Rascisme of realisme?

OLYMPUS DIGITAL CAMERATerwijl ik dit schrijf vecht Guido van Woerkom voor zijn aan een draadje hangende mogelijke benoeming tot ons aller Ombudsman. Hij moet vechten omdat hij kennelijk (ik kan het me persoonlijk niet herinneren) ooit iets heeft gezegd over ‘Marokkaanse taxi-chauffeurs’ in relatie tot het veilig vervoer van zijn echtgenote. En dat wordt je in bepaalde politieke kringen meteen nagedragen. Je mag hier de homo’s beledigen, vrouwen achterstellen, oudjes verwaarlozen, armen armer maken, rijken rijker, maar je mag niets zeggen dat de Marokkaanse medemens wellicht beledigt. En toch valt er wel iets af te dingen op die instelling. Immers, in de afgelopen decennia is wel gebleken dat juist deze groep immigranten nog wel eens voor de nodige narigheid wil zorgen. Ook al heb ook ik zelf  heel wat lieden uit juist die groep meegemaakt waarmee het goed toeven was en die zich helemaal hadden aangepast aan de Nederlandse normen en waarden, zulks met behoud van hun eigen identiteit. Zoals Canadese Nederlanders die daar overzee al 50 jaar wonen en nog steeds klompen aan de wand hangen of stroopwafels uit het thuisland laten overvliegen. Gelukkig is het beeld van de Marokkaanse medemens dus niet alleen maar zwart of wit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAnders dan je bij de verschillende groepen mensen ziet die ons land door de eeuwen heen tot hun nieuwe woonland verkozen, blijven hele groepen Marokkanen dingen doen die niet passen bij die zelfde gastsamenleving. Onlangs werd de noodklok geluid over de steeds zwaardere criminaliteit die juist deze groep in de greep heeft. Zoals de Latino’s vermoedelijk in de VS een stuk van de onderwereld beheersen. Alleen benoemt men het probleem daar in de VS toch wat eerder en pakt e.e.a. aan. De wurggreep die politiek ‘correct’ links Nederland houdt op de media en de samenleving maakt dat wij uit angst voor stigmatisering van de hele groep, ook die terreur op straat vrijwel ongemoeid laten. En de mensen uit die groepen die zelf wel succesvol zijn en in de media hun mening komen oreren, wijzen al snel naar criticasters als zijnde rascisten. Terwijl over het algemeen beter zou kunnen worden gesproken over realisme. Ooit werden in ons land Joodse paupers gezien als tweederangs burgers. Ze kwamen heel lang niet in aanmerking voor overheidsbanen of zo, maar dat is gelukkig veranderd. Dat had veel met het aanpassingsvermogen  van die groep te maken. Indische Nederlanders verdwenen vrijwel ‘kleurloos’ in de Nederlandse geschiedenis. Dat gold ook voor Hongaren, Tsjechen, zelfs Surinamers. Niets wat hen doet onderscheiden van onze boerenkoolsamenleving tegenwoordig. De zaken die men van ‘thuis’ meenam werden probleemloos opgenomen in de Nederlandse cultuur. Denk maar eens aan onze voorkeur voor Indisch of anderssoortig eten of drinken. Ook de grote groepen oorspronkelijke gastarbeiders lieten hun sporen, al dan niet fysiek, na.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaar rond die Marokkaanse medelanders hangt toch een wat wonderlijke menging van gedachten. Ze worden niet goed in de hand gehouden thuis, meisjes studeren zich gek, jongens vaak niet, en gemengde huwelijken komen nauwelijks voor in het kader van het voor hen alles overheersende geloof. Daardoor is de vermenging met de oorspronkelijke Nederlanders lastig, zo niet onmogelijk. Want een geloof is een duivel op het bekende kussen als het als een blok om de nek komt te liggen tussen….. En dan zijn er nog wat staaltjes van onaangepast gedrag die het algemene beeld verstoren. Voor de goede orde, ik heb geen enkel gevoel van rascisme in me. Ik weet namelijk uit de geschiedenis wel wat dit kan betekenen. De Tweede Wereldoorlog is betrekkelijk kort geleden afgelopen en die liet zien wat echt rascisme in zich kan hebben. Maar waar ik ook voor sta is dat de Nederlandse wetten van toepassing zijn op iedereen, dat er geen verzachtende omstandigheden dienen te gelden voor hen die er een andere cultuur op na houden en menen dat dan alles maar straffeloos mag. Dus goed opvoeden, een nuttige en passende opleiding en  dan aan het werk. En wie niet wil en de weg van de criminaliteit zoekt keihard oppakken. Kan volgens mij prima geregeld worden. Ook door dezelfde partijen die nu maar blijven wijzen naar hen die af en toe het gedoe rond deze groepen gewoon ‘zat’ zijn. Ik ben benieuwd hoe anderen hier naar kijken. Realisme in plaats van het zeker te veroordelen fascisme maar ook in plaats van dat gepamper dat tot nu toe niets goeds heeft opgeleverd….

