Onkwetsbaarheid…

Al een tijdje geleden beschreef ik een gevoel dat je eigenlijk alleen tegenkomt bij jeugdigen of mensen op wat gevorderde leeftijd waarbij de geest jonger is dan het lijf. Ik bedoel dan het idee dat een mens onkwetsbaar is. Jonge mensen hebben dat heel vaak. Vandaar dat ze ook dingen doen die je op iets gevorderde leeftijd toch beschouwt als risicovol of niet zo slim. Heel hard rijden bijvoorbeeld zonder riemen om, knoeperhard op een scooter/brommer scheuren zonder helm op de bol, drugs gebruiken omdat het zo lekker is, of onveilige seks om dezelfde reden. Het zijn maar een paar voorbeelden van risicovol gedrag dat je met iets van levenservaring toch achter je zou moeten laten. Zo weten we allemaal dat roken slechts is voor de gezondheid. En zeker zal leiden tot een vervroegde dood.

Maar wat is dood als je nog glanst van schoonheid en denkt dat je nog 80-100 jaar te gaan hebt. Nu krijg je van ouders of schepper geen enkele garantie mee dat je die leeftijden mag gaan halen, toch zien we als jonge mensen nergens bedreigingen op ons pad. Zeker niet in de eigen leeftijdskringen. Was ik vroeger anders? Tuurlijk niet. Een paar voorbeelden van dat wonderlijke gedrag vertoonde ik ook hoor. Alleen was ik niet van de drugs en al helemaal niet van het roken. Dus aan mijn lijf geen polonaise. Maar een echte polonaise was dan wel weer leuk. Feestje, dansen, wat flirten, lol maken. Je ziet er nog goed uit en al die anderen die je tegenkomt, ook of nog veel meer. Onlangs was ik in gesprek met een jonge vent die me een dilemma uitlegde. Of hij nu wel of niet die BMW Sportcoupe moest kopen van een tweedehands handelaar in de buurt van Den Haag.

‘Tuurlijk niet…’ was mijn pragmatische antwoord en ik gaf hem diverse redenen waarom dat in zijn situatie zo’n slecht idee was. Maar het was tegen dovemansoren. Hij somde achter elkaar wel 20 minuten lang argumenten op die hem naar de juiste kant van de schaal moesten leiden. Ook zijn vader had hem de BMW afgeraden, maar dat was denk ik nu net reden om die auto wel te kopen. Gruwelend vertelde ik nog wat verhalen over wat ik zoal met tweedehands wagens van dit merk had meegemaakt. Het kwam niet binnen. Hij stak daarbij de ene sigaret na de andere op. Ik legde hem uit hoe ik daar naar keek. Hij keek me meewarig aan. Ik was een oude man die vooral zeurde. Zijn gezondheid was nog goed en hij kende een opa die 91 was geworden maar zijn leven lang had gerookt. Tja….die ene man zal zeker geen voorbeeld zijn voor…maar toch!

Zijn logica was vooral bedoeld om zijn eigen gedrag te verbloemen. Immers, hij was onkwetsbaar en wilde genieten. Het leven was al zo lastig. Toch??? Ik knikte maar eens. Was het niet met hem eens, maar wat maakte dat nog uit. Ik dacht terug naar de eigen jeugd…naar de dingen die mijn ouders niet zo handig vonden. En zuchtte. Wat ging het allemaal toch vlug en is die kwetsbaarheid er snel als je niet goed oplet. En juist dat laatste doe je niet als je jong bent. Het is van alle generaties. Toch??? (Beelden: Internet)

14 thoughts on “Onkwetsbaarheid…

 1. Ook ik verbaas mij voortdurend over dat misplaatste gevoel van onkwetsbaar zijn.

  De Aarde staat in brand maar toch gaan we verder met het vernietigen van onze wereld. De feiten spreken voor zich. Maar de ontkenning viert hoogtij.

  Maar noem mij maar die zeurende blogger. Mijn bezorgdheid blijft.

  Stille groet,

  Like

  • Ongekend dat je op elk verhaal wel een groenlinks antwoord weet te bedenken. In hoeverre staat de aarde in brand? Omdat het in juli bij toeval te heet was? Juni bleek te koel voor de tijd van het jaar en augustus gaat ook niet meteen de boeken in als te warm. Het ijs aan de Zuidpool was zodanig sterk aangegroeid dat een onderzoeksvaartuig, een stevige Russische ijsbreker, er in vast liep. En die was nu juist gestuurd om onkwetsbaar door dat afbrekende ijs te ploegen ten bewijze van. De zomer in de VS en Rusland lijkt van de erg koele soort te worden. Het evenwicht? Noem het ontkenning, maar niet iedereen gelooft in hetzelfde. Overtuig een moslim maar eens van het christelijke geloof. Kortom, onkwetsbaarheid van jeugdigen is iets anders dan een politiek ingestelde sekte die meent dat alle burgers in Nederland moeten betalen voor het gedrag van hun voorouders om hun kinderen (onbewezen) onkwetsbaar te maken voor een eventuele verandering van klimaat of leefomstandigheden. Laten we het in dat kader eens hebben ov er overbevolking. O nee, dat was een ander thema….

