Loonslaven…

In ons land neigen bepaalde groepen nogal tot het wijzen naar die arme mensen in onze oude kolonieen van eeuwen her als het gaat of ging om slavernij en onderdrukking. Maar ik vrees dan altijd dat men daarbij de eigen geschiedenis wel een beetje overslaat dan wel niet heeft opgelet op school tijdens geschiedenislessen. Natuurlijk is er geen excuus voor de onderdrukking van mensen ten behoeve van het gewin van boven hen gestelden. Zo heeft God het niet bedoeld, en ook zeker Lenin niet toen zij ieder op eigen wijze een Aarde en samenleving in elkaar staken waarin iedereen gelijk was. Toch? In de praktijk van alle dag in die jaren van wat we nu de slavernijtijd noemen, was 95% van onze Nederlandse bevolking straatarm. Men leefde in krotten, plaggenhutten en moest werken tot men er bij neerviel.

De hoge heeren van toen zorgden voor kneveling, de kerken uit die periode hielden dat systeem graag in stand. Immers, arme mensen waren gevoelig voor het geloof, onopgeleiden stelden geen kritische vragen. 7 dagen per week werken was normaal, en honger redelijk standaard. Of je nu turf stond te steken of op een boerderij de hele dag schoven aren bij elkaar gaarde, het resultaat was hetzelfde. Ellende en narigheid. De mensen die in de grote steden woonden leefden veelal in krotten, 5 cm water op de vloer van kelderwoningen normaal en ratten als huisdieren ook. Wie geluk had kon als man aanmonsteren op een schip dat naar een van die verre landen zeilde, maar je wist nooit of je daar aan- of van terug kwam.

Onderweg was de kans op overlijden door harde arbeid en slecht eten groot. Het inkomen karig, maar beter dan niets. Lijfstraffen heel normaal en wie iets zwaarders dan een brood stelen op zijn geweten had kon zelfs rekenen op een enkeltje hemel. Zo stak die samenleving in elkaar. Pas in de jaren na WO2 kwam er iets van welvaart voor het hele volk. Dat nazaten van slaven uit die vroegere eeuwen dan nu claims neerleggen voor schadevergoedingen mag dan vanuit hun standpunt logisch lijken, het is dat niet.

De kneiterlinkse burgemeester van onze stad ging vanuit haar opgelegde politieke correctheid onlangs excuses makend naar Suriname op ‘staatsbezoek’. Maar eenmaal daar werd haar duidelijk dat die excuses niet nodig waren. Men wenste gewoon geld te zien. Omdat vijf generaties na de afschaffing van de slavernij de nazaten van die lui nu wel eens welvaart wilden kennen. De burgemeester was gefrustreerd, haar wereldbeeld ineens een stuk anders. Alles gaat om geld kennelijk. Goh, welk een verrassing. Het blijft wrang voor die arbeiders van een paar generaties terug die zwak, ziek en misselijk hun grote gezinnen overeind hielden door de ruggen krom te werken voor een hongerloon. Nooit excuses gehad van die toenmalige industrielen, de landheren, de kerkvorsten, de adel, de reders of wie ook. Maar misschien ook wel te netjes om er om te vragen. En te bescheiden om ook meteen maar even af te willen rekenen. Daar heb je toch een bepaalde mentaliteit voor nodig. Past niet bij de gemiddelde Nederlanders. Ooit opgevoed met de knoet. Laat toch zijn sporen achter…(Beelden: Archief)

27 thoughts on “Loonslaven…

 1. Armoede, onderdrukking en uitbuiting zie ik ook nu nog om mij heen.

  Zorgmedewerkers, bagageafhandelaars, transport medewerkers, horeca personeel of schoonmaak medewerkers? Feitelijk is deze rij nog veel langer.

  Ik liep vanmorgen langs de rij wachtende bij de Voedselbank bij Buurthuis Bonte Kraai.

  Nee, echt trots ben ik niet op Nederland.

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

  • Een land dat de grenzen open houdt en niet beseft waar de maatschappij nog mee kan dealen roept dit over zichzelf af. 30 jaar geleden kon een ieder een goede boterham verzorgen voor hem/haar en familie, nu is dat niet meer mogelijk. Een socialistische staat is overigens onbetaalbaar en leidt tot nog veel meer ellende. Ik heb er genoeg van gezien in die vroegere heilstaten. Akkoord, niemand was werkloos, maar van enige vrolijkheid binnen een stukje welvaart was zelden sprake…

   Like

   • Dat Nederland altijd een migatie- en immigratieland is geweest heb ik in mijn schooltijd tijdens de geschiedenislessen geleerd.

