Bloghistorie…

Na al die jaren bloggen is het aardig om nog eens om te kijken en te bezien hoe dat er in het begin van dat femoneen aan toeging en hoeveel er intussen is veranderd. Want in die jaren dat velen van ons via zgn. Internetfora de blogwereld in rolden kwamen ook die andere sociale media op en zag je na een paar jaar de vlucht naar voren voor veel oudere en/of ervaren bloggers van toen, richting het Facebook, Twitter, Instagram en meer. Ik heb er nog altijd een stel in het vizier of binnen de vriendenkring die ooit met die blogverhalen een hele gemeenschap vormden met figuren zoals ik. Ik was al snel ingeburgerd in die blogwereld van pakweg 16-17 jaar geleden.

Ik kon er mijn persoonlijke verhalen kwijt, pakte de actualiteit nog wel eens beet en liet me niet onbetuigd in discussies over zaken die er naar mijn idee toe doen zoals over politiek of zo. We kregen soms contact met elkaar, linkten onze blogs met anderen en gaven over en weer onze blijken van waardering of afkeuring over wat anderen of ik zoal oreerden. Sommige mensen organiseerden zeer actief zgn. blogmeetings, wat je veel leerde over de mensen achter de blognamen (veel daarvan anoniem en verscholen zich achter een blognaam). Een deel werd vriend(in) voor het leven, anderen werden al snel schimmen en verdwenen in de nevelen van de tijd. Een enorme knak kwam in het wereldje toen een van de aanbieders van de toen populaire blogplatforms, Sanoma, de boel in het honderd liet lopen waardoor heel wat bloggers hun eigen teksten en contacten kwijt raakten.

Opnieuw gestart in WordPress, weer wennen, nieuwe contacten opbouwen, het was veel werk en voor sommigen teveel. Die verhuisden naar die eerder genoemde sociale media. En waren derhalve verloren voor de blogwereld. Anderen kregen in hun eigen irl-omgeving te maken met veranderingen. En die waren dan zodanig dat ze geen tijd of zin meer hadden voor of in dat delen via blogs. Ik zelf koos er voor om naast mijn toenmalige autoblog en nog wat schaduwblogs in Belgie, me te concentreren op wat ik nu nog doe. Later vielen de Belgische af en staakte het autoblog haar diensten. Ik deed veel (nu nog) over naar Facebook en consorten waar het eenvoudiger is om nieuwe contacten te maken. Blog hier nu nog drie keer per week, nieuwe linkpartners volg ik op de voet en geef waar het kan altijd mijn commentaren. Want ik lees jullie natuurlijk allemaal als je actief bent. Vanuit de gedachte dat dit omgekeerd ook zo is. In de loop der tijd zijn er heel wat lurkers uit mijn linklijstje verdwenen. Eenzijdigheid is niet mijn ding. En alle persoonlijke aanvallen die mijn deel waren leid(d)en ook tot blokkades. Kortom, dat bloggen is sterk veranderd door de jaren heen. Maar nog steeds heb ik inspiratie genoeg om er mee door te gaan. Mits jullie mij lezen natuurlijk. Via de link naar Facebook en Twitter gebeurt dat natuurlijk nog steeds ook voldoende. Vandaar de keuze. En langzaam aan voel ik mij toch wel een Blog-senior. Na al die jaren…. En nu jullie, hoe lang ben je al bezig hiermee en wat maakt dat je er mee door blijft gaan? Ik ben benieuwd naar de reacties….(Beelden: Prive-archief)

20 thoughts on “Bloghistorie…

 1. Thamara, de vroegere blogster die nu actief is op Facebook en Instagram stuurde me een klein overzichtje van ooit bekende bloggers in haar schrijfomgeving, waaruit blijkt hoeveel mensen van toen nu niet meer meedoen om welke reden ook…
  Overleden bloggers
  Ria Hundertmark: blog inmiddels opgeheven. Overleden 11-10-2019
  Wilma (Nieptang): Overleden 14-4-22
  Yvonne van Bochem (Smijling.wordpress.com): Overleden november 2022
  Marja: Weblog opgeheven. Overleden op 20-12-2022
  Evenline Lendering: artmus.wordpress.com. Overleden: 1-5-2020
  Corry Reinders: corry1941.wordpress.com. Overleden: 24-11-2022
  (Tijdelijk) gestopte bloggers
  Jeer: Hayku.blogspot.com; vertrokken naar facebook
  Hanneke: hannekelive.wordpress.com: gestopt
  Klaproos: klaproosweblog.blogspot.com, gestopt
  Lenjef: overgestapt naar Facebook
  Mirjam Kakelbont: Kakelbont.freeweb.nl: gestopt? Of tijdelijk weg?
  Reismeermin: reismeermin.wordpress.com: vertrokken naar facebook
  Tagrijn: Tagrijn.wordpress.com: onbekend.
  Trees: Irispapillio.wordpress.com: gestopt wegens ziekte. Zie blog van hartelijke hot Hulk
  Truus Ansems. de petvantruus.wordpress.com. Vertrokken naar facebook

  Like

  • Van de overledene kende ik er 4 maar ik maar ik mis ook nog wel een paar overledene. Belinda die MS had, Hanny, van “gewoon Hanny” die aan kanker overleed . Er was een Fred, een fotograaf en een , Arjan die een grote, nogal valse herdershond had. Geen van alle was écht oud.
   En ja, wie naar FB verhuisd is voor mij verloren want ik heb daar geen account. Dat Tham niet meer blogt vind ik nog steeds héél erg jammer, Tagrijn en Kakel mis ik ook al heb ik helemaal niets te klagen over bezoekersaantallen.