   Like

   • In mijn werkzame leven werkte ik op een tuincentrum van een voormalige rozenkweker, een verkoper pur sang. Hij gaf dan ook aan dat het niet om het produkt gaat of om de klant. Maar de beschikbare verkooptechnieken waren van belang. Hij beweerde dan ook trots dat hij stront zou kunnen verkopen.
    Het plezier van verkopen straalde van hem af.

    En tijdens de koffie gaf hij ruiterlijk toe dat hij hier ook onzin voor gebruikte.

    Mag ik jouw bovenstaande als onzin bestempelen?

    De souplesse waarmee jij triviale anekdoten opstapelt om wetenschappelijke zorgen rondom de Klimaatcrisis op zij te zetten verbaast mij telkens weer.

    Mijn vader praat nu nog enthousiast over collega’s die bij hoog en laag beweren dat de landing op de maan een gefingeerd verhaal is. Notoire klimaatcrisis ontkenners doen in mijn ogen hetzelfde ….

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Klimaatverandering is een soort geloofsgekte geworden. Ingegeven door de wens om eenzijdige maatregelen te nemen die met name in ons kleine landje door middel van kneveling 0,00011% verandering door te voeren op welk gebied ook. Hoe wil men dat bereiken in deze geloofskring? Door de burgers te laten betalen voor veranderingen die ons allen zouden moeten dienen.In de wetenschap dat dit elders niet plaats vindt. Er worden allerlei cijfers opgevoerd om de stellingen van het geloof te onderbouwen. Weinig feiten. CBS-cijfers worden onder het tapijt geveegd, men benut eigen cijfers. Geloofsgekkies uit de middeleeuwen en daarna deden precies hetzelfde bij de verkondiging van hun lezing van de Bijbel. En waren bereid anderen daarvoor aan het kruis te nagelen. Onbewezen stellingen die als feiten werden opgevoerd. Zo gaat het ook in deze discussie. Want, de partij die ons allen de maat neemt en meent dat slechts de Middeleeuwen en het leven van toen de norm moeten zijn voor een gezond en schoon leven, gaat voorbij aan de invloed van andere landen op ons leefmilieu. Maar staat ook toe dat massa-immigratie plaatsvindt. Sterker nog, zonder aanziens des persoons vindt dat vliegtuigen en schepen vol mensen moeten worden opgehaald vanuit een economische achterstandssituatie en hier via uitkering en subsidie (ook weer betaald door die burger) een beter leven moeten kunnen krijgen.Waarmee men het milieuprobleem ineens minder groot ziet. Economisch gezien kan Nederland met 10 miljoen mensen toe. Dan heeft iedereen te eten en te drinken. Maar nee, het moet allemaal anders, 20 miljoen, 25 miljoen. Speelt uitstoot ineens niet meer?! Zie daar de Groenlinkse doctrine. Wars van feiten, slechts baserend op een geloof dat door profeten uit eigen kring wordt gepredikt. Van 1500 geleerden waren en zijn er 75 overtuigd van de waarheid van deze leer. Die andere 1425 worden vergeten. Noem het maar een onkwetsbaar geloof. Maar ik wil er niet aan. Ketter, zeker, maar ik kijk naar feiten. Noem ze ook vaak, maar voel me op dat punt ongelezen. Door sommigen. Niet door iedereen gelukkig.

    Like

 2. In je jeugdjaren denk je dat je alles beter weet dan die oudjes.
  Dat je op die leeftijd nu en dan eens onderuit gaat hoort er bij.
  Jammer dat het soms verkeerd kan aflopen, maar daar houden ze geen rekening mee.

  Like

 3. Jeugd eigen, de een wat meer dan de ander.
  Dat idee raken ook wij niet gauw kwijt zolang we ons gezond voelen. Door meemaaksels van dichtbij besef je af en toe dat het niet zo is, een paar dagen later vergeet je het.

  Like

 4. Ik ben vooral verbaasd over de jeugd, waar ik in dit geval echt niet meer bij hoor, hoe ze het allemaal betalen. Net een nieuwe winkel en dan 4 weken op vakantie. Net een huis gekocht en toch nog een paar weken vakantie, niet om de hoek natuurlijk minimaal met het vliegtuig. Sparen lijkt uit de mode.

  Like

  • Men verlegt de schulod en doet over dat fenomeen ook niet zo spastisch als lieden zoals ik die elke schuld er een te veel vinden. Wij werden opgevoed in spaarzaamheid, wat je niet bezit kan niet worden uitgegeven. Simpel. Maar dat is voorbij. Ik zag idd veel startende ondernemers zichzelf een dikke auto aanmeten en net doen alsof het geld ze op de rug groeide. Tot ze de BTW moesten afdragen over hun inkomen/omzet…..

   Like

 5. Gelukkig zijn ze niet allemaal zo, net als in onze tijd. Ook ik had niets met drugs, zelfs nooit geprobeerd. Maar de mens leert nou eenmaal het meest van z’n eigen fouten. In veel gevallen komt het daarna wel goed, maar een enkeling betaald de rekening voor ondoordacht gedrag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.