Luther en zijn geschriften..

Voor mensen uit de protestante hoek is die Maarten Luther een soort van held. Hij schreef allerlei protesten tegen de toen heersende katholieke instituties en nagelde die ook nog eens aan een Duitse kerk. Stond aan de basis van de Reformatie en wilde gelovigen het zuivere geloof van Christus zoals vastgelegd in de Bijbel bijbrengen. Geen rangen en standen meer, geen alles wetende Paus, geen aflaten of vergeving der zonden. Puur geloof en weten dat God je pas later zou beoordelen op dat ware geloof. Minder bekend is dat hij in zijn uitingen ook heel wat fel antisemitische uitingen deed die bij de toenmalige bevolking van Europa gretig aftrek vonden.

Immers, zijn verwijten waren ook die je hoorde bij de katholieken waartoe hij voor zijn revolutie feitelijk behoorde. Wie hadden ook al weer die arme Jezus aan het kruis helpen nagelen? Wie geloofden niet in dat Verlosserverhaal rond de Christusfiguur en erkenden hem ook niet als zodanig? Juist. En dus vond Luther dat hij het anti-joodse gevoel nog wel een beetje mocht aanwakkeren. En hij deed dat met verve. Zaadjes werden planten en de basis voor expliciete jodenvervolgingen door de eeuwen heen groeiden als kool. Met name in Midden- en Oost-Europa was het joodse volk heel lang kind van de rekening. Opgejaagd door soms hun eigen stads/dorpsgenoten trokken ze westwaarts en kwamen vaak uit in onze streken. Waar ze dan weer een toekomst opbouwden, vaak in armoede en ellende, maar toch. Nederland was op dat punt altijd een vrijhaven voor hen die elders werden vervolgd.

En zeker zij die zich aanpasten of meewerkten aan de instandhouding van de welvaart en samenleving hier waren meer dan welkom. Uiteindelijk waren het de Nazi’s die de leer van Luther op dit punt nog eens op industriele wijze een eigen invulling gaven. Waarbij veelal ook christelijke mensen de andere kant op keken. Triest hoe de geschiedenis in die jaren zo rood kleurde van het bloed der slachtoffers. Mede veroorzaakt door iemand die dat vast niet zo in gedachten heeft gehad toen hij zijn geschriften verspreidde en eigenlijk alleen zijn liefde voor de in zijn ogen ‘enige’ God op papier zette. Luther is samen met Calvijn oorzaak van de scheuring in de christelijke kerk die tot tot nu toe nog steeds plaats vindt. Aanhangers van deze twee lieden zijn het op veel punten anno nu nog steeds niet eens. Vechten mekaar de tent uit over sommige delen van dat boek waaraan ze hun waarheden ontlenen. Het anti-semitisme is gelukkig wel wat verdwenen. Door de jaren heen leer je kennelijk. En rust er ook een last op de schouders van schuld hebben aan…. Het abjecte anti-joodse denken is nu opgepikt door de volgers van weer een ander geloof. Nieuw, feller, maar even gevaarlijk. Het is wel zeker dat zulk gedrag juist door Luther zou worden veroordeeld. En terecht. En zo zal duidelijk zijn dat gebeurtenissen uit het verleden met de ogen van nu op andere wijze mogen worden bekeken. Kritischer, logischer, maar zeker ook verstandiger. (Beelden: archief/internet)

21 thoughts on “Luther en zijn geschriften..

 1. Opgevoed in “de protestante hoek” heb ik toch Luther niet zo meegekregen, ik liet het geloof al heel jong voor wat het was omdat ik de onbarmhartigheid van gelovigen niet kon verenigen met mijn opvattingen over ” mens zijn”.

  Like

 2. Nu neigen groepen christenen eerder naar de andere kant. Al wat Israel doet wordt opgehemeld. Misdaden tegen de mensheid worden goedgepraat met citaten uit de bijbel. Moslims zijn dan weer volgers van satan. Zo kan men eeuwen verder lullen.

  Like

  • De verbinding met Israel is toch vooral die waar men de heilige plekken uit het verhaal rond Jezus Christus koestert. En men in dat land (ook Palestijnen) goed geld verdient aan al die mensen die de heilige plaatsen uit de Bijbel bezoeken. Moslims zien de door hen ooit veroverde stad Jeruzalem als van hen. Of dat geschiedkundig juist is? Hoe dan ook, geloof is en blijft een splijtzwam in de samenleving…

   Like

 3. Aan iedereen kleeft een smetje. Juist ‘kopstukken’ lenen hier zich goed voor. Luther……. etc. Hoe meer je te vertellen hebt, des te meer kritische kanttekeningen.
  Een kwestie van hoge bomen……
  Daarom, het systeem van hiërarchieen klopt niet. Hoe anders?. Kweet niet….. want dan zou ik een nieuw kopstuk zijn.

