SEAT – Spaanse VW dochter…

Spanje kent ook een aantal autofabrieken, daarvan is SEAT de bekendste en grootste. Toch was dat merk al vanaf 1953 actief, in eerste instantie als niet veel meer dan een Spaanse productielijn voor Fiat. En bouwde men daar wagens die als twee druppels water leken op het Italiaanse voorbeeld. Maar af en toe werden er ook speciale versies gebouwd voor de Spaanse markt en dat maakte SEAT voor de Spanjaarden zelf aantrekkelijk. Met de komst van de kleine SEAT 600D kreeg het merk pas echt goed voet aan de grond. De productie startte in 1957 en technisch was de auto vrijwel gelijk aan de Fiat van dit type.

Later zou men in Spanje nog een langere versie op de markt brengen met 4 portieren, die als 800 bekend raakte. Toen Fiat de 600 uit productie nam kreeg SEAT de taak om exportwagens aan de Europeanen die zo’n rugzak-karretje wilden rijden te leveren. Later bouwde men bij SEAT ook de 850 en 127. Een eigen creatie was de 1200 en afgeleide 1430 Sport die baseerde op de 127 en de motor kreeg van de 124 die ook bij SEAT werd gebouwd.

Alles leek wel aan boord, alleen de inkomsten en winsten niet. SEAT verloor veel geld en dat was voor Fiat op enig moment reden de stekker er uit te trekken. Op dat moment bouwde SEAT de moderne Ibiza naast de Spaanse versie van de Ritmo die daar als Ronda door het leven ging alsmede de Fura die eigenlijk een opgewaardeerde 127 was. SEAT kreeg het zwaar, want de Spaanse regering van toen zag weinig in het overeind houden van een veel geld kostend concern. Tot gelukkig voor de Spanjaarden VW langs kwam en beloofde dat men van SEAT wel een succes kon maken.

De rest is nu geschiedenis. De meeste nieuwe SEAT’s baseerden daarna op VW-techniek. Zoals de Toledo, Ibiza, en zo meer. Sommige SEAT’s werden gebouwd in andere fabrieken zoals die van Skoda of VW zelf, omgekeerd bouwt men in Spanje nu VW’s en zijn er zelfs plannen om elektrische platforms voor de andere concernzussen te bouwen om zo de productielijnen van SEAT te vullen. SEAT is een volwaardig merk geworden en heeft nu zelf een submerk op de markt gebracht dat onder de naam CUPRA hoogwaardige en sportieve wagens bouwt en verkoopt. Dat past in de concernstrategie van VW. Duidelijk is dat het verleden is weggepoetst en SEAT een hoogwaardige plek in het toekomstige denken van o.a. de VW-strategen inneemt. Met Duitse leiding succesvol nieuwe markten bewerken. Gaat vast lukken…(Beelden: Archief)

20 thoughts on “SEAT – Spaanse VW dochter…

   • Met name Nederlanders, in schuurtjes en op de universiteiten, bouwen aan nieuwe vervoersconcepten.

    Iets om trots op te zijn en om te koesteren.

    Optimistische groet,

    Like

   • Een nieuw vervoersconcept is geen trekschuit, huifkar of postkoets. Accuvliegtuigen komen de komende tientallen jaren niet aan de actieradius of winstgevendheid van de huidige generatie vliegtuigen. Dat zelfde geldt voor de elektrische auto’s. Dagelijks lees ik daarover informatie. En men komt niet veel verder dan 400/450km bij praktisch gebruik en de consumentenprijzen zitten vrijwel altijd boven de 40 mille en soms veel hoger. Dat is voor een gemiddelde consument niet te betalen. Ook de door de TU Delft bedachte zonneauto moest onlangs in prijs 45% worden verhoogd omdat een normale consumentenprijs niet te behalen viel. E-bikes zijn vrijwel allemaal 4 mille of meer als je ze nieuw koopt. Dat zijn prijzen die voor normale mensen nauwelijks haalbaar zijn. OP gebied van het spoor zie je weliswaar fraaiere trams en treinen verschijnen, maar de stroom komt nog steeds uit dezelfde bronnen, en de service is bij gebrek aan concurrentie matig. Juist gisteren beschreef iemand een treinreis vanuit Berlijn naar Amsterdam. Duurde zo lang en zo weinig service dat hij stelde volgende keer echt weer met het vliegtuig te gaan. Zolang we nog steeds menen dat fossiel alleen gaat over brandstof en niet over staal, kunststof of de inhoud van gebruikte accu’s en ook denken dat concurrentie iets viezigs is komt het niet goed. Technisch kan veel wellicht, maar omzetten naar productie en een goede prijs is een totaal andere wereld…

    Like

   • Mijn respect gaat naar de innovatoren.

    De paniek verhalen uit de tijd van de eerste fiets, stoomtram, auto of vliegtuig in Nederland lees ik soms met heel veel plezier.
    Dat is het lot van innovatoren en uitvinders!

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Er zijn heel wat uitvinders die er niks van bakten. Ook in autoland, de luchtvaart of waar ook. Dat men desondanks door blijft gaan met uitvinden is ofwel een kwestie van tegen beter in of te veel geld beschikbaar. In de huidige tijd met al haar subsidies zie je dat men nog wel eens trekt aan een dood paard als dat politiek van interesse is.

    Like

 1. Ik heb ooit nog een Seat Marbella gehad. Was toen vrijwel het goedkoopste autootje op de markt. Ik heb er heel veel jaren plezier van gehad en hem nog goed kunnen verkopen. Mijn neefje rijdt met een (e-)Cupra Born. Hele mooie wagen!

  Geliked door 1 persoon

   • Dat is inherent aan alles wat we momenteel meemaken. Daarbij krijg je ook waanzinnig veel meer auto, veiligheid en techniek. Neem de Marbella maar eens als uitgangspunt, die baseerde op de oude Panda van Fiat en nam alleen de techniek over. Geen veiligheid volgens de huidige normen en een luxe niveau waar we nu echt omheen zouden lopen. Daarbij was de uitstoot ook niet meer van deze tijd. Prijs laag, veelal domweg minder waar voor je geld ook al deden veel wagens uit die periode het prima.

    Like

 2. Nog geen 10.000 gulden kostte onze eerste splinternieuwe auto, een witte SEAT Fura, wat hébben we een plezier gehad van dat heerlijke autootje. Getinte ramen , bruine schapenvachtjes op de stoelen was het begin jaren 80 een begeerlijk wagentje. We hebben er naar genoegen mee gereden totdat een chauffeur van een groot vervoersbedrijf zijn vrachtwagen achteruit op mijn stilstaande schat zette, 11 jaar oud en zonder echt zichtbare schade ( maar iets met ontwrichte motorklep ) dus helaas total loss.

  Like

 3. tsja, ik sla over, niet mijn cup of thee. Het is en blijft een beetje een merk dat eerder afgedankte kopietjes van Fiat produceerde en nu dus van Volkswagen. Maar ik ben ook geen manager yup die nog geen Tesla kan betalen van zijn vervoersbudget dus heb ik bij dat merk gelukkig niks te zoeken.

  Like

  • Tesla wordt door Musk zelf niet gezien als een echt automerk. Meer als een manier om veel geld aan te verdienen. Seat is voor de zuidelijke landen van groot belang binnen het VW-concern omdat het merk toch een aardige naam opbouwde intussen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.