Barneveld – volgend jaar maar overslaan?

OLYMPUS DIGITAL CAMERADeze periode van het jaar is voor ons goed voor vele genoegens. En die zoeken we niet in een ver buitenland zolang er in eigen land of daar vlakbij nog zoveel te genieten valt. We hebben de neiging naast zoektochten naar nieuwe plekken sommige plaatsen of evenementen in ons hart te sluiten en dan elk jaar een traditie te maken van een bezoek daar. In eigen stad heb je daarvoor de Gay Pride, Uitmarkt, Koningsdag of zo, in andere steden zijn er weer andere zaken die de aandacht vragen. Een daarvan is de Oud-Veluwse Markt in Barneveld. Een fenomeen waarover ik al eerder op mijn vorige weblog iets schreef en dat een jaar of vier geleden ineens werd ontdekt. De basis is een soort grote braderie in het centrum van het vooral door het pluimvee bekende stadje, ik weet het ik doe Jan van Schaffelaer nu tekort, aangevuld met een rommelmarkt en de nodige ‘typisch Veluwse elementen’.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dat bij elkaar opgeteld maakt dat we het ieder jaar aandurven die kant op te gaan en gewoon even onder te dompelen in wat we zoal zien aan folkloristische trekjes die ons land zo eigen zijn. Ook dit jaar gingen we daarheen en keken of er weer wat van de gading te vinden was. Voor 85% was alles gelijk aan vorige keer al hadden we wel de indruk dat de prijzen voor het gebodene wat gestegen waren. Echte koopjes zagen we niet en de horeca had de prijzen afgestemd op de grote toevloed van het publiek. Maar wat we ook helaas moesten constateren was dat het fenomeen steeds meer lijkt op een braderie zoals je die ook van elders kent. Het typische Veluwse moet kennelijk komen van de jaarlijkse optocht met nostalgische kinder- en boerenwagens en de nu al jaren bekende veldwachter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOok de klompendansers lijken elk seizoen op die uit het vorige. Daarbij kreeg ik zelf de indruk dat het wat minder druk was, we konden zowaar overal redelijk bij komen en dat was andere jaren wel anders. En dit had niets te maken met het weer, want dat was buitengewoon geschikt voor een dergelijk evenement. Kortom, Barneveld viel tegen. Kan ook zijn dat we het wel gezien hebben hoor. Misschien moeten we gewoon op zoek naar iets anders. Maar Barneveld slaan we volgend jaar dan maar een keertje over. Wie weet helpt dat….

 

10 thoughts on “Barneveld – volgend jaar maar overslaan?

  • We doen er al zo veel als ik soms eens terugkijk in een week tijd….vaak gaan we dwars door Nederland heen op zoek naar van alles en nog wat. En ja, mocht je je dit afvragen…ook op de fiets, met de metro of zelfs in de trein……:)

   Like

 1. Het fenomeen “braderij| is volgens mij een beetje op z’n retour. Logisch uiteindelijk is het in iedere grote stad wel een beetje “hetzelfde” en ook in ieder dorp is het wel overal een beetje gelijk.
  Ik denk dat “afwisseling” voorkomt dat je eraan gewend raakt . Ik kan me destijds lovende logje nog herinneren, moet nog stééds is een dagje Barneveld doen;-)

  Like

 2. Gelukkig is Nederland groot en de wereld ook zodat er aan plekjes om te ontdekken geen gebrek is. Jammer dat het tegenviel lieve Leo, maar je kon dat niet op voorhand weten… Volgende keer beter!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.