2030

Praat met iemand die naar eigen idee twee eigenschappen bezit die er voor hem/haar zelf toe doen en je komt al snel terecht op onderwerpen die kunnen leiden tot een scherpe scheiding der geesten. Een van die eigenschappen van deze mensensoort is ‘geloof in een milieuvriendelijke toekomst’ en de tweede ‘het eeuwige gelijk’. Als je deze eigenschappen aantreft bij dit soort mensen ontdek je vanzelf en al snel dat ze vaak te vinden zijn in de hoek van de GroenLinkse of D66 sprookjespartijen. Daar heeft men ook maar een credo; alles wat anderen doen (i.e. zij!) is fout. ‘Zij vervuilen de wereld, zij stoken tegen de klippen op, ze douchen te lang, ze rijden met vervuilende auto’s, stoken op houtblokken, gaan ook nog eens op vakantie en willen geen windmolens in hun achtertuin’. Het zal duidelijk zijn dat ik nu even net zo chargeer als de mensen die ik beschrijf. Waar deze lieden het ook vaak over eens zijn; in 2030 rijden we allemaal elektrisch! Nou…neem van mij maar aan; dat is zeker niet zo.

Daarvoor is een paar redenen te noemen. Allereerst….die elektrische auto’s zijn domweg te duur! Veel te duur. Ook al schermen die voorstanders dan met allerlei kilometer/kostprijsberekeningen, men houdt daarbij angstvallig de prijs van accu-pakketten buiten beeld. Als je die moet vervangen ben je zo een paar duizend Euri verder. Ook wordt je nooit verteld dat de actieradius (over het algemeen al met dik 40% overdreven) met 50% afneemt als het een beetje koud is buiten en je de kachel, verlichting, navigatie en ruitenwissers moet gebruiken. Daarbij is de oplaad-infrastructuur nog nauwelijks van de grond gekomen. Wil je dus in 2030 (12 jaar na nu) alle benzine/diesel/gasauto’s hebben vervangen dient een kapitaalslag te worden gemaakt die zijn weerga niet kent. De voorstanders, veelal zelf rijdend in leaseautos van een of andere organisatie die milieutechnisch welwillend doet wat haar personeel vraagt, zien die nadelen niet. Als wij nu maar uit onze ‘ouderwetse’ auto’s stappen en die massaal onder de grond laten begraven komt het goed met de wereld. Nou vergeet het maar!

We rijden momenteel alleen in ons landje al met 8,5 miljoen traditionele (om de term maar eens te gebruikten) maar zeer efficiente voertuigen rond. Het aandeel van de elektrische auto is ook na alle jaren propaganda uit de linkse hoek, plus de staatssubsidies op het gebruik, niet meer dan 1% van het jaarlijkse totaal aan verkopen. En van die 1% zit een groot deel in de zakelijke hoek i.c. de taxiwereld. Een deel van deze wagens verdwijnt na een paar jaar gebruik richting buitenland. In ons land zijn die wagen ook tweedehands nauwelijks gevraagd. Het resultaat is een lagere restwaarde dan vooraf bedacht. Vraag en aanbod en zo meer. Dan gebruikt met ook graag het argument dat de uitstoot van CO2 en dat soort stoffen enorm wordt teruggebracht als we elektrisch gaan rijden. Vergeten wordt dan dat van alle uitstoot 16% aan het totale verkeer kan worden toegeschreven. De rest is industrie, landbouw, veeteelt, huishoudelijk gebruik. Maar de symboolwerking is voor de actievoerende voorstanders van groter belang dan de feiten.

Grensoverschrijdende vervuiling bijvoorbeeld. Blijkt veel groter dan men dacht, maar die feiten worden weggepoetst. Net als de productie van accu’s, of de afvoer van de gebruikte exemplaren. Kortom, als we elektrisch gaan rijden komt er in de marge verbetering van die situatie. En niet veel meer. Leuke groene hobby dus, geen oplossing! En intussen kijk ik naar de vertegenwoordiger van zo’n groene partij die bij mij in de straat woont. En waar drie normale benzineauto’s binnen het gezin in gebruik zijn die regelmatig worden gebruikt. Het gezin heeft wel zonnecellen op het dak. Kennelijk om het geweten te sussen?! Intussen ben ik blij met mijn compacte benzineauto die me heen en weer naar Aken bracht met vier man en bagage. Zonder dat ik met de zenuwen hoefde te zitten over mijn actieradius. Nee, ik ben er nog niet aan toe. Eerst maar eens betaalbaar maken die dingen, een bruikbare actieradius bieden, een goede restwaarde, een laadinfrastructuur die vergelijkbaar is met die van normale tankstations en een oplaadtijd die niet in uren maar minuten wordt uitgedrukt. Pas dan zou ik eventueel ook enig enthousiasme kunnen voelen bij het idee dat we in 2030 allemaal elektrische zouden kunnen rijden. Vraag is wel of ik het tegen die tijd nog wel zou willen…… De leeftijd en zo meer…..:)