6 thoughts on “Rascisme of realisme?

  • Zeker, dat is ook mijn stelling, voor iedereen dezelfde uitgangspunten, niemand bevoordelen of benadelen. Helaas wilde men nog wel eens vergeten dat iemand het voordeel van de twijfel geven overkomt als ‘softheid’ en extra leidt tot escalatie van de problemen…

   Like

 1. van Woerkom heeft al langer geleden zijn excuses gemaakt om de weer opgerakelde opmerking van hem. Die excuses zijn toen geaccepteerd.
  Waarom en dan opnieuw geklaagd wordt begrijp ik niet.

  Dat de hele benoemingsprocedure nu openbaar wordt is weer iets anders. Want daar valt ook genoeg over te klagen.

  En waar iemand is geboren, of waar iemands ouders zijn geboren, zegt verder niets over het fatsoen en de getoonde normen en waarden.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • De stelling die ik hier poneer heeft vooral van doen met een overmatige gevoeligheid voor kritiek op medelanders die zich niet voldoende willen aanpassen aan onze toch al erg multiculturele samenleving. Waarmee we veel problemen kennen, maar die niet willen benoemen. Waar men ook in de politiek bijna spastisch reageert op een op zich terechte opmerking van een man die ik zelf nooit zou hebben voorgedragen voor deze post, maar dit terzijde. Wat hij aangaf t.a.v. taxichauffeurs en de Marokkaanse broeders daaronder, ging vooral over klantgerichtheid. en kennis van de weg of spelregels rond wie klant is en wie aanbieder van service. Bij vrijheid van meningsuiting hoort ook dit soort berichtgeving. Wie dat wil beperken heeft een dubbele agenda en ik moet eerlijk zeggen dat ik sinds de moord op Theo van Gogh sterk het idee heb dat die agenda bestaat…

   Like

 2. Dat de meisjes minder problemen geven komt óók voort uit de Marokkaanse cultuur, meisjes worden van jongs af aan ondergeschikt gemaakt aan jongens , jongens worden niet gecorrigeerd en worden als jonge Godjes naar de ogen gekeken wat niet past j ándere culturen .
  De angst van de politiek correcte hap voor deze jongens maakt dat men nérgens op ingrijpt en overal verontschuldigingen zoekt voor tuig.
  Wat me áltijd weer tegen de borst stuit is het feit dat ook de geslaagde Marokkanen zich nóóit tégen wandaden uitlaten die door tuig begaan worden. Alles wordt met de mantel van het geloof bedekt,óók door de succesvolle en goed geintegreerde Marokkanen .
  In Nederland wordt iédere cultuur beschermd behálve de Nederlandse ,die wordt steeds méér aangepast aan alle in ons land voorkomende culturen en wie dat niet prettig vindt, mensen als jij en ik, wordt discriminatie verweten om ze de mond te snoeren..

  Like

  • Jongens worden als prinsjes opgevoed, meiden als toekomstige bruiden en moeders van de nodige kleinkinderen. Wat die kritiek uit eigen kring betreft, helemaal eens, men sluit daar de ogen net zoals de zgn. prgressieve partijen dat ook doen. En dus komt er geen oplossing voor het probleem..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.