Leven met de Vliegende Pijl – hoofdstuk 61 – Ontwikkelingen in de 21e eeuw!

Natuurlijk volg(de) ik na mijn daadwerkelijke vertrek uit de organisatie het Skoda-verhaal nog steeds met grote belangstelling. De nieuwe modellen zoals de facelift van de Octavia, of het laatste nieuwe model van dat succesnummer, de intussen verdwenen Roomster, derde generatie Superb, Yeti en diens opvolger Karoq, Kodiaq, Rapid en zo meer zorgden in de jaren na 2003 voor veel nieuwe kansen. De export van de Tsjechen steeg steeds verder, het aantal landen dat men bediende groeide ook sterk. Rusland werd een grote markt, China, India. In ons land ging de omzet gestaag omhoog. De ooit geuite inschatting van oud-directeur Detlef Wittig dat we overal 4,5% marktaandeel moesten behalen, ook in Nederland, kwam steeds dichterbij. Maar gelijktijdig zag ik ook dat oude dealernamen verdwenen. Uit de organisatie gezet, vervangen, opgeheven.

Zou je anno nu langs de oude panden rijden van die Skoda-dealers van het eerste uur zie je nog maar weinig broeders of zusters die het merk mogen of kunnen voeren. Ze werden afgedankt, overgedaan en uitgediend. Dat laatste gold ook voor Dick de Rooy. Het duurde maar een paar jaar en ook hij mocht zijn bureau leegruimen. Naar ik begreep uit de wandelgangen wederom door een conflict met de fabriek. Het management had en heeft het lastig bij zo‘n importeur… Mijn contacten bij de fabriek, ik heb ze nog steeds, meldden soms het e.e.a. over oorzaak en gevolg. Jammer, maar helaas. Nieuwe mensen werden aangezocht, steeds jongere managers die niks hadden of hebben met het merk, maar er wel hard voor willen werken. Omdat het bedrijf Pon dat van hen vraagt. En zo hoort het ook. De crisis van 2008 en later hakte er in auto land soms stevig in. Maar gek genoeg viel het bij Skoda allemaal nog wel mee. Men had net op tijd een mooi en betaalbaar gamma in de markt en dat betaalde zich prima terug toen het elders spannend werd.

Natuurlijk zakten de omzetten wat in, maar nooit zo dramatisch als bij andere merken. Laten we wel zijn, in de jaren van crisis verdwenen merken als Rover, MG, Saab, terwijl anderen door overname of stringente samenwerking het hoofd net aan boven water wisten te houden. Het enorme VW-concern beschermde Skoda aan de ene kant, maar aan de andere zag je dat die Tsjechen gewoon nog steeds geld verdienden. En ze kwamen telkens weer met verrassend nieuwe modellen. Denk maar eens aan die tweede en derde generatie Superb. Mooie auto die toen er eenmaal ook een combi van verscheen overal aansloeg als een directe hit. Mensen die vroeger niet eens over een Skoda zouden willen nadenken rijden er nu in. Kijk eens op taxi-standplaatsen en je snapt wat ik bedoel. De kwaliteit is gewoon waanzinnig goed, de rijeigenschappen boven elke twijfel verheven. Daarbij komt dat je binnen de VW-Groep bij Skoda voor een bepaald bedrag de grootste auto koopt of de best uitgeruste.

Roomster

Doordat Skoda haar modellen niet steeds revolutionair wijzigde maar evolutionair blijven de restwaarden hoog. Dat geeft rust bij leasebedrijven en het is dus logisch dat deze zakelijke bedrijven zo ‘gek zijn op’ Skoda. Het merk is van ver gekomen, maar is nu op weg naar een jaaromzet van 1.8 miljoen voertuigen. Bedenk dan maar eens dat men bij de overname door VW met de Favorit op een totale productie zat van 120.000 stuks. En dit dan ook nog in drie Tsjechische fabrieken! Eerlijkheid gebiedt dat men bij Skoda nu ook bouwt in Rusland, China, India, en in drie eigen Tsjechische fabrieken naast de aparte lijn voor de compacte Citigo in Slowakije. Als ik nu kijk naar de toekomstplannen word ik als persoon nog steeds blij. Een goed merk, waar ik zelf nog steeds met plezier in rijd. Want ik heb dat groene bloed nog immer in de aderen vloeien. Kon je van veel van mijn toenmalige collega’s en chefs door de jaren heen niet zeggen. Maar bij mij zit het vast in de genen. Is ook een kwaal hoor….(Beelden: Yellowbird/Skoda)

 

6 thoughts on “Leven met de Vliegende Pijl – hoofdstuk 61 – Ontwikkelingen in de 21e eeuw!

 1. Nu je het schrijft, heel wat automerken zijn de laatste jaren verdwenen. Het ooit zo stoere SAAB is ook verleden tijd. De kleintjes blijven bestaan door samenwerking en goede promotie. Denk ook aan Dacia. Tot voor kort zo goed als onbekend en nu niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook Skoda is er zo eentje.

  Like

  • Dacia werd gered van de ondergang na wegvallen Oostblok door Renault. En heeft een bepaalde niche-markt gevonden die in een aantal landen goed wordt ingevuld. Helaas heeft men net niet de juist motoren voor de lastige milieu-eisen van tegenwoordig wat de verkopen wat remt. Denk aan Lada dat onlangs nog verdween uit Europa, Daihatsu, Hummer, en de recente redding van Opel door het grotere PSA. Er is veel te doen in autoland en dat zal nog wel verder gaan…

   Geliked door 1 persoon

 2. Het klopt, er zijn er verschillende verdwenen maar ik moet bekennen dat ik er nooit zo op lette. Wat ik voornamelijk zag zijn Europese merken, Japanse en Koreaanse, een groepje Skoda’s en enkele Amerikanen.
  Natuurlijk ken ik bekende reclames zoals van Dacia.
  Is de onderlinge uitwisseling van onderdelen is nog steeds groot? In dat geval zou het qua kwaliteit toch niets uitmaken wat iemand rijdt? Dan is alleen type en uiterlijk van belang.
  Je ziet het: een autobarbaar. ☻

  Like

  • Nou, er zijn fikse verschillen hoor. Ook op dezelfde platforms. Opmerkelijker is het als mensen kiezen voor een bepaald merk omdat dit ze een bepaald gevoel mee geeft. Niet wetend waar die wagen dan vandaan komt. Zo is het grappig dat veel mensen een Suzuki kopen omdat dit merk ze Japanse waar biedt. Maar veel van die wagens komen uit India of Hongarije. Toyota bouwt in Engeland, Frankrijk en Portugal. Nissan ook in Engeland. Er komen Opels uit Korea of uit die Suzuki-fabrieken elders. Bij de kleine Toyota Aygo is dat ook aardig. Samen met zusjes Citroen C1 en Peugeot 107/8 wordt die op dezelfde band gebouwd in Tsjechie. Een succesnummer. Maar er zijn echt mensen die menen het Franse gevoel te ontdekken in die wagens of het Japanse. Bij de VW UP!, Skoda Citigo en Seat Mii zie je hetzelfde. Zelfde band, gemaakt in Slowakije, maar toch zijn er mensen die speciale Duitse gevoelens koesteren voor hun Up, of Spaanse raffinement ontdekken in hun Mii. Een Alfa is een Fiat geworden, een Chrysler een Lancia en de nieuwe Opels zijn eigenlijk Peugeot’s. Imago en merkgevoel. Best ingewikkeld…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.