De J van Jeugd

Weet je wat zo mooi is als je jong bent? Dat je nog glanst van schoonheid, dat je geest nog niet zo vervuild is met ervaringen die niet meteen behoren tot de meest positieve en dat je nog gelooft in een betere wereld dan de leefomgeving waar je zelf nu in verkeert. Altijd als ik met jongere mensen omga zie ik datzelfde. Je ziet dan ook het verlangen, de passie, de leergierigheid. Ook het eigenwijze wat kenmerkend is voor jeugdigen, naast hun gevoel voor alles onkwetsbaar te zijn. Op de leeftijd der wijzen aangekomen weet je dat veel relatief is, dat lief en leed leuk is in theorie, vaak wat minder in de praktijk, dat de glans vanzelf verdwijnt en de zwaartekracht op enige leeftijd zijn tol eist. Hoe fijn als je dan kunt omkijken naar een leven waarin vooral geluk jouw deel was en je genoot van dat wat de jeugd ons allen per definitie biedt. Of je daar dan gebruik van hebt gemaakt is meer je eigen ding of verantwoordelijkheid dan dat van anderen.

Het hangt wat af van het nest (..) waar je uit gekomen bent natuurlijk. De ene mens krijgt veel meer kansen dan de andere. Kwartjes zijn en blijven is eenvoudiger dan van een dubbeltje de waarde 2,5 keer laten stijgen. Wie in een bepaalde kring rond hobbelt komt al snel een menstype tegen dat ongeveer gelijkwaardig is. Daarmee valt vaak een goed partnerschap rond te maken. De glans en de passie worden gedeeld, ook al moet je dan als paar hard werken voor de luxe die hoort bij het geluk. Pas als je een dubbeltje blijft en veel windvanen op jouw pad helaas jouw richting op wijzen wordt het ingewikkeld.

Dan ontwikkel je een volwassen leven dat tegenvallers kent, lichamelijke ongemakken, een partner met een zelfde lastige achtergrond waardoor je al snel blijft steken in het moeras van drank, ongezondheid of armoede. Stigmatiserend voor jezelf of je nakomelingen. Je gunt het niemand, maar er zijn er best wel te vinden die van hun jeugd weinig tot niets weten te bakken. Mensen die niet uit hun pubertijd ontwaken, die denken dat het geluk vooral moet worden langs gebracht en niet hoeft te worden opgezocht of bevochten. Die denken dat liefde iets is dat bij de Action in het goedkope vak ligt naast de tandpasta. Nee, helaas, dat is niet zo. Die jeugdige glans moet je zelf oppoetsen, bewerken, onderhouden, en uitbouwen. Voor je het weet is die glans er af en moet je constateren dat je die ene kans op dat jolige jong zijn hebt verprutst. Een tegenslag ligt zo op je pad en de gevolgen voor je latere leeftijd merkbaar aanwezig.

Als ik dus rond kijk naar al die jongelui hoop ik dat het hen allen goed zal gaan. Dat ze later ook mooi oud en wijs worden, en hun weg in geluk en liefde zullen vinden. Geen idee hoe de kansen daarop liggen in de huidige tijd. Je hebt een voordeel, het aantal mensen dat echt als dubbeltje geboren wordt daalt, de kwartjes zijn in de meerderheid, waardoor je straks anders dan wat wij vaak meemaakten in onze generaties, geen excuus meer hebt dat relateert aan opvoeding of zoiets, behorende bij je afkomst. Kijk in de spiegel, poets op wat extra moet glanzen en geniet. Ieder mens is mooi, jonge mensen nog eens extra! Fletsheid hoort  bij ouderen met een frustratie. Zorg tenminste dat je niet zo wordt….Het leven is veel te leuk! Maar kijk wel om je heen en niet alleen naar jezelf. Hoe glanzend dat zelfbeeld ook is.  (Beelden: Internet)

9 thoughts on “De J van Jeugd

 1. Mooie mensen zie ik veel voorbij komen, jong en oud.

  Het geluk van wel of geen geld hebben maakt voor mij de mens niet mooier.
  Nog steeds zie ik velen zonder geld maar wel met een heel mooi hart.
  Jammer dat in onze tijd nog steeds geld veel geluk brengt.
  Het zou anders moeten en anders kunnen.

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. Grappig Leo, dit stukje van jou dat ik overigens héél goed vind, tegelijk met mijn plaatje dat je vooral ondeugend moet blijven van tijd tot tijd. Jong zijn is heerlijk maar eerlijk gezegd zou ik niet terug willen.
  Het is gek, ik heb altijd zó graag gewerkt maar nu zou ik er niet meer aan moeten dénken. We hebben nu een feestleven. Staan op wanneer we willen, gaan en staan waar en wanneer we willen en genieten van elke dag. Heerlijk al die vrijheid! En veel leuk vinden 🙂

  Like

  • Ik heb nog aardig lang moeten wennen aan dat ;’niks hoeven’ na 54 jaar aan een stuk werken wat de klok sloeg. Maar nu doe ik wat ik leuk vind op momenten dat het me past. En alls we even weg willlen dan doen we dat. Slechts onze poezen hebben dan inspraak….

   Like

 3. Gelukkig behoor ik tot een generatie waarvan vrijwel iedereen het veel beter heeft gekregen dan het nest waar ze uit kwamen. De huidige jeugd wordt inderdaad meestal in een beter nest geboren en zal het mede daardoor moeilijker hebben omdat de kans op afglijden minstens even groot is als opklimmen.
  Nee jong zijn in deze tijd is niet alleen maar geweldig, als ik eerlijk ben voel ik me nu wel prettig bij het niet zo jong meer zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Wij kwamen uit een heel andere situatie. Na de oorlog. Het land moest opgebouwd en iedereen moest leren en werken. Mijn ouders stimuleerden een ding zeker, leren, meer leren dan zij hadden gekund en gewoon de handen uit de mouwen. Dat deed ik. En heb er geen moment spijt van gehad. Maar sloeg wel wat andere zaken over. En die doen me soms inspireren om een blog als dit te schrijven…

   Like

 4. Ik heb een mooie jeugd achter de rug net als vele van mijn leeftijdsgenoten, maar jong zijn in 2017 zou ik niet willen zijn. Toch niet als ik zou weten wat ik nu weet. De tijd en leefomstandigheden zijn te veel veranderd en daar wil ik niet bij horen als jongere.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.