   Like

   • Het lijstje van verdwenen bloggers is lang niet compleet. Ook ik heb er een aantal die gewoon ergens in de loop der jaren letterlijk en figuurlijk in rook op gingen….jammer hoor..soms triest.

    Like

   • Maar ja, het is natuurlijk nét het gewone leven. Ook dáár verlies veel mensen, soms alleen maar uit het oog, maar helaas vaak ook aan mager Hein. In de 18 jaar dat ik blog zijn dat er aardig wat met als moeilijkste “hoogtepunt” de liefde van m’n leven in 2020.

    Geliked door 1 persoon

   • Ja, dat is zeker zo. Maar ook in de blogwereld zaten wat lieden dichter op de huid dan anderen. En zij die dat deden worden dan node gemist als ze ook niet op andere sociale media terug te vinden zijn…

    Like

 2. Net zoals jij ben ook ik een blog-senior. Bij mij begon het ooit op Skynet (een Belgische internet aanbieder … toen je nog moest inbellen en fortuinen kwijt was aan internetten), dan overgestapt naar Hyves tot ook dat ter ziele ging. Ik heb gered wat er te redden viel en heb 2008 en 2009 nog kunnen recupereren en (met copy/paste) naar Blogspot kunnen overbrengen. Omdat er zoveel WP bloggers geen updates kregen van mijn schrijfsels ben ik in 2019 overgestapt naar WP. Ik heb er nog altijd een beetje spijt van want op Blogspot kon ik qua layout zoveel meer. Maar goed, het is wat het is.
  Facebook en Instagram vind ik veel vluchtiger. Daar kan ik mijn epistels niet kwijt, daarom blijf ik bloggen. Al is de laatste tijd de inspiratie vaak zoek.

  Like

  • Ja, we maakten wat mee in die jaren….Ik ben een belangrijk deel van de oude blogs kwijt geraakt door gestuntel en amateurisme bij aanbieders die met amateurs werkten die jouw belangen als blogger niet wilden beschermen…Maar gelukkig is het via WP weer mogelijk om redelijk eenvoudig alles wat ik wil publiceren online te plaatsen….En bij jou lees ik ook graag mee….Inspiratie of niet…:)

   Geliked door 1 persoon

 3. Vanaf 2002 blog ik. Begonnen bij SANOMA, via Word Press, Punt, Blogspot, Belgische, en andere aanbieders , onder allerlei namen, ben ik uiteindelijk hier weer terecht gekomen met Bertjens.
  Andere media hoef ik niet meer. Misschien dat ik Mastodon eens bekijk, ik zie wel.

  Like

  • Mastodon is vooral een toevluchtsoord voor wat linkse denkers die geen tegenspraak dulden van anders denkenden. Dat platform werd bekend door Twitter toen Musk de boel daar overnam en de genoemde gebruikers overstapten naar een hoekje waar ze ‘onder mekaar’ zouden zijn. Inmiddels zijn de meesten weer terug bij Twitter, omdat ze de discussies niet kunnen missen….:)

   Like

 4. Begin jaren 2000 begonnen bij myspace en enkele kleine onbeduidende blogplatforms waar meestal mensen vanuit de USA actief waren. In 2006 in het nederlands begonnen op blogspot om in 2010 over te schakelen op WP waar ik mijn ei meer dan kwijt kan.

  Like

 5. Sinds september 2015 heb ik mijn blog. Niet ècht een actief blogger, maar af en toe schud ik nog wat uit mijn mouw. Ik hoef niet alles te ventileren op mijn (of een ander) blog wat me op het hart ligt. Veelal schrijf ik in een gedichtje wat me roert, of anders dan maar in een gangbare tekst. Bloggen en het lezen ervan vind ik een soms boeiend iets. Een aanvulling op het dagelijks leven.

  Like

 6. Ben bij je terechtgekomen via de https://webloggerlijst.nl/ en was gefascineerd door het scheepje van je blogkop omdat ik van de scheepvaart afkomstig ben en lang op een aak (Hagenaar) heb gewoond. Leuk je bloghistorie. Ik lees veel blogs maar reageer minder. Zelf blog ik sinds september 2011 maar minder frequent dan veel bloggers en vaak langere stukken.

  Soms is bloggen lastig. Mijn blog werd een aantal keren vervelend genoemd op door iemand die er iets van vond op diens blog en dat deed me bijna stoppen. Discussies en felle meningsblogs vermijd ik want daar krijg ik de zenuwen van.
  Soms lopen dingen niet zoals je zou willen. Ik heb zelf ook wel eens een reactie gegeven die verkeerd werd begrepen.

  Maar over het algemeen is bloggen een zegen. Ik kom wel weer eens om de hoek kijken.

  Like

  • Ik stel dat zeer op prijs. En van commentaren trek ik me weinig tot niets meer aan. Dat was in het begin wel anders. Nu blokkeer ik mensen die me onheus bejegenen of op de man spelen. Daarvoor schrijf ik niet. Welkom hier en ik ga jou uiteraard ook volgen…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.