Kerkelijke minderheid…roept het hardst….

Eind vorig jaar meldde het CBS dat Nederlanders nu in meerderheid niet religieus zijn. Dat is opmerkelijk want je zou toch het idee kunnen krijgen dat het tegenovergestelde het geval is. Van al die godsdienstige uitingen en in het openbare leven respect claimers of homo’s afwijzenden blijft maar weinig over als je de statistieken er op na slaat. Van de minderheid die een of ander geloof aanhangt (49%) is 25% Rooms katholiek. Hervormden en protestanten zitten op een niveau van 13% en de islam is maar door 6% vertegenwoordigd. Opmerkelijk als je bedenkt dat we het idee zouden kunnen krijgen dat die laatste groep 50% van de bevolking uitmaakt. Er is ook nog een kleine minderheid die een andere stroming achterna loopt. Verwaarloosbaar in aantallen. Dat die islam trouwens nauwelijks aanhangers kent in autochtone kring zal niet verbazen. En dat bij de Katholieken en protestanten vooral wat ouderen hun heil in de kerken zoeken ook niet. De actieve kerkgang is daarbij best een dingetje.

Vaak gelooft men wel (sterk) in iets hogers, maar heeft men niks meer met de aardse regelgeving of verplichtingen. Met name de jeugd laat het hier afweten. Men wil andere dingen doen en die kerkelijke verplichtingen houden dat tegen. Bij moslims en protestanten is die kerkgang overigens ook onder jongeren nog best wel op niveau. Sociale druk, vaak vanuit het eigen gezin, zorgen hier veelal voor. Katholieken laten hun kerken meestal links liggen. En dat komt niet in de laatste plaats door alle schandalen die men in die kring toch maar moeizaam heeft willen toegeven of oplossen. Verzwijgen van de zonden der voorgangers onder deze groep is best een lastige als je zelf als gelovige allerlei regels krijgt opgelegd. Toch is ook bij de andere gelovigen een afname te zien van dat kerkbezoek. Een op de zeven gaat echt nog regelmatig en dan zijn dat meestal de wat ouderen die trouw zijn aan hun kerk. Nu is dat niet zo gek, want wellicht komt dan ook de angst voor het hiernamaals om de hoek kijken. Je weet maar nooit. Je leeft naar eigen idee een soort van zondig leven en op het laatst toch maar in berouw de regels volgen in de hoop op??

Ik weet het niet. Wel dat we ons in dit land toch eens moeten realiseren wat de meerderheid van ons volk eigenlijk is. Niet kerkelijk, niet gelovig en niet lid van een of ander genootschap. Waarom dan die angst voor de dominantie van een stroming die hier nog steeds een kleine minderheid uitmaakt? Zou die meerderheid gewoon niet eens moeten gaan eisen dat onkerkelijk de norm moet zijn en dat gelovigen een toontje lager moeten gaan zingen? Al dan niet met kerkmuziek op de achtergrond? Maakt het land vast een stuk leuker en de omgang met anderen plezieriger. Onkerkelijken van Nederland verenigt u! Er is werk te verrichten. Het kan nu nog! Bekeert u tot het niet godsdienstig zijn voor het te laat is!! (Beelden: Yellowbird archief)

9 thoughts on “Kerkelijke minderheid…roept het hardst….

  • IK bewonder hem zeker. Omdat het nodig is zaken te benoemen die niet deugen. Ik duid slechts op de overdreven gekte bij ‘politiek correct Nederland’ om bepaalde lui met respect te behandelen terwijl het als je goed rekent slechts 3% van de Nederlandse bevolking uitmaakt. Niet godsdienstigen zijn in de meerderheid maar laten ons ringeloren door gedrag van een kleine minderheid. Denk ook maar eens aan de Nashville-verklaring bij de orthodoxe christenen. Piepkleine minderheid, maar we doen net of het halve volk zich tegen homoseksuelen uitspreekt. Vul nu eens naaktloperij in als geloof, leg dat over die 3% heen en bedenk eens of we dan ook zo tolerant zouden zijn…of zo naief…

   Like

 1. Van mij mag iedereen geloven wat hij of zij wil, en zolang het maar op vrijwillige basis gebeurt moet iedereen dar maar zelf weten. Wat me in de islam stoort is dat men wél probeert de omgeving de islamitische leer op te dringen, dáárom lijkt het alsof het er meer zijn dan procentueel het geval is.
  Helaas zijn dat vaak uitingen die door “te” goed willende ingevoerd worden, bijv. geen alcohol schenken op een receptie onder het mom dat iedereen zich welkom moet voelen. De mensen die altijd Roomser dan de Paus willen zijn doen meer kwaad dan goed.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb er niks mee en wil er ook niks mee te maken hebben. Gewoon in eigen kring op basis van een persoonlijke keuze geloof beleven. Maar niet altijd weer dat afdwingen van respect. Of de nadelen en soms uitwassen wegstoppen. Als je dat doet moet je ook verder zwijgen over Nashville of misbruik bij de andere kerken. Maar dat doet men (selectief) nooit….

   Like

  • Het is even belangrijk dat mensen niet mogen geloven wat ze zelf willen. Zonder morele druk om dat alsnog te moeten doen. Of erger. Geloof is een persoonlijke keuze! Mag met respect worden behandeld mits dat geloof omgekeerd het zelfde respect opbrengt voor hen die anders denken of doen. En dat is nu de meerderheid geworden. Lijkt me toch een teken aan de wand…:)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.