    Maar bovenal dat die migratie en immigratie ons land vooral rijkdom heeft gegeven werd mij daarbij ook geleerd.

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Tijdens mijn geschiedenislessen vroeger werd vooral gewezen op de migratie die toegevoegde waarde leverde aan onze Nederlandse samenleving. Zo waren de Portugese Joden buitengewoon goede en slimme handelaren, de Oost-Europese Joden goedkope arbeidskrachten, de Hugenoten vaak heel creatief en ondersteunend voor de christelijke Nederlandse samenleving. Maar het waren ook relatief beperkte groepen. De echte volksverhuizingen stammen uit de 19e eeuw toen veel provinciale arbeiders richting de steden trokken om daar een beter bestaan op te bouwen. Daartoe werden nieuwe woonwijken gebouwd. Veel van de vroegere bewoners van de steden verkeerden toen nog in grote armoede. Later volgden Duitse vluchtelingen, Poolse dienstmeiden en zo meer. Na 1975 zagen we de instroom van ongekende aantallen Surinamers, Marokkanen, Turken. Deels bedoeld als goedkope arbeidskrachten maar eenmaal aan de weelde van een goed sociaal stelsel gewend niet meer tot terugkeer naar huis te bewegen. En waar we nu in zitten heeft niet veel meer van doen met wat we ooit op school beleefden. Juist door linkse bestuurders draait men nog wel eens een iets te eenzijdige film af over die migratie-verledens. De nuance vindt je in de meeste grote vaderlandse musea….

    Like

 2. De huidige generatie weet niet uit welk diep dal we gekomen zijn wat betreft economie en dagelijks leven. Ik voel me ook niet schuldig over welke feiten dan ook die door onze nobele voorvaderen gepleegd zijn. En als ze me morgen vragen om zwarte piet te spelen dan doe ik dat.
  Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 3. Soms denk ik ook weleens dat we het vandaag de dag zó goed hebben, maar dat we iets te zeiken willen hebben en daarom teruggrijpen op dingen uit het verleden. En natuurlijk zijn sommige zaken echt niet oké en dat ook nooit geweest, zoals slavernij. Maar wanneer houdt de boetedoening op? Dat is wat ik mij afvraag. Waarom blijven we hangen in hoe het toen was en kijken we niet meer naar hoe het nu is of morgen kan zijn?
  En tsja, geld… Daar draait de wereld op.

  Like

  • Het gaat in die kringen altijd over hetzelfde…geld! Juist daar zie je de wens om fysieke boetedoening voor zaken die eeuwen geleden plaatsvonden. Elke keer als ergens excuses voor worden gemaakt, het leidt tot hetzelfde. Achter de schermen draaien er heel wat juristen en adviseurs op de claimcultuur. En dat op zich is al verdacht…

   Geliked door 1 persoon

  • Zij waren het al. Nabestaanden van textielarbeiders, turfstekers, havenarbeiders, maar ook tewerkgestelden (denk aan de arbeidslozen van een eeuw geleden..) kunnen daar ook aardige verhalen over vertellen. Alleen is men daar in #linkse kring aardig doof voor…

   Like

   • Het is niet dat ik de slavernij ontken of veroordeel maar we vergeten wat snel hoe de gemiddelde mens in ons land toen leefde en zich letterlijk kapot werkte. Men doet dan net of dat niet heeft bestaan en vergroot het beeld uit van die arme zwarte man/vrouw die uit Afrika werd gehaald en als werkpaard verhandeld. Wie zijn eigen geschiedenis niet kent of wil kennen heeft eigenlijk in de toekomst niets te zoeken. Voor mij is duidelijk dat veel mensen armoede niet hebben gekend. Iets wat de generaties van voor en net na de oorlog vaak nog wel uitgebreid terug kunnen halen….

    Like

 4. Hoewel men in de kerk destijds predikte dat de zonden van de vaderen door het nageslacht gedragen zouden moeten worden (of zoiets, heb de klok horen luiden…) is het de waanzin ten top om excuses te maken voor dingen die generaties terug niet eens heel ongewoon waren. Iedere tijd heeft zijn eigen goede en verkeerde dingen, Leren van de eerdere fouten is beter maar dit soort excuus onzin slaat nergens op.

