Feest van de Koning..

Morgen is het weer Koningsdag. Niet dat ik me direct hoef bezig te houden met ‘wat trek ik aan om weg naar Den Haag voor het feest’ hoor. Want hoe zeer ik de Koning en zijn gemalin op prijs stel, mij kent hij niet en zal me dus ook niet uitnodigen. Maar wat hij wel altijd goed regelt is het feestje rond zijn verjaardag zodanig breed laten vieren dat we op een of andere wijze met zijn verjaren bezig kunnen zijn. Wij doen dat zelf traditioneel door een bezoekje aan wat vrijmarkten, waarbij we dan telkens tussendoor de thuisbasis bezoeken voor de nodige tussenstops of het ontladen van dat wat eigenlijk wel wat zwaar is om mee te blijven sjouwen. Als het weer meezit een van de leukere dagen van het jaar waarbij we dan en-passant ook nog eens heel stevig wandelen.

Tussen de 18/20.000 stappen geen uitzondering. Gewoon genieten. En dat was door corona ineens onderbroken. Gewoon een gemis. Want deze traditie kennen wij hier in de hoofdstad al jaren. Ooit begonnen met de oude Koningin Juliana en via Beatrix doorgegeven aan Willem A. die echter de datum van dat fenomeen om e.o.a. reden veranderde. Nou ja, maakt ons niet uit. Met name in Amsterdam zijn de feestjes op straat er niet minder om, ook al legt de Gemeente elk jaar meer en meer verplichtingen op aan deelnemers. Vergunningen voor ongeveer alles, men zet boa’s in die vooral mensen met kleedjeshandel sommeren om in te binden en de Voedsel- en Warenautoriteit controleert op de kwaliteit van aangeboden eten en drinken.

Voorheen was er op het Museumplein altijd een evenement door een of ander radiostation, maar dat werd de Gemeente te druk, dus die lui moesten verkassen en zetelen tegenwoordig vaker in een stad in Brabant of zo. Amsterdamse mensen vieren echter hun eigen feestjes wel en worden juist die ene dag oranjegezind, wat op zich na alle linkse revoluties in deze stad al een wonder op zich te noemen is. Maar ons maakt het niet uit. Wij hobbelen rond, kijken of er echte leuke spullen te vinden zijn voor weinig, creatieve lieden hun kunsten vertonen en of we die ene dag in het jaar wel kunnen komen tot love and peace. Een volksfeest voor iedereen, al is het voor bepaalde lieden ook weer net als bij carnaval in het zuiden. Niet iedereen houdt er van, dus er willen nog wel eens wat Tesla’s de stadspoorten verlaten richting gebieden waar men deze tradities niet kent. Tradities die ik hier wel vaak opgepikt zie worden door buitenlandse toeristen. Die komen er speciaal voor en kijken met plezier en verbazing naar die mallotige Nederlanders in hun rare oranje outfits en springerige feeststemming. Vaak hebben ze dan zelf iets oranjes aan hun kleding hangen en sommigen zelfs onze nationale driekleur. Kijk, dan snap je het pas… Hoe dan ook, morgen zijn we hier even stiller dan normaal. We gaan weer afzien. De wekker gaat vroeg af, maar dan zijn weer ook weer op tijd terug….. Home sweet home… Wish me luck….En Willem….van harte man! En o ja, voor hen die ons zoeken, we vallen meteen op…man en vrouw in oranje gekleed…kan niet missen…(beelden: Prive)

12 thoughts on “Feest van de Koning..

 1. Koningin Juliana was jarig op 30 april en liet het volk naar zich toekomen: het bekende defilé.
  Toen Beatrix in 1980 koningin werd ging ze zelf het land in om in twee vooraf aangewezen plaatsen het koninginnefeest met het volk mee te vieren. Om praktische reden (haar eigen verjaardag op 31 januari) handhaafde ze de dag van 30 april. “Moeder, Koninginnedag zal blijven… 30 april.” Juliana helemaal ontroerd.
  Willem-Alexander had het wat makkelijker. Jarig op 27 april heeft hij er geen woord aan besteed. Van mij mag hij de datum verschuiven naar 27 mei: meer kans op mooi weer, want dat zit er morgen echt niet in.

  Like

 2. Ja hoor, ik wens jullie natuurlijk héél veel plezier…. zolang ik maar niet mee hoef. Ook hier in “het dorp” is de straat bezaaid met “kleedjes” vol met rommel, ik loop er echt met een flinke boog omheen. Tussen rommel doorlopen heeft voor mij niets te maken met “feest”maar wie het leuk vindt heeft mijn zegen hoor.

  Like

 3. Koningsdag zoals het nu heet, is voor mij een hele bijzondere dag, niet omdat het om de verjaardag van de koning gaat, zelf ben ik overtuigd Republikein, maar vanwege mijn overleden echtgenoot, Rob, Leo’s broer. Rob verzamelde “van alles en nog wat” en op deze dag stonden wij regelmatig op een door Rob al dagen van tevoren zorgvuldig uitgekozen en door hem gemarkeerde plek in Amsterdam Zuid om dus “van alles en nog wat” aan de passanten aan te bieden. Heel bijzonder, niet alleen voor de verkoop maar, je komt op het vroege uur de meest bijzondere mensen tegen die dus al heel vroeg, om 6:00 uur bijvoorbeeld, op pad zijn op zoek naar een koopje, aparte mensen en vaak had je bijzondere gesprekken over verzamelingen en… of ……..het weer :-)….. Rob zelf ging ook altijd op pad en kwam dan weer met volgens hem hele bijzondere koopjes terug. Als ik aan Rob denk en aan alles van wat veertig jaar relatie onder andere in me oproepen dan zijn dit de momenten en dagen die het verschil maken tussen iets “gewoon in een blog plaatsen” en iets wezenlijks! Ik mis Rob, overleden 5 februari 2021, op dit soort dagen in het bijzonder! Call your name!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.