Batavia-Stad

Mocht je denken dat ik merkgevoelig ben…..mis! Ik vind sommige zaken die te koop worden aangeboden best interessant hoor, ik voel wel wat voor een behoorlijke kwaliteit, maar snap niet helemaal dat je honderden euri moet betalen voor een spijkerbroek omdat er een bepaald merklabel aan vast zit, of voor een boxershort die door een oud-tennisser op de markt wordt gemikt. Het moet doelen dienen die ik er aan stel. Schoenen bijvoorbeeld. Tuurlijk zullen er mensen zweren bij Nike of dat soort merken, maar ik zal er niet op lopen. Ik zweer bij het Duitse merk Rieker. Elk paar schoenen van dat merk die ik mij in de afgelopen 10-14 jaar veroorloofde te kopen zit meteen goed en loopt al snel na ingebruikname als de spreekwoordelijke pantoffels. Het is dus met die instelling dat ik trips maak naar zgn. discountstores of Outlet-centra.

Die in Roermond ken ik na diverse bezoeken vrij goed en weet dat je daar voor bepaalde merken aardig kunt slagen. Al zie ik het voordeel nog niet zo als men bijvoorbeeld shirts van een bepaald merk aanbiedt voor 99 Euro waar ze normaal 149 Euro zijn. Best prijzig nog. En ja dan zal er een logo op staan, so what? Maar verzorgd is het wel en ook altijd goed bezocht. Aan de andere kant van het land vindt je Batavia-Stad. Ligt tussen Lelystad en de dijk naar Enkhuizen daar en grenst aan de gelijknamige scheepswerf. Hier moet je wel zijn voor de koopjes. Men biedt echt korting, en dat trekt zo zag ik bij een recent bezoekje, een wat ander publiek dan die winkelverzameling in het zuiden. Vrouwlief zocht een bepaald merk schoenen, en bij die winkel was het echt druk. Maar de verkopers goed voorbereid, attent, ingesteld op hun klantjes en vandaar succesvol. Kijk, dat schoot lekker op en omdat we ook polderzus in het verre Zuid-Holland moesten bedienen liepen we al snel weg met vier paar schoenen onder de armen.

Naast de al geboden kassa-korting kwam er ook nog kwantumkorting overheen. En dat voor schoenen die kennelijk heerlijk zitten. Bij een kookwinkel slaagden we ook nog voor een zeer betaalbare bakpan van een goed merk voor op de net geplaatste inductie-kookplaat thuis. Vrouwlief verzekerde me van het feit dat deze prijs echt bijzonder was. En twee jaar garantie. Kijk, daar doe je het voor. De merken die men in Lelystad biedt zijn wat anders dan die in Roermond. Veel Nederlandse merken ook en dat schept een band met bepaalde klanten. De entourage is keurig netjes, het (betaalde)parkeerterrein ligt echt naar Amerikaans model tegen de winkels aan. Er zijn diverse restaurants en koffiehoekjes waar je iets kunt eten en drinken en een openbaar toilet (keurig verzorgd) is er ook.

Wie nog wat cultuur wil opdoen kan altijd doorlopen naar de aanpalende Bataviawerf waar het gelijknamige restauratieobject in het water dringend toe is aan opknappen. Schijnt een aardig prijskaartje aan te hangen. IK zou denken de ene hand wast de andere, sponsoring vanuit die outlet en je hebt weer extra publiciteit. Maar dat zal wel te simpel zijn. Hoe dan ook, als je anders dan ik, wel merkgevoelig bent, ga eens langs in Lelystad. Je slaagt er gegarandeerd en men werkt met echte kortingen. Kan nog net voor de herfst en de winter….(Beelden: Yellowbird)

8 thoughts on “Batavia-Stad

 1. Merken zeggen me in eerste instantie niets, vooral schoenen kopen is lastig voor me, heb wel een ( per ongeluk) een paar goed zittende Riekers gekocht, niet om het merk, dat sloeg ik pas ná de koop op in mijn hoofd als “kanshebber” als ik ze tegen kom. Ecco lukt ook vaak, maar net zo vaak niet. Ik weet uit ervaring dat ook de dure merkkleding vaak gemaakt wordt in lage loonlanden ( heb er ooit mee te maken gehad en kon zelf voor belachelijk lage prijzen spullen kopen van dat merk.

  Like

  • Mijn eerste paar Riekers (Ik liep toen nog vaak op Ecco’s..) kocht ik een keer in 2008 in Aken. Daarna verkocht aan dat merk. Heerlijke wandelschoenen waar ik nu ook de nette vormen van draag, net als sportieve of zomer/winterschoenen. Zelfs fietsschoenen heb ik er van. En altijd goed zittend. Dat er kleding wordt gemaakt in lage-lonenlanden is een waarheid als een koe. Maar als we dat niet zouden laten doen (utopie dat die industrie ooit betaalbaar wordt als je het hier in onze streken laat doen) werd het aanbod mager of onbetaalbaar…

   Like

 2. Merken zeggen mij ook niet veel op een paar na. Ecco koop ik ook graag met daarnaast canvas gympies van een paar tientjes, Scapino’s bijvoorbeeld.
  Merkkleding zal me worst wezen. Ik snuffel net zo makkelijk bij Kiabi als bij Peter Hahn.
  Niet bij de kringwinkel, daar kom ik voor andere spullen.

  Like

  • Voor dat soort schoenen reis ik veelal af naar Duitsland waar ze speciale schoenenwinkels van die merken bieden die vaak met fikse kortingen werken. Rieker nu mijn favoriete merk, en gezien de voorraad hoeft er voorlopig niet gereden te worden…:)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.