  Like

  • Mij gaat het vooral om de keuzes die mensen soms maken die later een enorme invloed hebben op de samenleving. Een rimpeltje in een vijver die aan de randen daarvan een ware storm blijken. Bij Luther is dat duidelijk geworden….Niet alleen werden christenen tegen elkaar opgezet met hele oorlogen tot gevolg, ook de vervolging van het joods volk werd eigenlijk gefaciliteerd…..

   Like

   • Aardig om dit nog alweer eens onder de aandacht te brengen. Duidelijk is dat ‘ons’ hiërarchische systeem keer op keer gefaald heeft, en zal falen, helaas. Heeft het niet meer met de geldingsdrang van de mensen te maken? Volgers maken leiders…..anyway……het kuddedier ‘mens’ is wederom in opspraak!

    Like

   • Mensen lopen graag achter stevige leiders aan. Althans de meerderheid van ons rechtopstaanders. Krachtige taal, het idee dat ergens na onze dood een hemelse toekomst in de eeuwigheid op ons wacht, maar ook het wijzen naar anderen als dienaren van de duivel. Het is des mensens vrees ik. Laten we wel zijn, de huidige polarisatie tussen hele volken en mensengroepen is een bewijs van de stelling. Luther mobiliseerde mensen die afkeer voelden voor het Roomse van bovenaf opgelegde systeem van boete en penitentie. Maar dreigde zelf met Hel en verdoemenis als men niet het woord van Christus volgde. Nu zie je bij zelf benoemde profeten op links of rechts exact dezelfde reflex. Wie niet met mij is, is tegen mij….. Even you are against the terrorists or you are with them… Wie niet gelooft in de klimaatverandering is een wappie, wie tegen massaimmigratie is een rechts-extremist… Het is allemaal voorspelbaar, maar zeker niet beter geworden…

    Like

   • De meerderheid zegt: “de wereld is nu zus en zo; in vroeger jaren was dat anders”, niet verder kijkend dan eigen herinneringen strekken, aangevuld met geschiedenis. Een ‘constante’ herkent men niet, een geijkt (schrikbarend) patroon ontkent en weggemoffeld met “dat was toen. Soit”.
    De meesten vallen zonder blikken of blozen in herhaling…..en gaan op repetitie zoals de (voor-)ouders plachtten te doen…..en schuiven de schuld hiervan op genen/erfelijkheid, eigen verantwoordingen verzakend. Kortom, men beweert ogenschijnlijk in een andere tijd te leven terwijl de geschiedenis zich ondertussen herhaalt! Appels kan je zeker wel met peren vergelijken als je ervan uit gaat dat het beiden zaaddragende vruchten zijn. En inderdaad, kort-door-de-bocht genomen zijn ze geheel verschillend. Opmerkzaamheid is dan dus ver te zoeken! Gut-gut!

    Like

   • Binnen een democratie geloven veel kiezers dat de boven hen geplaatsten (..) alle ellende of wensen voor hen zullen regelen. Dus als je rechts stemt wil je vooral welvaart en geen invloed van diezelfde overheid. Wie links stemt droomt van een multiculturele samenleving waar we gras eten en alles aan de staat laten. In de praktijk zijn de meeste bestuurders gewoon ambtenaren die vooral zoeken naar een baan voor het leven en veelal niet weten wat er bij achterban of bevolking echt leeft. De Haagse stolp is een voorbeeld. Maar ook op gemeentehuizen weet men nauwelijks hoe het burgers vergaat. Daarbij doen veel mensen aan geschiedvervalsing. En dat wordt dan politiek gewenst gekleurd. Denk aan de slavernijdiscussie, de verwijzing naar de wandaden van fascisten maar niet naar die door communisten en zo meer. In de huidige tijd is de verdeling tussen links en rechts vrijwel gelijk aan die in Europa voor de Tweede W.O. en duurt het nog maar even voor de knokploegen van beide kanten elkaar op straat gaan opzoeken. Met alle gevolgen van dien. Ik ben er niet al te optimistisch over…