  Like

  • Als we zo consequent zouden zijn bij alles wat er in het verleden fout ging, zouden we nog heel wat tegoed hebben van vroegere bezetters, plunderaars, verkrachters, misdadigers, criminelen enz. Maar de claimers en excuus-eisers gaat het alleen om eigen gewin en dan tellen al die zaken ineens niet meer. Net zo min als de moderne slavernij elders in de wereld….

   Like

 5. Ik weet niet waar mijn irritatie vandaan komt. Het zal aan de media liggen??
  Ik weet wel dat heden ten dage, net als in vroeger jaren, veel op ‘schuld- en boetedoening’ geappeleerd wordt of werd.
  Het is hoog tijd dat er een andere ‘formule’ gehanteerd gaat worden. De meesten stinken er nog steeds in! Vandaar deze continuering om de massa zoet te houden en deze in een Spartaanse greep te bedwingen?

  Like

  • Het blijft mij altijd opvallen dat juist in die kringen van claimers en praten-namens-claimers nooit enig oog (of kennis) bestaat over hope het er in NL eigenlijk aan toe ging in die vroegere eeuwen. Of men daarvoor graag de ogen sluit vanwege het doel dat de middelen moet heiligen. Ik ben van de geschiedenis, dus wijs er daarom graag op. Of men dat nu leuk vindt of niet…

   Like

   • “Het ons verplaatsen in de tijdsgeest van toen, gebeurt niet zonder de impact van het waarnemen vanuit het hedendaagse.” ….. en is daarom gekleurd, niet zo objectief en zinloos! Bovendien is menig mens hardleers, dus geschiedenissen herhalen zich. 

    Like

   • Hoe meer claimers hierheen kwamen, des te sneller ging het verlangen naar schadevergoedingen. Ondanks de opvang in 1975 en daarna. Intussen komen er ook Ghanezen en zo meer die menen dat ook zij rechten hebben die zelfs de gemiddelde Nederlandse arbeider of zijn voorouders niet kenden…

    Like

   • Meninggever schreef op 27 juli 9:18 AM o.a. het volgende:
    “…..maar we vergeten wat snel hoe de gemiddelde mens in ons land toen leefde en zich letterlijk kapot werkte.  …..”
    Dit bedoelde ik mede te zeggen in mijn voorlaatste reactie van 24 juli 12:47 PM:
    “Het ons verplaatsen in de tijdsgeest van toen, gebeurt niet zonder de impact van het waarnemen vanuit het hedendaagse. …..”

    Geliked door 1 persoon

 6. Diezelfde handelsgeest is er nog steeds maar nu gaat het er wat subtieler aan toe. De grotere handelaren hebben het begrepen en houden hun werkwijze nu buiten zichtsveld, lees buitenland. Ook de huidige politici houden zich bezig met het promoten van de huidige handel in mensen. Daar hebben ze immers zelf ook financiële baat bij ( lees dat buitenlandse werknemers hier zonder visa / vergunningen mogen werken) Grote transportbedrijven werken keurig via brievenbus firma’s met zwaar onderbetaalde mensen ( vaak uit Oost-europa) en de overheid juicht dit toe want het is de vrije markt zeggen ze dan… Ook in de tuinbouw wordt volop gebruikt gemaakt van deze constructie, maar dan via uitzendburo’s die de werkgever ontzorgen…( lees de loonslaaf volledig afhankelijk maken van het uitzendburo) De polen werden te duur en jawel, daar waren de Oekraïners.
  Ik weet van grote bloemenbedrijven dat ze vanwege de regelgeving naar Afrika zijn vertrokken, daar mag en kan alles en niemand maakt zich er druk om. De bloemen worden via internet( al dan niet op de veiling )verkocht dus kunnen ook naar Rusland als de koper daar toevallig zit

  Like

  • Ik noem dit niet subtiel!

   Ik vind dit minstens zo schandalig als de geketende slavernij.

   Vooral omdat het nu niet oogluikend maar zeer opzichtig onze Nederlandse maatschappij en haar normen en waarden ondergraaft.

   Verheerlijkend stemt de meerderheid van Nederland voor een vierde Rutte kabinet dat deze slavernij faciliteert en ondersteund.

   Onderbetaalde en uitgebuite werknemers in de Nederlandse Land- en Tuinbouw, transportindustrie, horeca en luchtvaart ….