8 thoughts on “2030

  1. En dan mis ik nog een heel belangrijke factor in je verhaal……. de elektrische auto’s rijden op stroom die opgewekt wordt in kolencentrales…., niets milieu vriendelijks aan dus.Nee ik geloof ook niet erg erg dat het van de grond gaat komen en al helemaal niet dat het zoveel milieuwinst zal opleveren.

    Like

  2. Goederen worden goedkoper als mensen ze meer en meer gaan gebruiken. Dus een opmerking als “eerst goedkoper maken die dingen” slaat natuurlijk nergens op. Vernieuwing krijg je alleen als mensen er voor open staan en goederen zich bewijzen.
    Misschien duurt het wat langer om allemaal elektrisch te gaan rijden, maar het gebeurt toch wel. Bovendien rijdt het veel beter, heb eerder een BMW Z4 gereden, nu een Tesla, man man wat stil, snel en comfort. Dwingt die lui geworden autobranchen ook eens tot vernieuwing. Die Tesla? Die wordt gewoon opgeladen door m’n zonnepanelen aangevuld met wind en niet door kolenstroom… En dat die actieradius 50% minder wordt, wat een lariekoek, net nog met een temperatuur van 4 graden in 1x vanuit Groningen naar Amsterdam gereden, thuis weer aan de stekker en morgenochtend weer vol. Infrastructuur is al prima, altijd plek bij “de pomp” en je laad het meeste thuis op. Dat groeit prima mee met het aantal elektrische auto’s op de weg. Men gaat natuurlijk niet eerst miljoenen laadplekken neerzetten als die auto’s er nog niet zijn. Ik vergelijk het een beetje met de mobiele telefoon of iphone, dat vonden mensen vroeger okk niks. Maar nu? Maak eens een testrit in zo’n ding, misschien wordt je mening daardoor wat vooruitstrevender.

    Like

    • Het valt altijd weer op dat de voorstanders van deze technologie zich net zo vastbijten in hun eigen mening of N=1 ervaringen als zij die menen dat we met elke vluchteling die we toe zouden laten in dit land een verrijking van de samenleving zouden bereiken. Men wil domweg de nadelen niet zijn, ook al struikelt men er over. De door mij genoemde cijfers zijn recent nog eens door ADAC en ANWB bewezen. De actieradius van de EV’s blijkt in de praktijk net zo te verminderen als het verbruik van de benzine- en dieselauto’s dat doen onder druk van de nieuwe Europese gebruikscijfers. Maar daar komt bovenop dat die wagens het bij slecht weer nauwelijks minder goed doen, waar dit voor de elektrische voertuigen wel degelijk aanwijsbaar slechtere cijfers geeft. Daarbij is dat opladen van zonnecellen leuk voor de eigen deur, zodra je onderweg moet bijladen gaat het om heel andere stroom. Of wordt er alleen maar mee in de buurt gereden? Vast niet, want een Tesla is ofwel een taxi, dan wel een door de baas gesponsorde leasebak. De prijzen van die wagens zijn zodanig dat Jan Modaal ze niet kan rijden. Het aantal elektrische auto’s groeit weliswaar aan de voorkant, maar aan de achterkant lekken ze weer vrolijk het land uit. Er is nauwelijks een tweedehands markt voor. Allemaal argumenten die bewijzen dat dit nog even te onbewezen technologie is. Die al stmat uit de 19e eeuw, maar niet mee kwam in de techno0logische ontwikkeling van de auto in de breedte. Rijdt het daardoor verkeerd? Nee! Is het baanbrekend? Ook niet! En dat wist ik al in 1992 toen ik met de eerste elektrische auto’s kennis maakte ivm de toenmalige RAI. Kortom, mijn denken werd gevormd door meerdere ervaringen, maar ook door wat kennis van zaken….Niet veel maar toch….

      Like

  3. Een massale doorbraak van de electrische auto zie ik niet meteen gebeuren.
    Tegen 2030 kan er een totaal andere visie op het milieu zijn die we nu niet kunnen voorspellen zodat die auto’s toch zullen lopen.
    Afwachten dus.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.