    Like

   • “Ik ben er niet al te optimistisch over…Ik ben er niet al te optimistisch over…Ik ben er niet al te optimistisch over…Ik ben er niet al te optimistisch over…Ik ben er niet al te optimistisch over…Ik ben er niet al te optimistisch over…Ik ben er niet al te optimistisch over…Ik ben er niet al te optimistisch over…Ik ben er niet al te optimistisch over…Ik ben er niet al te optimistisch over…Ik ben er niet al te optimistisch over…Ik ben er niet al te optimistisch over…Ik ben er niet al te optimistisch over…”

    Dat was uit jouw toonzetting al op te maken. Daarom schieten woorden tekort, fluiten de kogels om je heen en gaan we door, vervallend in een voorspelbaar gedrag.

    Geliked door 1 persoon

 4. Luther , Calvijn, en na hen veel gelovigen die de bijbel nèt weer even anders interpreteerden met allerlei geloofjes en passende dominees als gevolg.
  De Moslims hadden het altijd al tegen de Joden, niks nieuws hoor.

  Like

  • De huidige anti-semitische houding onder moslims is vooral ingegeven door de haat tegen Israel vrees ik. En als je elke dag haatteksten moet aanhoren ga je vanzelf een keer geloven dat er een kern van waarheid in zit. Zo werkt indoctrinatie helaas…

   Like

 5. In 1096 veroordeelde Paus Urbanus tijdens het concilie van Clermont al het jodendom met als gevolg felle jodenhaat en vreselijke moordpartijen, de meute opgezweept door een prediker genaamd Folkmar. Echter al veel eerder in 533 werd er melding van een algemene jodenhaat gemaakt in gang gezet juist ja door de clerus. Luther veroordeelde wél het jodendom maar zette niet opzettelijk aan tot haat, hij wilde joden bekeren. Hoe dan ook, alles heeft te maken met machtsstructuren onder de dekmantel van “het geloof” en/of de angst voor mensen die anders zijn en denken, mensen die niet passen in het algemene beeld, zo was het en zo is het nog steeds. Inderdaad niets veranderd door de eeuwen heen, alles draait om macht, wij draaien vrolijk mee zo lang het ons maar goed gaat. Maar ……. nog even over je opmerking “ook de Palestijnen verdienen etc.”…..zelf verbaas ik me erg over een land als Israël dat door de eeuwen heen zo veel heeft moeten doorstaan nu zo omgaat met zijn buren de Palestijnen. Deze mening heeft zelfs een goede Joodse vriend van me die naar Israël emigreerde en ook collega’s van me die zakelijk in Israël waren, borden op het strand “geen toegang voor Palestijnen” etc., kinderen die opgesloten zijn in kampen en geen enkel perspectief hebben, overgelaten aan hun lot, ben je dan niet medeschuldig aan wat er van hen terechtkomt, die vreselijke haat, waarmee, en laat dat duidelijk zijn, ik op geen enkele manier enige vorm van terrorisme goedkeur. Renate Rubinstein heeft over dit onderwerp een prachtige column geschreven: zij bezocht Israel begin jaren ’80 om te zien wat er sinds haar bezoek dertig jaar eerder was veranderd. Zij concludeerde dat er in al die jaren totaal niets was veranderd en dat er waarschijnlijk nooit een vreedzame samenleving zou ontstaan. Ach ja.

  Like

  • Ook in de huidige situatie rond Israel en de Palestijnen zie je dat de geloven daar de grootste barriere zijn om elkaar onderweg te vinden. De gematigden in zowel Israel als de Palestijnse gebieden zien wel dat het economisch en poilitiek handig is om samen aan een vreedzame wereld te werken. Maar de ultra-orthodoxe Zionisten en extreem-conservatieve moslims willen dit niet en blijven elkaar bevechten. Israel zoekt vooral veiligheid, de Palestijnen menen dat dit gebied hen toebehoort. Daarover valt heel veel te discussieren. Immers ooit was dit gebied gewoon in handen van de buurlanden of een koloniale macht als Engeland. Toen Israel in 1948 werd gesticht was het over en klaar met de Palestijnse rechten daar. En de loop van de geschiedenis vertelt het verdere verhaal. Documentaires als die van Raoul Heertje onlangs uitgezonden maakten wel duidelijk dat er weinig hoop is dat dit conflict ooit eenvoudig kan worden opgelost. Met terreur zeker niet, net zo min als met raketaanvallen en zo meer.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.