Uitbuiting en excuses…

We leven in een tijdperk waarin het onder bepaalde politieke druk kennelijk normaal is geworden om voor van alles en nog wat excuses aan te bieden. De bekendste voorbeelden zijn die aan afstammelingen van Surinaamse immigranten die menen dat zij nog steeds lijden onder wat hun oervaderen lang geleden is aangedaan. De toeslagenouders en Groningers kregen ook zo’n boodschap, net als de Limburgers die ook leden onder aardbevingen en wateroverlast. Het is allemaal wat voor de buhne en men slaat daarbij nog wel eens selectief wat volksstammen over. Ik heb het al eens gehad over de Molukkers in ons land die onder valse voorwendselen na de oorlog hierheen werden gehaald en daarna aan hun lot overgelaten. De frustraties onder hen groot. En terecht. En wat te denken van de Papoea’s uit het ver weg gelegen Nieuw-Guinea.

Ook in dat grote (ei)land, niet ver van Australie en de Indonesische Eilanden, was Nederland een van de koloniale machten die daar meenden democratie, geloof en economie te moeten brengen. Dat ging op zich wel aardig ook nog, maar met dank aan de expansiepolitiek van toenmalige Indonesische president Soekarno en totale gebrek aan steun vanuit het Amerika van de jaren zestig, moesten wij de arme Papoea’s op enig moment achter laten zodat ze voortaan te maken kregen met de islamitische dictatuur van Soekarno en diens opvolgers. In de jaren daarvoor vochten zo’n 10.000 Nederlandse militairen tegen Indonesische infiltraties en sabotagemissies. Kostte tenminste 100 Nederlanders het leven.

Gek genoeg bleef het oostelijk deel van het grote eiland achter in handen van Australie en heeft dat ook een soort Status Aparte en liet Indonesie dat stuk voorlopig met rust. Men wilde kennelijk alleen de Nederlanders een hak zetten. De oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Guinea zijn overigens helemaal niet verwant aan de Indonesiers, ze blijken eerder verbonden met de oer-bewoners van Australie en zo bestaat de bevolking van het eiland ook uit meer dan duizend verschillende stammen. De talen die zij spreken zijn veel meer aansluitend op andere volken in de Stille Zuidzee. Intussen liet Nederland in de jaren zestig dus dit volk aan de Indonesiers. En die worden alom gehaat. Ze ontbossen de boel daar, drukken de Papoea’s weg uit ongeveer alle beschikbare banen, vervuilen de rivieren, en treden hard op tegen de taaie weerstand onder de inheemse bevolking. In linkse kringen (altijd de mond vol over slavernij, ontbossing, wreedheden, etc) zwijgt men. En dat is bijzonder. Nederland was ooit een goed bestuurder voor de Papoea’s en vele duizenden van die mensen zijn ooit mee naar ons land gekomen om hier een nieuw bestaan op te bouwen dan wel vanuit hier de onafhankelijkheidsstrijd mede te helpen uit te bouwen. Zonder resultaten vooralsnog. En dat arme volk verdient ook een dik excuus. Desnoods met wat herstelbetalingen. Gek genoeg hoor je uit die kring niet de daarbij behorende geluiden zoals bij o a het Surinaamse volk hier. Toch al te veel geintegreerd geraakt? Opgegaan in de maatschappij, zoals de Molukkers? Dat is een compliment waardig. Naast die excuses…(Beelden: Internet)

6 thoughts on “Uitbuiting en excuses…

  • … Zo ist. Excuses maken op het ‘moment suprême’, dus waarachtig door het stof gaan, is effectief en nuttig. Decennia/eeuwen later is waarlijk poppenkast en niet aan mij besteed.
   “Sorry” zeggen en geldelijke genoegdoeningen toekennen, zijn een doekje voor het bloeden. Meer dan erkennen van toentertijd gemaakte fouten kan men niet dan door ze nu na te laten. Maarja, geschiedenissen herhalen zich, wordt wel beweerd……..(=dweilen met de kraan open) 😦

   Like

   • Zi is het maar net, maar ja, we leven in een maatschappij waarin veel mensen Roomser dan de Paus willen zijn, althans die indruk willen wekken want voor zichzelf hanteren ze meestal andere regels dan voor anderen.

    Geliked door 1 persoon

   • En dat maakt dat we als normale mensen moeten blijven benoemen waar het nog meer mis gaat… Hoe onwelgevallig dat voor de bekende bubbel binnen de grachtengordel ook is…

    Like

   • Als je iets wilt doen aan slavernij kunnen we niet om de huidige vormen daarvan heen. Maar dan is het alsof men op links komkommers in de oren heeft gestopt. Want ‘dat telt dan niet’. Waarom? Nou ja, slavernij onder zwarte Afrikanen nu is minder erg dan onder blanke kolonisten 5 eeuwen geleden? Slavernij onder de islam nu is anders dan die onder christenen eeuwen geleden? Ik zie het verschil niet. Principes zijn tegenwoordig wel erg voor de selectieve politieke shopper geworden…

    Like

  • Als we al wroeten moeten we dat zeker niet zo selectief doen als vooral de Linksies in dit land telkens laten zien. Dan ook de echte geschiedenis benoemen en welke rol de achtereen volgende regeringen daarin speelden. Opvallend genoeg is de lobby van de gratis-geldvragers van harte welkom op links en wordt de VVD-premier dus gedwongen overal en nergens excuses voor te maken en daarna de door ons gevulde portemonnee te trekken…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.