Doodstraf voor barbaren?

Cutlass resizer-nl2877c3cd733d9d7Stel nu eens dat je zeker weet dat een (serie)moordenaar de daden waarvoor hij is opgepakt ook echt heeft begaan. Het kan worden bewezen, de man/vrouw bekende zijn/haar verwerpelijke daden en de rechter acht de schuld van de verdachte boven elke twijfel verheven. Is het dan denkbaar dat je de doodstraf oplegt bij hen die echt niet met een gevangenisstraf te redden of corrigeren zijn? In veel landen is men er nogal makkelijk mee. Van Noord-Korea tot de Verenigde Staten pakt men moordenaars stevig aan. In andere landen, zoals China, zijn economische delicten ook vaak al reden om de daders zo streng te straffen dat ze er het leven bij laten. In het Midden-Oosten is zelfs afwijking van de daar beleden geloven al genoeg om te worden veroordeeld tot de dood.

Opsporing verzocht - verdacht broodjeVooral als vrouw moet je daar vrezen voor je leven en een afwijkende seksuele voorkeur neigt naar gruwelijke vormen van doding. Toch hebben wij in ons land een grote terughoudendheid waar het de doodstraf betreft. Die werd ergens na de Tweede Wereldoorlog ook hier nog toegepast, maar daarna afgeschaft. Men geeft daders hier vaak liever het voordeel van de twijfel. Recent zagen we nog dat de arrogante Folkert van der Graaf na een paar luttele jaren gevangenisstraf zelfs zijn beperkte vrijheid nog wist te bevechten en nu als vrij man rond loopt. Zijn slachtoffer, Pim Fortuyn, vertelde zijn moordaanslag niet na. Het ergste wat een dader kan krijg lijkt levenslang of TBS(R) te zijn. Dan kom je echt nooit meer vrij. Voelt aan als een redelijk straf in zo’n situatie, maar is het dat ook in de ogen van de nabestaanden van de slachtoffers?  Ik ben nog steeds heel boos over de gruwelijke moord op een Amerikaanse journalist die onlangs werd gepleegd door een of andere heidense barbaar van ISIS. De man werd onthoofd voor een camera. Snel recherchewerk van de Britten bracht aan het licht dat de ‘held’ die dit deed uit Engeland kwam en hij werd al snel met naam en faam bekend. Een rapper met een achterlijke cultuur die wel even zou beslissen over het leven van een ander.

Twin Towers on 9-11 Kijk, zo’n ellendeling moet je naar mijn mening opsporen en aan zijn tenen ophangen tot hij van ellende crepeert. Ben ik de enige die daar zo over denkt? Dacht het niet. Uit onderzoek rond taboes in ons land blijkt dat voorstanders van de doodstraf in ons land juist in overgrote meerderheid dit soort lieden ook echt wil zien sterven voor die daden. Maar die voorstanders zijn lang niet in de meerderheid. Je vindt er veel onder de meer rechtse conservatieve partijen. Links, pof wat daar voor door gaat,  ziet er weinig in. Die willen blijven pappen en nathouden. De ellende is natuurlijk dat veel van de mensen uit die politieke hoek ook nog eens bij jusitie terecht komt. Dat blijkt wel uit de vele buitengewoon lage vonnissen. Moord is hier goed voor tien jaar, in Duitsland kom je alleen al daarop straffen tegen die twee en een halve keer langer duren. Mag ik hier pleiten voor een status aparte voor hen die namens hun ‘heidense geloof’ moorden of verkrachten? Dan maar een taboe doorbreken, maar ik zie weinig in opsluiten van dit soort verdorven sujetten. Weg er mee. Maar wel graag na overtuigend bewijs. Dat vind zelfs ik van belang….

15 thoughts on “Doodstraf voor barbaren?

  • IK ben blij dat ik niet in een staat leef waar het geloof wordt gepredikt door haat zaaiende figuren die alleen maar het recht van het mes of de Kalaznikov kennen. Kijk naar de brandhaarden in de wereld en zie waar de ellende het grootst is. Lijkt me dat de conclusie dan redelijk is dat barbarisme hangt aan bepaalde stromingen…

   Like

 1. Naar mijn bescheiden mening is het geen enkel mens geoorloofd om een ander mens te doden en dat geldt ook voor een overheidsdienaar, tenzij het leven van de persoon zelf bedreigd wordt, punt!
  En weer naar mijn bescheiden mening zou iemand die daartegen zondigt levenslang, maar dan ook echt levenslang, hiervoor moeten worden opgesloten en dat onder niet al te luxe omstandigheden.

