Ongemak…

Bij toeval viel ik onlangs bij SBS-6 in een staartje van een programma met de titel ‘Liefde op het eerste gezicht’…Daarin laat men totaal vreemde mannen en vrouwen (of er andere combinaties worden benut is mij ontgaan) met elkaar kennis maken in een prachtige villa vol geneugten als een buiten-whirlpool etc. Die mensen hebben kennelijk vooraf aangegeven dat ze open staan voor een date met iemand die ze als ideaal zien voor een toekomstige relatie. De redactie maakt dan (kennelijk) een theoretische match en zet twee kandidaten dan ‘in the blind’ bij elkaar om te zien wat er van komt. En dan staan de camera’s (verstopt in de achtergrond) vol aan en hoor en zie je hoe het allemaal ver- en afloopt.

Want het is de gedachte bij deze formule dat die mensen na een nacht bij elkaar (vaak de een op de bank en de ander in het comfortabeler bed) besluiten of ze samen verder gaan of niet. Nou wat ik er van zag (latere uitzendingen ook wat stukjes gezien) komt dat in 80% van de gevallen niet goed. En dat is ook niet zo gek want wat missen veel mensen toch het talent om aardig met iemand van de andere sekse om te gaan als het er op aankomt. In het beste geval klappen ze dicht en zwijgen minuten lang, wat voor de ander een ramp is. Maar nog erger zijn de kandidaten die op voorhand al aangeven wat ze van de ander vinden. Zoals de man die na het zien van de vrouw die binnenstapt en haar jas uittrekt aangeeft meer een ‘billenman’ te zijn en die bij haar mist. Of de vrouw die aangeeft dat ze niets ziet in iemand van haar eigen leeftijd en dan tegenover een man komt te staan de 10 jaar jonger is maar ouder lijkt.

En die mensen maar ingestudeerde lijstjes afwerken over hobby’s en zo meer. Of met voorgekookte kaartjes antwoorden van de ander trachten te ontlokken. Was er een jongen bij die aan het meisje tegenover hem vroeg of zij ‘hield van sex’ waarop zij met bijna rode konen bekende dat ze dat ‘heel lekker vond’ maar dacht dat het bij hem niet zo te halen viel. De stiltes die daarna vallen zijn oorverdovend. De volgende dag is nog leuker. Dan is er altijd een die de andere kandidaat echt leuk vindt en dat aangeeft om dan te moeten aanhoren dat die ander de betrokkene ‘echt niet zijn/haar type te vinden’ en de koffer pakt om naar huis te gaan. De tranen vloeien dan vaak bij de afgewezen kandidate, want helaas het zijn vaak de vrouwen die afgewezen worden. Niet zo gek als je die mannen eenzijdig naar de bank hebt verwezen en die echt een gebroken nacht meemaakten. Hoe dan ook, bij alles wat ik er van zag constateerde ik dat een gebrek aan basiskennis van wat aantrekkelijk is een groot probleem kan opleveren. Hoe een man zich zou moeten gedragen in de aanwezigheid van een vrouw met wie hij denkt eventuele verdere plannen te maken. Of hoe omgekeerd, charmant gedrag van een vrouw richting man, vaak totaal mankeert. En dat daarom die ‘match’ in hun leven er niet is of zal komen. Openstellen voor wat er op je afkomt en accepteren dat je wellicht niet behoort tot de eredivisie van wat schoonheid, elegantie of intelligentie normaal in zich heeft, gecompenseerd kan worden door leuk en lief gedrag. De ander als een prins of prinses behandelen. ‘Rozen, rumbonen en rode wijn, dat moet voor elke vrouw toch voldoende zijn’, zong Van Kooten ooit in een persiflage van een serieuze Don Juan. Nou zelfs tot die drie basis-elementen kennen kandidaten in dit programma niet. Maar het was en is smullen voor iemand zoals ik…..(Beelden: Archief)

14 thoughts on “Ongemak…

 1. Ik heb dit program nog nooit bekeken, hoor, maar als ik dit lees dan heb ik maar één vraag: waarom zijn er niet gewoon twee slaapkamers. Is toch erg zielig als zo’n meneer ongelukkig op de bank moet slapen? Die komt gebroken aan het ontbijt.

  Like

  • De bungalow waarin ze vertoeven is bepaald luxe, maar heeft bewust maar een enkele slaapkamer met een dubbel bed. Sommigen kiezen voor samen slapen, maar veelal is dat geen reden om elkaar ‘beter te leren kennen vaak’. Alleen al de bedkleding zorgt voor een hoog monniken/zustergehalte…:)

   Like

 2. Haha, dat heb ik ook een paar keer gezien, ik vond het lachwekkend en zielig tegelijk.
  Eerst dacht ik dat het grappenmakers waren die mee deden maar, zei iemand, het lijken eerder wanhopigen.
  De waarheid zal wel in het midden liggen.

  Like

   • Gisteren weer. Een vrouw die meende een man te moeten vinden op ‘haar’ niveau die wordt opgezadeld met een oudere vent die bier drinkend en kaasblokljes etend geen enkele belangstelling toont voor de wereld om zich geen, en aan tafel manieren vertoont die een landarbeider in de 19e eeuw niet zouden misstaan. De blikken van de dame zijn geweldig….Rozen, Rumbonen en rode wijn…..:)

    Like

 3. Op TV heb je tegenwoordig ruime keus in dit soort programma’s als er dan tenminste geen talkshow is. Het lijkt me niet dé manier om aan een relatie te komen en natuurlijk zijn dat soort programma’s toch wel behoorlijk plak en knip werk om het voor de kijker interessant te maken. Ik heb er geen interesse in.

  Like

  • Ik kies er soms een uit die mij doet schateren. Dit is er een van. Niet dat ik er regelmatig naar kijk, maar komt het langs kan ik he tniet laten om nog even langer dan 1 minuutje te kijken hoe die kennismaking verder verloopt. Tenenkrommend soms…

   Like

 4. Tjonge. …de wereled staat bijna in brand althans daar lijkt het op al valt het nog enigzins mee denk en hoop ik…wie kijkt er nou serieus naar dit soort programmas?

  Like

  • Dit soort fragmenten passeren soms de revue en ik vermaak me er prima mee. Omdat ik graag kijk naar gedrag van mensen, een overblijfsel van mijn werk indertijd om zo te snappen hoe mensen redeneren en reageren……

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.