Ultralang vliegen

In de tijden dat vliegtuigen nog van hout waren en de piloten van gesmeed staal leken, waren vluchten over lange afstanden bijna science-fiction. Maatschappijen als Imperial Airways, KLM of Lufthansa zetten toestellen in die we nu zouden omschrijven als wonderlijke samenstellingen van hout en linnen, goed voor het vervoer van wat postzakken en pakweg vijf passagiers. Onderweg naar een verre bestemming, vaak in een of andere kolonie, was het zaak een keer of 15-20 te landen om zo voldoende brandstof te kunnen tanken dan wel de motoren van deze kwetsbare toestellen te reviseren. Vliegvelden waren niet veel meer dan grasvelden en als je verkeerd landde kon je dat je leven bedreigen. Toch deden die pioniers hun werk en verkortten (..) ze de reistijd naar bijvoorbeeld Australie of Indie met enkele weken ten opzichte van schepen. Wie als passagier meevloog betaalde niet alleen de hoofdprijs, maar mocht ook meehelpen met sjouwen of tanken onderweg. Later werd het allemaal meer gestroomlijnd. De Britten geloofden in verbindingen die met vliegboten werden onderhouden, de andere maatschappijen zagen meer in het landvliegtuig en kregen uiteindelijk gelijk.

Vanaf de jaren dat de eerste straalvliegtuigen in dienst kwamen ging het snel. Deze toestellen konden zo’n lange afstand afleggen met 2, 3 of wellicht vier tussenstops, maar binnen een etmaal zat je toch vaak wel ergens in de tropen. Met de latere jumbojet-vliegtuigen als de Boeing 747 werd luchtvaart ook geliberaliseerd. Mensen die vroeger geen ticket konden kopen stapten nu vrolijk in zo’n toestel en gingen backpacken in Australie. Of shoppen in New York. Blijft wel een heel gedoe dat vliegen op die lange afstanden, want je moet dat wel willen, 8-15 uur stil zitten op je stoel. Ik schreef al eerder dat mijn langste vlucht 8u 3 kwartier duurde (AMS-NYC). De aansluitende vlucht was ook nog eens 2,5 uur, maar toen hadden we tenminste nog even kunnen rondlopen in de terminal van J.F.Kennedy Airport. Vrouwlief was onlangs even naar Hong Kong en moest heen 12 en terug 13 uur doorbrengen in zo’n grote vlieger. Ze was aardig gaar van die vluchten.

Maar het kan allemaal nog langer. 17 uur en 20 minuten duurde de rechtstreekse vlucht tussen Perth en Londen die onlangs werd gedaan door Qantas uit Australie. En sommige vluchten gaan nog langer duren. Men hoeft niet meer te landen, de nieuwe generatie straalverkeersvliegtuigen kan deze afstanden aan en houdt nog brandstof over ook. Je moet het maar willen. Maar fysiek kunnen we het wel aan. Onderzoek door de maatschappij Singapore Airlines die al enkele jaren non-stop-vluchten aanbied van maar liefst 19 uur lang, zijn er nooit echte problemen ontstaan aan boord door deze enorm lange vluchten. Hoewel het risico op een aandoening groter blijft dan bij korte vluchten. Waar zit hem het verschil met die oudere jets dan in. Wel simpel, de nieuwe generatie tweemotorige breedrompvliegtuigen als de Boeing 787 en Airbus A350 hebben een andere rompconstructie waardoor men de luchtdruk anders kan regelen.

Dat voelt veel prettiger voor passagiers en is minder vermoeiend. Die verschillen zijn weliswaar niet zo groot als men het doet voorkomen, maar alle beetjes helpen zullen we maar denken. Wat wel nodig is en blijft…bewegen! De kans op een of andere vorm van bloedstolsels door te lang stil zitten blijft aanwezig. Opstaan en rondlopen waar mogelijk is dus noodzaak. En flink drinken. Geen alcohol, want dat werkt weer tegen het beoogde doel. Voorkomen van uitdrogen. Zorg dus voor voldoende water. En verder…ik wens iedereen veel plezier en geluk. Ik houd het maar op die kortere vluchten. En dat heeft niets van doen met een afkeer van vliegen of zo. Integendeel. Maar het idee van dat lange vliegen is me echt gaan tegenstaan….Sorry hoor…. (Beelden: KLM/Yellowbird)

11 thoughts on “Ultralang vliegen

 1. Ik ben bezig met een langere vlucht naar Zuidoost Azie.

  Toch heb ik verder weinig met het vliegen.

  Je nostalgische beschrijving van de eerste lange vluchten spreken mij wel aan.
  De luchtvaart pioniers zijn mensen waar ik nog steeds veel respect voor heb.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

  • Dat pionieren was ook best contronterend soms. Heel wat van die eerste vliegers gaven hun leven voor het ideaal, een nieuwe bestemming bereiken per vliegtuig. Maar de KLM is o.a. zo groot geworden door het ontginnen van nu net die routes. Met dank aan de overzeese gebieden in oost en west. En en-passant nam men alle tussenliggende bestemmingen ook nog even mee. Als je nu ziet met welk soort vliegtuigen dat werd gedaan neem je daar diep de pet voor af…

   Geliked door 1 persoon

 2. Pffff ik vind lang vliegen sowieso niet leuk. Mijn zus woont in Seattle, ik ga steeds over Londen, omdat het van Londen direct naar Seattle vliegt. Dat is ook +/- 12u in de vlieger zitten. De laatste keren heb ik altijd een ticket in Economy Plus genomen, omdat je daar toch wat comfortabeler zit en meer beenruimte hebt. Plus je mag twee grote valiezen van 32kg meenemen, die kan ik dan weer vullen met extra chocolade voor mijn zus en haar familie :-p

  Like

 3. Lijkt me een nachtmerrie om zólang in een vliegtuig te zitten en je kunt alleen maar hopen dat in toestellen die zólang in de lucht kunnen blijven niet a’l te veel beknibbelt wordt op de beenruimte .
  Ik vond ruim drie uur vliegen al érrug veel! Maar natuurlijk, voor sommige mensen is het fijn dat je op deze manier heel veel tijd kunt besparen.

  Like

  • Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de Airbus A380 k a n 1000 passagiers vervoeren. In de praktijk van alle dag neemt men er 550-600 mee. Op twee dekken boven elkaar. Omdat er nu eenmaal ook mensen zijn die heel graag privacy en ruimte willen. Grote eerste klasse dus. Vliegen is uiteraard plezierig als je ergens heen wilt wat normaal met andere reiswijzen weken zou kosten…

   Like

  • Het hangt er vanaf wat je wilt. Binnen Europa is de auto, bus, trein een prima alternatief. Maar op de langere afstanden bestaan die alternatieven niet of je moet bulken van het geld en heel veel tijd over hebben…

   Like

  • Veel vliegvelden voor die grote kisten zijn ook van mega-afmetingen. Schiphol was vroeger een aardig vliegveld bijvoorbeeld en stond in de top 10, nu is het aan het wegzakken naar heel wat plekjes lager. Dat komt omdat overal elders vliegvelden megagroot zijn geworden. Denk aan Dubai, Hong Kong, Singapore, Londen of Frankfurt. En die expansie is nog niet voorbij..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.