  Like

  • Maar stel nu eens dat je met barbaren van doen hebt die de rechtsspraak, democratie, mensenlevens van anders denkenden, vrouwen of homo’s aan hun laars lappen en er maar op los martelen en doden. Ze begroeven 500 mensen minstens levend in kuilen, kruisigden mensen die er een ander geloof op na hielden en onthoofdden onschuldige journalisten. Wreed, barbaars, heidens, en onvergeeflijk. Gevangenisje dan maar? Nee, dit is een buitencategorie van misdadigers en die moet je bloed om bloed vergelden…

   Like

   • Volgens mij is de doodstraf een mindere straf dan levenslang opsluiten.
    Daarbij bedoel ik wel dat ze een minder luxe behuizing moeten krijgen dan de gevangenen nu.

    Like

  • IK heb het over een heel ander soort misdadigers. Mensen die elke rechtsgang aan hun laars lappen en maling hebben aan wat wij aan wetten hebben opgesteld. Als je kunt bewijzen dat zij oorlogsmisdaden pleegden, te erg voor woorden, is er toch geen verzachtende omstandigheid meer?

   Like

   • Oorlogsmisdadigers worden altijd door de overwinnaars veroordeeld en gestrafd.
    Terroristen verliezen het altijd van democratie.

    Het was-groepje van de Levant wil ik op geen enkele wijze ondersteunen.
    Jammer genoeg gaat de handel met deze regio gewoon door.
    Olie en Gas worden gekocht en wapens en wapentuig worden geleverd.

    Ook Nederland helpt dus mee aan de moorden en verkrachtingen in deze regio.
    De enkele fanatiekeling die van hier naar daar reist bedoel ik daar niet mee.

    Vriendelijke groet,

    Like

 2. En dan is er juist dezer dagen weer een oprisping dat Nederland niet humaan genoeg is met die “levenslang = levenslang ” ! Er moet volgens sommige ” zachte eieren” voor de gevangene uitzicht blijven op vrij komen! Doodstraf vind ik moeilijk al kan ik jouw gedachtegang wel volgen bij het relietuig waar we nú mee te maken hebben maar eigenlijk ben ik het met J@n eens , levenslang uit de roulatie en dan ook écht straf, geen luxe eigen kamer enzo, misschien maken ze dan elkaar wel af!

  Like

  • IK denk dat voor sommige mensen levenslang niet voldoende straf is omdat ze dan zullen volharden in hun wonderlijke denkwijze rond het eigen en eeuwige gelijk. Wie op barbaarse wijze andere mensen afslacht moet boeten op een manier die recht doet aan het gevoel van rechtvaardigheid bij de achterblijvers.

   Like

 3. Oog om oog is altijd wat me te binnen schiet als ik over zware misdaden hoor. Maar soms is het nodig om bepaalde individuen “uit te schakelen” voor de veiligheid van iedereen. Sommige mensen zijn zo gevaarlijk dat ze beter niet blijven leven. Ook getraumatiseerde ex kindsoldaten en IS strijders zouden er bij mij aan geloven, maar ik vrees dat ik in het echte leven een watje ben en hen genade ofzo zou schenken.

  Like

  • Ik ben niet voor zo maar even een doodstraf opleggen hoor. Maar wel waar het gaat om mensen uit de buitencategorie van gore en barbaarse misdaden. Korte metten maken met hen die genocide in hun eigen marsberichten schrijven, die vanuit een of ander mallottig denkwereldje menen dat zij wel even over anderen mogen oordelen of die mogen leven of niet. Zeer eenvoudige denkwijze, die overigens voor meer normale misdaden zich blijft baseren op de huidige wetgeving. Hoeft alleen een annexje bij…

   Like

 4. Het vervelende van de Amerikaanse situatie is dat daar per staat anders wordt gedacht, dat men de daders soms twintig jaar lang laat wachten in een dodencel en de rechtsspraak soms zo krom is dan onschuldigen soms zo maar kunnen worden veroordeeld tot….. Dat is wel iets anders dan waar ik het over heb. Extremisten maken zich schuldig aan slachtpartijen. Oorlogsmisdaden, en dat vraagt om de ultieme straf. Zoals wij tot in 1951 ook toepasten voor dit soort misdadigers uit de Tweede W.O.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.