Leven met de Vliegende Pijl – 28 – Reclame maken…

In de jaren die vooraf gingen aan de grote successen met onze merken in de lokale markt, deden we op reclamegebied precies wat de importeurs van ons vroegen. Af en toe voegden we wel iets toe aan die landelijke campagnes. De importeurs belastten ons voor een bijdrage in het reclamebudget per geleverde auto. En daarvoor kreeg je dan een soort communicatieve eenheidsworst. Het systeem was ook bekend bij andere merken, niets nieuws onder de zon. Maar als je moest roeien met de riemen die je bezat en de concurrentie o.a. van mede-merkdealers kwam die ook graag hun aandeel wilden leveren aan het verkopen van die merken in de (of jouw) regio, moest je wel iets bijzonders presteren op reclamegebied. En dat wilde ik als eerzuchtig en communicatief mens graag. Ik liet wel eens wat produceren door de vertegenwoordigers van de toen nog dominante kranten in de regio. Als je maar adverteerde bij die lui kreeg je veel voor elkaar. Maar het bevredigde toch niet helemaal. Ik was, ben en zal altijd zijn, een voorstander van reclame op dealerniveau waarbij die dealer ook vertelt wie hij is en wat hij als toegevoegde waarde te bieden heeft.

Een via via verzorgd contact met een toen fris opgestart Zaans reclamebureau bracht een oplossing. Een nieuwe huisstijl, slogan en opvallende reclames. Elke week iets anders. En opvallen met wat we te bieden hadden. Zowel voor Skoda als Daihatsu deden we dit en we vermeden zoveel als mogelijk was de standaard-uitingen. ‘De Vriendelijke Professionals’ werd ons handelsmerk. En dat kwam goed aan. Ook al kostte het intern heel wat pijn en moeite om het bijbehorende gedrag ook voor elkaar te krijgen. Er zaten mensen in de leiding van het bedrijf die hier helemaal niet mee bezig waren. Het ging hen vaak om extra geld of bestuursmacht, niet om het belang van klanten. Het botste daardoor binnen het MT vaak stevig. Maar toen ik besloot om een brochure te maken waarin we uitlegden wie we waren, welke gezichten hoorden bij welke naam en we ook nog eens visitekaartjes met dat principe lieten drukken, wilden al die lui ineens wel graag met hun kop op de foto. Men zag het voordeel echt wel maar wilde niet te veel moeite doen! Dat was het gewoon. Ik liep daarmee toch wat te ver vooruit op de troepen. Maar die folders gingen als broodjes bij de bakker de deur uit.

Goed voor mailings en ook gaven we ze mee als mensen gewoon folders kwamen halen voor hun evt. aankoop-overwegingen thuis. Dan wisten ze meteen bij wie ze die auto zouden kopen. Geen van onze concurrenten kon of ging mee in die reclameslag. En die reclame viel op. De vakpers pikte de trend op en gaf ons duidelijk complimenten. Trots makend. Want wie opvalt kan rekenen op klandizie. En dat werkte ook zo. Het kostte wat, maar dan kreeg je ook iets. Verder werd alles wat we deden aangepast aan de slogan. We hadden een verjaardagskaartensysteem. Een ingehuurde jonge dame haalde uit ons klantenbestand de mensen die over twee dagen jarig zouden zijn en die stuurden we een leuke kaart. Er lag altijd een cadeautje voor hen klaar. Van alles wat. Gescheiden voor de beide merken. T-shirts, service-aanbiedingen, schaalmodellen. En..klantencontact bracht heel vaak extra werk met zich mee. Daar deden we het tenslotte ook voor.

Sleutelhangers werden aangepast en zo meer. Die campagne werd ook doorgezet toen we al op drie verschillende lokaties actief waren. En dat verspreidde onze dealer-merknaam over de hele stad en regio. En ik leerde zelf heel veel over wat wel en niet op dit gebied kon of werkte in die jaren. Iets wat ik later nog met veel plezier zou toepassen bij mijn werk voor de latere importeur van Skoda. Waar het ook weer bewondering zou oogsten bij de een en verguisd door de ander.  Zonder reclame en goede PR kom je er echter niet. Zonder een eigen imago ook niet. En ik kan in ieder geval stellen dat ik daaraan ook in mijn dealerjaren keihard heb gewerkt. Al kostte me dat meer dan alleen wat inspanningen…..veel meer! – Wordt vervolgd! (Beelden: Yellowbird Photo/archief)

13 thoughts on “Leven met de Vliegende Pijl – 28 – Reclame maken…

  • Wat ik met deze imago-campagne bereikte was nu juist dat mensen ons noemden. Ook de jarigen die een kaart kregen en een cadeau, die vertelden het zeker door. En zo werden we na een jaar of twee de grootste dealer voor Daihatsu EN Skoda in Nederland. Dat was in die jaren ook best een heel aantal auto’s….Telde je dan de tweedehands handel er bij op waren we echt een behoorlijk functionerend dealerbedrijf…

   Like

 1. Eigenlijk denk ik altijd “goede wijn behoeft geen krans” en van mond tot mond reclame is echt de mooiste reclame die je kunt hebben. Maar ik snap dat je als bedrijf wel wilt opvallen tussen de massa.

  Like

  • Helaas is in autoland geern reclame maken ook geen optie. Dat zit hem ook in de kracht van je merk. Momenteel is VW een vaste waarde, net als Opel of Peugeot. Maar in de top tien staan nog wat meer merken die aan de weg timmeren om zich te profileren. O.a. Skoda zit daar nu tussen. En anders dan indertijd heeft men daar nu een programma te bieden met zeven modellijnen, ieder gericht op een aparte doelgroep. Zou je dan niet adverteren raak je toch omzet kwijt….

   Like

 2. @Rietz – Service is onderdeel van je bedrijfsconcept (of niet). Als je dat niet onder de knie krijgt heb je in dat umfeld van bedrijven niets te zoeken. Maar aan de andere kant, bij mensen die alleen op prijs willen kopen is die service net weer een stuk minder belangrijk. Die gaan tot het gaatje als het om de prijs gaat, willen altijd voor een dubbeltje op de eerste rang. En snappen wel dat je dan niet kunt verwachten ook nog eens de service te krijgen die iemand die gewoon meer uitgeeft wel mag of zal verwachten..Ik kom er in toekomstige delen nog diverse malen op terug…

  Like

 3. Leuk om te zien dat iedereen op die ladder staat maar elk op een andere tree. Welk jaar was dit Leo? Voor de pc nog? Want uitleggen wie je bent enzo.. zie je nu ook op websites,. Zelfs ziekenhuiszen laten zo hun team zien. Maar waarschijnlijk deed jij dat al voor dat er websites bestonden. Knap zulke uitdenksels om klanten te winnen maar ook om ze te houden. Hoeveel mensen werkten er in dat bedrijf? Want zoveel hoofden zoveel zinnen. Maar mond op mond reclame.. daar is iedereen wel voor.

  Geliked door 1 persoon

  • Wij liepen er een jaar of dertig in voor. Was toen ongekend en volgens sommige concullega’s heel apart. Ik geloofde er in en doe dat nog steeds. Klantentevredenheid bereiken met persoonlijke aandacht en service kwam ik bij de fabrikant en importeur later nog eens tegen. En werkte dat met verve uit. Even onbegrepen trouwens. Liep toch wat ver vooruit op de troepen vrees ik…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.