Lekker en Leuk in Noorden…

Dat een soort bruine kroeg langs een doorgaande weg in de buurt van Nieuwkoop maar zelf echt gelegen in het plaatsje Noorden veel te bieden kan hebben is ons op die fraaie bijna lente-achtige dag aan het einde van de kalenderwinter duidelijk geworden. Op doortocht naar onze woonstede van een bezoek aan wat plaatsen in het Groene Hart van ons land streken we neer bij De Klinker in dat Noorden. We kenden deze gelegenheid al van een eerder bezoek en wat jaren geleden maar gek genoeg hebben we er toen niet zo veel over nagedacht en al helemaal niet beschreven. Nu was het lunchtijd. De parkeerplaats voor de deur al aardig gevuld, maar de blauwe Tsjech kreeg toch nog een aardig plekje. Binnen was deze horecazaak half gevuld, lunchers, al dan niet zakelijk. De plek die wij vonden had uitzicht op de Vliet buiten voor de deur, maar ook op de met smaak etende medegasten. Dat gaf de burger moed. We werden snel en uiterst vriendelijk geholpen door een (naar later bleek) knappe Vlaamse jonge dame die ons van de lunchkaart voorzag. Wij kiezen meestal voor iets niet al te zwaars, dus brood met lekkere kroketten werden het. Thee voor beiden (nee, geen zwart maar Earl Grey, want dat was wat men in huis had..).

Het moet gezegd, smakelijk eten en flink warm opgediend met wat salade als illustratie en een potje (zelf gemaakte?) grove mosterd. Zeer plezierig. Zoals de hele ambiance. Men praatte op zachte toon met elkaar en de bediening was ingetogen voorkomend. Natuurlijk ontbrak een toiletbezoek niet. Zoals je in een soort van bruine kroeg mag verwachten was de observatie van die voorziening. Kon er mee door…. De kaarten voor lunch en diner doen vermoeden dat De Klinker een aardige clientele kent. Zowel zakelijk als passanten zoals wij. Alles opgeteld aten we voor nog geen 19 euro lekker en smakelijk, in een gezellige zaak met prima bediening. Een plekje om te onthouden als we hier weer eens in de buurt zijn. Alles meenemend geef ik een 9 als rapportcijfer. (beelden: prive)

16 thoughts on “Lekker en Leuk in Noorden…

  1. We spreken dezelfde taal, maar qua eetcultuur is er toch nog een verschilletje. In BelgiĆ« wordt er niet gewerkt met een lunchkaart. Daar eet je in een restaurant gewoon van de kaart (wat in NL de dinerkaart heet), of een vast twee- of driegangen menu. Voor een broodje kan je in een broodjeszaak of tearoom terecht. Wij eten graag warm tussen de middag als we onderweg zijn, dan moet ik ’s avonds niet meer koken. Dat is ‘bij ons’ ook heel gewoon.
    Nu waren we laatst in een restaurant net over de grens waar je sinds enige tijd ook warm (zij het van een beperkte kaart) kan eten tussen de middag. Ze waren er duidelijk nog niet aan gewend. Twee uren hebben we erover gedaan om een voor- en een hoofdgerecht geserveerd te krijgen. Dat gaan we dus niet meer doen daar.

    Like

    • Ook in Nederland kennen we regio’s waar men tussen de middag warm eet en ‘s-avonds een boterhammetje. Maar in onze omgeving is het patroon zoals ik het beschrijf. Lunch tussen de middag, ook vaak op kantoren of bedrijven, in de avond warm eten. En de horeca volgt dat patroon. Soms is er zelfs overdag geen warm eten verkrijgbaar bij gebrek aan het juiste keukenpersoneel…’s-lands wijs…en zo…

      Geliked door 1 persoon

      • Op kantoren ook inderdaad. Ik herinner het me van zakelijke ontmoetingen. Een broodje en een glas melk of appelsiensap in de kantine. In tegenstelling tot in BelgiĆ« waar wij met de klanten ’s middags uitgebreid gingen lunchen op restaurant. Mooie tijden!

        Like

      • Als het grote klanten waren (of relaties die we moesten koesteren) werd die lunch zeker ook elders aangeboden. En at je uiteraard veel uitgebreider. Maar het zakendiner was toch meer het Nederlandse ding. Ook als we ergens op bezoek waren stelden we dat zeer op prijs…:)

        Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.