De risico’s van de huidige wereld…

MI8 armed 1794805_10151985699948310_1742983019_nElk wapensysteem kan ooit in de handen vallen van lieden die er minder terughoudend mee om gaan dan de oorspronkelijke bouwers of gebruikers. Zoveel is wel weer extra duidelijk geworden door het brutaal neerschieten van vlucht MH17 met bijna 300 passagiers en bemanningsleden aan boord. Het gebied waar deze machine werd afgeschoten is momenteel in handen van zgn. ‘separatisten’. Lieden die weg willen uit de Oekraine en aansluiting zoeken bij het Rusland van Poetin. Op zich is die claim misschien helemaal niet zo gek. Oekrainers en Russen liggen mekaar niet zo en al decennia lang bestaan er grote spanningen tussen het oostelijk deel en de rest van het land.  Toen die separatisten zich eerst op de Krim en later in het oosten van de Oekraine afzetten tegen het bewind in Kiev, waar een stevige revolutie een van de ergste zelfverrijkers uit het gebied, Janoekovitz, uit zijn paleizen verjoeg, vloog de vlam in de pan.  Dat gaf de Russen in dat oostelijk gebied meteen een legitieme reden om zich af te zetten tegen de ‘fascisten’ in het westen van het land. Ze pakten de wapens op, bezetten Oekrainse legerbases en namen de wapens over van het Oekrainse leger. Ook straaljagers, raketten en tanks. Dat ze met al dat spul om konden gaan maakt duidelijk dat hier meer speelde dan een simpele volksopstand. Dit werd georkestreerd en het vraagt niet veel inlevingsvermogen om te bevatten waar vandaan. 542702242c5b751ul4Hoe dan ook, met geweld los je weinig zaken op en toen de Oekrainse (gekozen) regering een einde wilde maken aan de opstand kwam het tot een vorm van burgeroorlog. Waarbij wreedheden over en weer niet werden gemeden en zwaar materieel werd gebruikt om elkaar hard te treffen.

Zo schoten die rebellen al eerder raketten af op straaljagers van de tegenstander en werden ook helicopters en een transportvliegtuig (wat op een hoogte van 7,6 kilometer voorbij vloog) neergehaald met effectieve SAM-raketten. Gruwelijke beelden staan op internet en in die neergeschoten Antonov alleen al zaten meer dan 40 mensen. Allemaal omgekomen. Mikoyan Mig 25 LW 29+01Een verkeersvliegtuig neerschieten is dan een volgende stap. 300 doden. Als er dan met bewijsmateriaal wordt gerotzooid past dit in de anachistische verhoudingen die het gebied kenmerken. Intussen woedt ook in het Midden-Oosten een heftig conflict. Gebaseerd op de meest wonderlijke godsdienstige afwijkingen van het gemiddelde vechten fanatieke Talibanachtige stromingen tegen het regime van Assad in Syrie maar ook tegen de min of meer democratische gekozen regering in Irak.

Die rebellen zijn intussen door het overwinnen van militaire complexen in het bezit gekomen van zeer geavanceerde wapens. Ook Amerikaanse. Immers in Irak hielpen die Yanks tot voor kort nog maar de regering in het zadel, nadat men Sadam Hussein had verjaagd en uiteindelijk vermoord. Wat je met al die wapens kunt zal in de toekomst nog duidelijk worden. De zgn. ISIS-strijders hebben maling aan alles wat hen niet bevalt of in hun fanatieke godsbeleving een gruwel is. En daartoe behoren naast anders denkende moslims ook christenen of zoals zij het noemen, heidenen. En tegen die lui mag je alle middelen inzetten om het woord van de profeet te verspreiden. Wellicht handig om ook daar maar niet meer voorbij te vliegen. Op weg naar onze ‘welverdiende’ vakanties in verre oorden, die we voor een prikkie boeken op het internet. De wereld staat in brand, de anarchie viert hoogtij, vele, heel veel mensen, zijn er het slachtoffer van en het leed is niet meer te bevatten. Ook in ons land intussen. Waar we net als na 9/11, de moord op Pim Fortuyn en die op Theo van Gogh ineens weer werden geconfronteerd met de harde werkelijkheid. 2014, alweer een keerpunt in onze geschiedenis? Zou zo maar kunnen. Wel wrang, 100 jaar na aanvang van de eerste grote Wereldoorlog die een eind moest maken aan alle andere oorlogen. Wat die bracht weten we intussen. Maar hebben we er van geleerd? Ik vrees van niet.

5 thoughts on “De risico’s van de huidige wereld…

 1. Onbegrijpelijk hè Leo dat er nooit iets geleerd wordt na al die gruwelijkheden. Het gaat allemaal om ikke- gelijk hebben- gelijk krijgen -machtswellust en winstbejag. Het is altijd maar weer een kleine minderheid die het verpest voor goedwillende en vredelievende mensen.
  Wat me ook telkens weer verbaast zijn de reacties en is de houding van de media waar het Nederlandse slachtoffers betreft. Al die honderden Palestijnen die wekelijks de dood vinden daar is een berichtje van een minuut of wat kennelijk genoeg. Die mensen hebben ook ouders, kinderen enz. Zijn die minder waard? Hebben die minder verdriet? Het is allemaal zo uit z’n verband gerukt en iedereen praat elkaar na.
  Het enige dat je zelf kunt doen is zo goed en oprecht mogelijk leven en zo goed mogelijk voor anderen zijn en niemand opzettelijk benadelen, dan draag je je steentje al bij. Om met een dooddoener te eindigen: als iedereen dat deed hadden we het paradijs op aarde.☺

  Like

 2. In het afgelopen weekend werden idd vele Palestijnen (en wat Israeli) gedood door oorlogshandelingen. ISIS in Syrie en Irak vermoordde vele tegenstanders. Boko Harma vermoordde in een enkel weekend 110 slachtoffers. Blinde haat en nijd om een of ander geloof. In Lybie knokt met nu onderling i.p.v. tegen de vroegere dictatuur, in Egypte worden honderden mensen ter dood veroordeeld. In Noord-Korea zet men zgn. schurken tegen de muur of voert ze aan wilde honden. Dat schurk zijn kan al inhouden dat je je tegen de leider hebt gericht met een woordje van kritiek. Twee dagen voor de MAS vlucht MH17 schoten de rebellen daar een kleiner passagiersvliegtuig uit de lucht. Met soortgelijke raketten.40 doden. Allemaal Oekrainers. Principeel hetzelfde, maar omdat het geen Nederlanders betrof hoor je er niemand over. En……elk jaar sterven hier 700 mensen in het verkeer. Duizenden raken blijven gewond. Geen rouw, geen media. Toch wat selectief allemaal…

  Like

 3. Nu is de oorlog ineens heel dichtbij hé als het om landgenoten gaat. Natuurlijk is dit een vreselijke ramp, maar overal ter wereld hebben mensen met even groot verdriet om het verlies van de geliefden te maken….Het mensDOM leert het nooit!

  Like

 4. Er zal altijd een een deel van de mensheid blijven dat vindt dat zijn méér rechten hebben dan de rest en dat hun motieven , meestal door een geloof verkregen, rechtvaardig zijn! Voeg daar aan toe dat gevoel iets is dat ze niet kennen en het plaatje is compleet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.