Vrouw, moeder, sleur….

De moderne kleding maakt dat vrouwen er vrij lang vlot en mooi kunnen blijven uitzienAls meninggevende observator van het dagelijkse valt mij op hoe veel vrouwen van naar carriere snakkkende jonge dames en soms geweldige modellen of minnaressen kunnen veranderen in naar adem happende en in de sleur terugzakkende mensensoorten. Waarbij het lijkt of elke vorm van intelligentie en warmte voor hun partner is verdwenen zodra ze kinderen hebben gekregen. Natuurlijk, hormomen, de ingebouwde bioklok, het verlangen te zorgen voor…. Maar moet je er dan zelfs als die kinderen een beetje aan het uitgroeien zijn nog steeds uit zien als je eigen moeder of oma een halve eeuw geleden? Hoef je ineens niet meer vrouwelijk te zijn omdat je moeder werd? En dat proces lijkt over het algemeen niet te stuiten naarmate de leeftijd groeit. Van moeder wordt je huishoudster, en als je niet goed oplet vervalt je huwelijk in een sleur waaruit vrijwel niet meer te ontsnappen valt. Nu hoor ik meteen de enorme storm van kritiek uit de kelen van alle dames opstijgen die zich aangesproken voelen en direct beargumenteren dat hun mannen (of partners van hetzelfde geslacht) niet voelen wat zij voelen en dat ze naast de kinderen ook nog eens de zorg voor het huishouden hebben. Dat manlief na zijn werk best nog even kan helpen met het huishouden, de luiers verschonen, de vuilnis buiten zetten, stof kan zuigen en wellicht daarna (het is intussen half elf) op de bank kan gaan slapen opdat moeke zelf ook even  een keer ongestoord kan pitten.

5089667 ‘Dat gedoe’ hoeft voorlopig niet meer en als manlief niet aan dat verlanglijstje kan voldoen, moet hij het voor de rest van zijn leven maar helemaal vergeten. Nu veralgemeniseer ik het natuurlijk, ik weet het wel. Op de 1000 moeders zit er vast een uitzondering die niet vergeet dat ze ook nog getrouwd is omdat ze zoveel van haar partner hield en dat de wederzijdse verplichtingen niet de hoofdzaak zouden moeten zijn in het opgaveboekje voor het bijhouden van een leuke relatie. Die kleden zich nog wel vrouwelijk, desnoods gaan ze sporten om de extra kilootjes er af te halen, lachen vrolijk en zijn blij als ze weer eens leuk uit kunnen gaan. Dan trekken ze iets spannends aan, trekken leuke kousen en pumps aan in plaats van platte zolen in gezondheidsschoenen inclusief sportsokken en spuiten die parfum weer eens op die ze sinds de trouwdag nog ergens onder het stof hadden staan. Die andere 999 vrouwen kijken er met een opgetrokken neus naar. In hun joggingbroek met hangend kruis, dat vormloze shirt en het uitgewassen ondergoed daaronder. De kapper zoekt  die brede groep niet meer op, want een echte moeder werkt niet aan zichzelf, die is bezig met en voor de kinderen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEen op de drie huwelijken strandt na een jaar of zeven. Vaak nadat de kinderen zijn geboren en alle aandacht vroegen of vragen. Dus, een en een is twee. Oproep aan alle vrouwen, kinderen zijn leuk, maar als ze je helemaal opvreten en je niet meer weet waardoor je ze kreeg en van wie, wordt het tijd voor drastische maatregelen. Werk aan jezelf, je relatie en als het moet stop je die kinderen tijdelijk even in het bezemhok. Ze krijsen toch wel. Gnnnnrrrhhhhcc….o sorry, ik was in slaap gevallen en droomde van een ideale wereld. Zal nooit komen. En dus kan ik blijven observeren en zien waar en bij wie het verkeerd gaat…..

8 thoughts on “Vrouw, moeder, sleur….

 1. volgens mij is de cultus van de eeuwige jeugd die hier roet in het eten gooit. Vroeger groeide men waardig tot een oudere man of vrouw en iedereen vond het normaal dat je ging werken of voor de kinderen zorgde, Nu wilt men van alle walletjes snoepen onder het mom van zelfontwikkeling, Dat hierdoor heel wat huwelijken stranden of een burn out tot gevolg hebben wil of kan niemand zien,
  Nu ja ik zal wel ouderwets zijn.

  Like

  • Ik denk dat het nog los staan van de waan van de dag of de wens om niet ouder te worden (we willen het wel worden, maar liever niet zijn), het gaat om aandacht voor de eigen verzorging, kleding en inzicht dat je in een relatie samen moet werken om het leuk te houden. En dan bedoel ik niet perse samen moet gaan werken, maar gewoon samenwerken….Zodra de een de belangen van de ander uit het oog verliest is het de eerste stap naar einde oefening…

   Like

 2. Héééél misschien ligt hier toch een andere oorzaak dan de kinderen aan ten grondslag….. maar jij observeert duidelijk alléén maar naar de vrouwen…… Jij ziet dus al die mannen met hangbuiken niet en kunt dus óók niet inschatten dat ze ávonds thuis maar wat graag met rust gelaten willen worden voor de buis…..áls ze niet nog moeten werken dan . Béétje (heel erg) eenzijdig beeld dit keer Leo

  Like

  • Ik baseerde mijn bevindingen op een aantal dagen buiten vertoeven en dan kijken naar kinderrijke moeders die vooral daarmee bezig zijn en hun vrouwzijn intussen uit het oog zijn verloren. Dat er zulke mannen bestaan als jij beschrijft zal zeker zo zijn, maar die zie ik zelden op mijn wandeltochten…

   Like

   • Dat komt omdat jij overdag kunt wandelen , de door mij bedoelde heren hebben dan geen tijd voor hun kroost en vrouw, ik kan me trouwens niet vóórstellen dat jij géén mannen ziet met dikke bierbuiken…daar struikel je zo ongeveer over

    Like

 3. Ik geef toe dat de meeste observaties overdag plaatsvinden en ik dan de dames zie die ik beschrijf in hun tentbroeken, oversized shirts, met hangende vette haren, ongeschoren benen, gympies etc. Kan zijn dat ze ‘s-avonds heel veel doen om er toonbaar en aantrekkelijk uit te zien. Wellicht in een juichpak of zo…:)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.