   Bezorgde groet,

   Bezorgde groet,

   Like

   • Nederland stemde niet voor het huidige kabinet. Foutje bedankt. De ramp die D66 heet werd ons opgelegd. Dit terzijde. We kunnen wel blijven wijzen naar nu, maar mijn verhaal gaat vooral over het wegkijken van de enorme ellende van Nederlandse bewoners van steden en platteland in de jaren die niet zo heel ver achter ons liggen. Vanuit het perspectief dat we ons zouden moeten schamen voor de nog veel langer geleden toegepaste slavenhandel. Opdat we nooit vergeten dat onze geschiedenis vele vlekken kent, en niet alleen die door links zo opgeklopte en door minderheden uitgeknepen elementen die om vergoedingen zouden vragen. Als dat moet dan ook aan hen die echt in armoede zaten hier….

    Like

   • Een Trumpiaanse reactie.
    “Gestolen” verkiezingen….

    Mijn grootouders vaderszijde hebben een Amsterdamse achtergrond, moederszijde een Haagse achtergrond.
    Jazeker, ik ken hun armoede en verdriet verhalen.

    Toch heeft mijn familie de gewoonte om naar het grotere plaatje en de langere geschiedenis te kijken.

    Waarbij zeker niet het eigen onrecht en verdriet voorop staat.

    Menslievendheid is iets wat er in alle godsdiensten en religies wereldwijd voor iedereen behoort te zijn.

    Betogen en redeneringen volgens Trump, Baudet en andere aanverwanten verzieken ons land.

    De rechteloosheid van snelweg demonstraties zijn vergelijkbaar met de bestorming van het Capitool.
    Gestolen verkiezingen???

    Bezorgde groet,

    Like

   • Hoe je het wendt of keert, het Nederlandse volk koos niet voor een regering waarin #linksliegt #Kaag een grote rol kreeg. 55% van de mensen willen centrum/rechts en niet over links regeren. Wat ik ook niet snap is dat je constant wegdraait van wat ik hier als geschiedenis neerzet. Dat het gewone volk tot in de jaren zestig domweg loonslaaf was, zich half dood werkte voor gezin en iets van eten of drinken maar daarover zelden klaagt. Maar dat ook jij vooral begrip blijft opbrengen voor de claims van hier na de opgekomen welvaart heen gekomen lieden die menen dat ze nog steeds lijden onder wat eeuwen geleden heeft plaatsgevonden. Geschiedenis moet je bekijken met de ogen van toen. Ik kom daarop later nog terug. Voor mij zijn Trump en Baudet onbelangrijker dan figuren als Lenin, Stalin, Mao en Castro. Uitbuiters en moordenaars, onderdrukkers en dictatoren. Zoals we ook in onze tijd zien maar dan weer met een andere doctrine als ondergrond. In de VS gaat het door onevenwichtige politici niet goed wellicht, armoede en ellende wacht onze Nederlandse boeren, burgers en buitenlui als de zichzelf tot de linkse elite voelenden hun zin krijgen. En gezien de meerderheid in ons volk die daar niets van moet hebben en de angst voor die armoede en verpaupering, zijn de reacties zoals je ze nu ziet. Want voor hen valt er weinig te claimen…

    Like

  • Mensen uit o.a. Polen (en nu Oekraine) mogen hier gewoon werken zonder vergunningen omdat ze uit EU gebied komen of zoals bij die gevluchte Oekrainers, in een oorlogssituatie zitten die speciale ontheffingen regelt. Dat er uitbuiting plaatsvindt? Zeker! En helaas wordt dat niet afgestraft. Opmerkelijk is wel dat die honderdduizenden immigranten of de nazaten van de ‘gastarbeiders’ uit de jaren zeventig die hier zijn blijven wonen, niet tot nauwelijks in het arbeidsproces zijn op te nemen. Ook in de land/tuinbouw zijn ze niet vertegenwoordigd. Het zware werk laten ze aan zich voorbij gaan Zelfde zie je overigens ook bij geboren Nederlanders die langdurig in de werkloosheid verkeren. Het is om die reden dat het zware werk wordt opgeknapt door Oost-Europeanen. De bloemen die in verre buitenlanden worden gekweekt zijn overigens veelal niet voor Nederland bestemd maar voor andere markten. Vaak is de kwaliteit ook een slag mooier dan die van Nederlandse kasgrond…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.