Dat oude jaar…

Morgen sluiten we het jaar 2022 af. En overdenken wat ons aller deel was. Wat we nu weer meemaakten en welke uitdagingen ons volgend jaar zullen wachten. Toen we vorig jaar startten aan dat toen nieuwe jaar hadden we geen besef omtrent wat ons nu weer zou overkomen. We zaten nog te prutsen met corona. We moesten voorzichtig zijn, de besmetting loerde overal. Tot in Februari het Rusland van Poetin meende een buurland zonder repercussies binnen te kunnen vallen en daar een einde te maken aan een democratisch gekozen regering die weliswaar corrupt zal zijn geweest, maar nooit erger dan het in Moskou toeging in de kringen van Poetin zelf. De gevolgen van die oorlog zijn tot op de dag van vandaag keihard merkbaar in onze samenlevingen.

Miljoenen Oekrainers vluchtten onze kant op. Bovenop de al stevige immigratie raakten opvangcentra en woonlocaties voor deze lieden totaal overbelast. De door de EU afgekondigde boycots van Rusland zorgden voor enorme teruggang van onze eigen economie maar ook de waarde van ons aller geld. Inflatie aan de orde van de dag, ons spaargeld verdampt en wat we per maand overhouden aan inkomen gaat op aan o.a. de torenhoge energiekosten. We moeten leven met minder, minder, minder, alleen worden de mensen die dat nu roepen in de politiek niet voor de rechter gedaagd, wat Geert Wilders ooit wel overkwam.

En nu we het hebben over de politiek, deze regering bakte er weinig van. De dwangcombinatie van Rutte en Kaag ism CDA en Christen-Unie is energieloos, stuurloos en initiatiefloos. Groningen werd niet opgelost, Limburg ook niet en de ellende van goedwillende en eerlijke mensen in de toeslagenaffaire ook al niet. Maar we kiezen er wel voor excuses te maken aan Surinamers en zo nog eens tientallen miljarden uit te delen aan hen die nooit leden, te betalen door Nederlanders die nooit iets verkeerds deden. Foute prioriteiten dus. En dat gold ook voor de krankzinnige besteding van tientallen miljarden aan een knevelend klimaatakkoord. Maar krijgt een volk niet het landsbestuur wat het verdient? Als dat zo is wordt ook 2023 best spannend.

Prive waren er voor ons hier ook de nodige ups en downs. Soms zit het mee, dan weer tegen. Gezondheid gedurende het jaar ernstig in gevaar, zorgen om dit of dat en een nieuwe kat. Ik berichtte over dat laatste leuke nieuws al eerder hier. Bij de mensen die we zagen verdwijnen heel wat bekenden, goede vrienden soms. Ouderen, zieken, maar ook vaak veel en veel te jong. Verdriet en leegte het gevolg. Soms hier op de sociale media enorm gemist, anderen snel vergeten. Onterecht, maar toch… De directe nabestaanden verdienen onze steun, voor ons zelf rest vaak de verdoving. Ja lezers/essen, het einde van een jaar. Waarin weer veel gebeurde. Zoveel dat je sommige feiten gewoon al bent vergeten. Omdat het er zoveel zijn. We keken zelf weer rond in Nederland of Duitsland, genoten van dit en dat nu de vrijheid na corona weer terug keerde. En knijpen een oogje dicht bij alles wat er buiten onze persoonlijke invloedssferen plaatsvindt. Anders is dat nieuwe jaar niet iets om naar uit te kijken. Voor u allen, lezers, vrienden, bekenden, relaties uit andere landen, maak er een mooie en veilige jaarwisseling van en geniet van alles wat een nieuw jaar vanaf dag 1 kan bieden. Wie weet komen we elkaar later weer tegen in een vreedzaam en veilig maar vooral gezond 2023. Maar enige reserve behoud ik me toch maar voor….Realisme…het is niet anders….(Beelden: Archief)

13 thoughts on “Dat oude jaar…

 1. Elk jaar is er een van geven en nemen… Ik doe het eens anders. Dat gedoe over nieuwe jaren en zo, terwijl het in de natuur gewoon één grote doorloop is. Ik ga me er dus eens minder op vastpinnen, die data, en me lekker overgeven aan de stroom van het leven. Kijken wat dat doet 😉 Desondanks wens ik je een hele fijne jaarwisseling en hopelijk 365+ dagen met meer mogen ontvangen dan moeten afgeven.

  Like

 2. De oogkleppen liggen hier .altijd wel een beetje binnen handbereik, heel rustgevend voor al die zaken die ik tóch niet kan veranderen. Dat geeft de ruimte om waar nodig in de eigen omgeving tot steun te kunnen zijn als dat nodig is,
  Ik mag niet klagen over 2022, als ik” het gemis” buiten beschouwing laat had ik best een goed jaar dus ik ben tevreden. Gezellige jaarwisseling voor jou en Truus.

  Like

 3. Nieuwe ronde, nieuwe kansen??
  We draaien aardig wat rond en komen zo beschamend veel verspeelde kansen tegen. Helaas maar waar!
  Hoop en liefde zijn stuwende factoren om het ‘circle around’-principe als een soort van perpetuum mobile in stand te houden. WIJSHEID……. waar ben je gebleven?
  Leren is hier niet repeteren! In dit geval is een gezonde vorm van objectiviteit nodig…….
  Zou 2023 ons dit kunnen aanreiken?????????
  Een mooi 2023 wens ik jullie toe.

  Like

  • Wijsheid komt met de jaren en ervaring door dingen te doen en niet alleen vanuit een filosofie over te oreren. Ik zie voor mijzelf geen grotere taak dan al die zaken te combineren en daaraan het sausje van de mening aan toe te voegen en dan hier neer te leggen. Alle andere relevante zaken zitten verpakt in het echte leven…..:)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.