prima passen en ik tracht er zelf naar te leven. Ergens gloeit er een puntje van dat oude geloof toch nog steeds. Gevolg van de indoctrinatie. Het interesseert me nog steeds. Het hoe en waarom van dat geloven door mensen. Waarom willen wij dat een opperwezen ons stuurt? Nou, dat dus. En dat alles ook omdat je er geweldige gesprekken over kunt voeren. Vol respect. Ook met anders denkenden. Mits in dezelfde God gelovend. Anders wordt het heel lastig. Net zoals je als realist nooit in discussie moet gaan met groene communisten of anti-democraten. Komt ellende van. Want allebei geindoctrineerd door een bovenlaag die wil dat we allemaal worden bekeerd tot dat nieuwe geloof, dat van het klimaat. Wie kan rekenen weet dat het een bijna barbaars heidens geloof betreft. Maar leg dat maar eens uit. Mij lukt het maar zelden…..

14 thoughts on “Indoctrinatie…

 1. Opgegroeid in het toen nog Katholieke Zuiden ben ik niet gedoopt en ongelovig.
  Vragen over de betekenis van het geloof werden met veel prul en praal beantwoord. De grote dure cadeaus bleven het voornaamste.

  Lezend heb ik mij door alle religies, godsdiensten, geloofs- en levensovertuigingen geworsteld.
  Een gemeenschappelijke noemer viel mij steeds op: respect en liefde voor het eigen lichaam, ziel en geest, maar ook voor de medemens, planten en dieren en onze Aarde.

  Zonder aanhanger te zijn van wat of wie dan ook probeer ik die gemeenschappelijke noemer in mijn doen en handelen voorop te stellen.

  Stille groet,

  Like

 2. Het draait allemaal om religie, rituelen, feesten enz. De rest is bijkomstig.
  Alles draait in feite om deze kern : bemin een ander gelijk jezelf.
  Ook : vergeef onze schulden gelijk wij doen met onze schuldenaren.
  Moest iedereen dit toepassen de wereld zou er heel mooier uitzien.
  Jammer dat het altijd moet eindigen met gelijk hebben, wij zijn de goeien en de andere de slechten.

  Like

 3. Ned. Hervomd gedoopt heb ik eigenlijk niet écht horen afgeven op andere geloven. Ook minder “omkoperij” ervaren , geen communie of vormsel als kind zoals bij het katholieke geloof, want natuurlijk wil ieder kind wel een dagje middelpunt zijn in een mooie jurk. Maar zelfs dat gematigde NH kon mij niet overtuigen toen ik ouder werd. Wat mij betreft kun je uir alle sprookjesboeken dezelfde mores halen als uit de bijbel. het geloof is waarschijnlijk een goed houvast voor mensen die niet voldoende in zichzelf kunnen geloven, een oplossing in zo’n geval en dat is prima.

  Like

  • Katholieken zagen al die protestanten indertijd toch nog steeds als afvalligen. Ook met het joodse volk was de historische relatie niet best. Maar de bezetters van het heilige land werden toen echt gezien als barbaren…Er is veel veranderd in dat denken.

   Like

   • Henk was ook van katholieke huize maar ik was één van de eerste uit de familie die niet katholiek trouwde of werd. Henk was trouwens zelf ook al afgehaakt maar de ouder hadden gehoopt dat het nog wel goed kwam als hij het juiste meisje vond;-)

    Like

   • Opvallend was dat mijn moeder wel trouw katholiek bleef, maar leasepa niets was. Maar wel achter de keuze stond om ons katholiek te laten opvoeden en scholen. Ik snap dat tot op de dag van vandaag nog niet…

    Like

 4. In mijn ogen is geloof redelijk hypocriet. Ben gelovig opgevoed door van huis uit katholieke moeder en protestanten vader. Netjes op zondag naar de kerk. Tot op een dag,ik was zeventien jaren oud (zat destijds op de HBS) een liedje hoorde van Robert long. Daarin zat een phrase met de woorden, wanneer god de werelden regeert doet hij het verkeerd. De toenmalige Vietnam foto’s zeiden genoeg. Ik heb toen de bijbel (oude en nieuwe testament) de thora,koran en diverse andere religieuze boekwerken gelezen. Met als persoonlijke conclusie: geschiedenis boeken vanuit de kennis van een neanderthaler. Besloten atheïst te worden, nooit spijt van gehad. Verbaas me vandaag de dag nog steeds over het bestaan van religieuze geloven (behalve dat het big business is en een middel om de schaapjes bij elkaar te houden).

  Like

  • Kennelijk heeft de mens in zijn algemeenheid een geloof of sektegevoel nodig omdat hij ergens ‘bij wil horen’. Als men geen geloof aanhangt dan gelooft men in wat aardse zelf benoemde orakels als Klaver, Timmermans of Kaag zoal oreren. In Noord-Korea is men verplicht te geloven in de communistische leider, zoals men in China Mao vereert. Het lijkt op het geloof van Jezus of Mohammed maar dan meer aards ingericht.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.